psihologijajs

srijeda, 23.02.2005.

Rapid detox: Skini mi se s dopa za 24 sata




Zaboravite metadone, grupne terapije u komunama i skidanje na suho. Doktori su otkrili način kojim se uspješno liječi i najteža džankoza. Postupak traje nekoliko minuta, a pacijent se probudi čist, bez kriza, bolova, znoja i suza



Zdrav čovjek to treba vidjeti, a navučeni na dop bi to na vlastitoj koži morali probati što prije. Ako je vjerovati onome što se priča, napokon je izmišljen čudesan postupak ozdravljenja. Navodno nije riječ o muljaži. Širom Amerike otvaraju se centri za rapidnu detoksikaciju, a pacijenti čekaju na red, premda se tretman masno plaća. No, za 5000 dolara tamo vam nude dosad nezamislive stvari. Ovisnik uđe, legne na stol, liječnik ga uspava i ubrizga mu koktel lijekova koji ga gotovo trenutačno skinu s heroina ili nekog drugog kemijskog zla. Nakon 24 sata ovisnik biva proglašen čistim i trijeznim i već drugi dan može ići kući.

Zvuči ok, ali kako je to moguće i zašto se toga dosad nitko još nije sjetio?! Propagatori rapidne detoksikacije imaju odgovor na svako pitanje, pa i ovo: "Samo naivci još misle kako se nekoga može nagovoriti da se skine s droge. Ovisnost nije psihički poremećaj. To je teška fizička bolest." Naime, molekula opijata ima sličnu kemijsku strukturu kao endorfin - prirodni hormon koji regulira osjete boli i užitka. Kad se čovjek ušlagira, opijati se ukopčaju u nervne receptore koje inače zauzimaju takozvani hormoni sreće.

Redovitim fiksanjem tijelo smanjuje razinu endorfina i ubrzo se u prirodnom regulacijskom sustavu događa kratki spoj. No, prava frka počinje tek kad se prekine dotok opijata. Bez dopa ili prirodnih endorfina, receptori za bol prestaju regulirati moždane signale. Javlja se akutna bol i hrpa drugih užasa: znojenje, proljev, povraćanje, teška depra... Nije smrtonosno, ali je gadno i teško podnosivo pa se džankoza vraća drogi samo zato da bi prekinuo mučenje. Svaki kroner zna da ga, pokuša li se skinuti Řna suhoŮ, čekaju dva do tri tjedna strašne patnje. Toliko vremena treba da se u tijelu obnovi proizvodnja prirodnog endorfina i ponovo uspostavi ravnoteža osjeta užitka i boli. To je teška i često uzaludna bitka, pa se kriziranjem uspijeva skinuti tek svaki dvadeseti ovisnik.


- 20:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #