Plati pa se rugaj!

06 kolovoz 2014

Primjetih da je u posljednjih par mjeseci oko mene sve vise i vise trudnica. Ne, to nije zato sto sam se pocela samo s njima druziti, vec zato sto su jednostavno svi oko mene polako dosli u fazu da planiraju obitelj. Sve moje prijateljice i poznanice koje sada nose svoje prvo dijete su naravno pune pitanja i strahova, kao sto sam i ja bila. Jedan od najvecih strahova u trudnoci jest svakako onaj od poroda. I neovisno o tome radjate li prvi ili ne znam koji put, jednako se bojite. Ok, mozda se cak prvi put najmanje bojite.

Bas sam prije kojih mjesec dana razgovarala s jednom poznanicom o porodu, osoblju u bolnici i svim tim za porod vaznim faktorima. I glavno pitanje je bilo otici u privatno ili u drzavno rodiliste? I meni samoj se to svojevremeno motalo po glavi, ali eto odlucila sam se za drzavno, kud puklo da puklo. Ali ono sto me zalosti, jest to sto o tome uopce moram razmisljati na taj nacin!

Moramo li doista odvojiti 20 000-30 000 kn, koje vecina od nas nema, da bi si na porodu obezbijedile ugodnu atmosferu, ljubaznost, pravovremenu reakciju u slucaju bilo kakvih komplikacija? Trebamo li doista platiti kako bi se osjecale sigurnije? Na koncu, ako je odgovor da, sto je onda s onim parovima koji doista nemaju nikakvu mogucnost odvojiti taj novac?

Govoreci iz svog iskustva sa prvog poroda, rekla bih da nema potrebe davati toliki novac. Ali to je bio moj prvi i jedini porod i prosao je bez komplikacija, trajao je 10 sati, imala sam divno osoblje i dijete mi je rodjeno zivo i zdravo.

Statisticki gledano privatno rodiliste ima manji postotak komplikacija pri porodu, ali isto tako statisticki gledano, obavljaju manji broj porodjaja, bas zbog tog financijskog faktora. Pitam se bili statistika bila na njihovoj strani kada bi obavljali isti broj porodjaja koji se obavi u jednoj drzavnoj bolnici? To vjerojatno necemo nikada znati, jer cisto sumnjam da ce se ekonmoske prilike u Hrvata ikada toliko popraviti da si svatko moze priustiti porod u privatnom rodilistu!

Ono sto me ljuti u cijeloj prici jest to sto, grubo receno, adekvatna skrb o rodilji i bebi tokom poroda, te ljudskost osoblja prilikom proda u Hrvatskoj ima svoju cijenu. I ona nije mala! Cast izuzecima, primaljama, doktorima i sestrama, koji rade u drzavnim bolnicama i divni su, bez da im za porod ostavis ogromne novce. Ali mora li kod nas doista sve biti po principu: Plati pa se rugaj!?

Ja sam prvi put imala srece i dobila odlican tretman, ali nije posteno da moram razmisljati kako ce mi drugi puta pasti grah i hoce li mi se na drugom porodu „naplatiti“ i prvi. Zlostavljanje na porodu (a i nakon njega) postala je ocito svakodnevica u drzavnim bolnicama i zbog svega toga vjerujem da cu drugi puta jos vise vagati, prije nego odlucim gdje cu roditi. Poznanica s pocetka ove price u medjuvremenu je rodila, u privatnom rodilistu. S veseljem ocekujem njene dojmove koji ce mi vjerujem pomoci u teskoj odluci koju cu danas, sutra morati donijeti.

Svim buducim mamitama u slatkom iscekivanju zelim kraljevski tretman pri porodu, bio on u drzavnom ili privatnom rodilistu!


XOXO,
ProudMomy


<< Arhiva >>