psihologijajs

srijeda, 23.02.2005.

Rapid detox: Skini mi se s dopa za 24 sata
Zaboravite metadone, grupne terapije u komunama i skidanje na suho. Doktori su otkrili način kojim se uspješno liječi i najteža džankoza. Postupak traje nekoliko minuta, a pacijent se probudi čist, bez kriza, bolova, znoja i suzaZdrav čovjek to treba vidjeti, a navučeni na dop bi to na vlastitoj koži morali probati što prije. Ako je vjerovati onome što se priča, napokon je izmišljen čudesan postupak ozdravljenja. Navodno nije riječ o muljaži. Širom Amerike otvaraju se centri za rapidnu detoksikaciju, a pacijenti čekaju na red, premda se tretman masno plaća. No, za 5000 dolara tamo vam nude dosad nezamislive stvari. Ovisnik uđe, legne na stol, liječnik ga uspava i ubrizga mu koktel lijekova koji ga gotovo trenutačno skinu s heroina ili nekog drugog kemijskog zla. Nakon 24 sata ovisnik biva proglašen čistim i trijeznim i već drugi dan može ići kući.

Zvuči ok, ali kako je to moguće i zašto se toga dosad nitko još nije sjetio?! Propagatori rapidne detoksikacije imaju odgovor na svako pitanje, pa i ovo: "Samo naivci još misle kako se nekoga može nagovoriti da se skine s droge. Ovisnost nije psihički poremećaj. To je teška fizička bolest." Naime, molekula opijata ima sličnu kemijsku strukturu kao endorfin - prirodni hormon koji regulira osjete boli i užitka. Kad se čovjek ušlagira, opijati se ukopčaju u nervne receptore koje inače zauzimaju takozvani hormoni sreće.

Redovitim fiksanjem tijelo smanjuje razinu endorfina i ubrzo se u prirodnom regulacijskom sustavu događa kratki spoj. No, prava frka počinje tek kad se prekine dotok opijata. Bez dopa ili prirodnih endorfina, receptori za bol prestaju regulirati moždane signale. Javlja se akutna bol i hrpa drugih užasa: znojenje, proljev, povraćanje, teška depra... Nije smrtonosno, ali je gadno i teško podnosivo pa se džankoza vraća drogi samo zato da bi prekinuo mučenje. Svaki kroner zna da ga, pokuša li se skinuti Řna suhoŮ, čekaju dva do tri tjedna strašne patnje. Toliko vremena treba da se u tijelu obnovi proizvodnja prirodnog endorfina i ponovo uspostavi ravnoteža osjeta užitka i boli. To je teška i često uzaludna bitka, pa se kriziranjem uspijeva skinuti tek svaki dvadeseti ovisnik.


- 20:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 19.02.2005.

"Šesto osjetilo" doista postoji u mozgu
Tzv. "šesto osjetilo" u čovjeka koje mu pomaže da predosjeti opasnost doista postoji u dijelu mozga koji se bavi rješavanjem konflikata.

To područje mozga, prednji cingularni korteks (ACC), diže uzbunu zbog opasnosti koje nisu prodrle u svjesni um, kaže Joshua Brown sa sveučilišta u St. Louisu u američkoj saveznoj državi Missouri.

ACC je smješten uz vrh frontalnih režnjeva i uz stijenke koje dijele lijevu od desne polutke mozga.

Brown je upotrijebio računalni program koji traži od zdravih mladih osoba da reagiraju na aktivnost na monitoru i magnetskom im je rezonancijom (MRI) mjerio moždanu aktivnost u intervalima od 2,5 sekunde.

Eksperiment je pokazao da je naš mozak bolji u uočavanju suptilnih signala za opasnost nego što smo mislili, kaže Brown.

"Prije smo uočili aktivnost ACC-a kad su ljudi morali donijeti tešku odluku ili nakon što bi napravili pogrešku", kaže Brown.

"Ali sada se vidi da to područje može naučiti prepoznati kad biste mogli učiniti pogrešku. Ono uči upozoriti nas unaprijed na ponašanje koje bi nas moglo voditi do negativnih posljedica", dodao je.

ACC je tijesno povezan s nekim teškim mentalnim problemima, među ostalima i shizofrenijom i opsesivno-kompulzivnim poremećajem.

Prema Brownovim riječima, čini se da dopamin, neurotransmiter koji ima veze s ovisnošću o drogama i Parkinsonovoj bolesti, igra i važnu ulogu u učenju ACC-a da prepozna kad treba poslati znak za upozorenje.- 20:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se