24

utorak

siječanj

2012

Izrada kutije za nakit spajanjem glinenih ploča

Osim tehnike valjčića koju sam opisala u jednom od prethodnih postova, u keramici se dosta često koristi i tehnika spajanja glinenih ploča.

Ova tehnika se koristi ukoliko se želi dobiti ravnostraničan predmet poput kvadra, kocke ili nekog drugog, sličnog geometrijskog oblika.
U sljedećem tekstu opisati ću izradu jednog takvog predmeta mješanjem dviju različitih boja glina.
Važno je napomenuti da je gline različitih boja moguće miješati zajedno jedino ako imaju jednaku stopu stezanja.

Na početku ćemo izvaljati veću plohu jedne boje gline i na nju staviti uzorak druge boje. Možemo se koristiti alatima za izradu različitih oblika ili uzorak raditi ručno.Drvenim valjkom prijeđemo preko postavljenog uzorka kako bi se dobro utisnuo u donji sloj.

Nakon ovog koraka izrežemo plohe željene veličine.Ne treba brinuti ako plohe nisu potpuno jednake, ukoliko bude potrebno obrezat ćemo rubove nakon što se glina stvrdne do tvrdoće kože. Radi se o stadiju kada je glina sposobna nositi težinu svakog daljnjeg dodavanja materijala.
Dok se suše, ploče se svijaju po kutovima ili rubovima, zato nije loše složiti ploče jednu na drugu, odvajajući ih novinskim papirom, i na vrhu ih opteretiti težim predmetom.
Prilikom sušenja treba paziti da se ne osuše previše, jer će u protivnom svako spajanje biti bezuspješno.Slijedi spajanje ploha.
Na mjestima gdje će se spajati, potrebno je rubove ploha izgrebati grebalicom i nanijeti slip. Slip je razmočena, tekuća glina koju koristimo kao ljepilo. Kada koristimo slip moramo imati na umu da uvijek mora biti od one gline na koju ga nanosimo.Na isti način spojimo sve stranice, uključujući i dno. Ukoliko je potrebno obrežemo višak.Kada izrežemo plohu za poklopac kutije, na donju stranu dodati ćemo trake koje će sprječavati da poklopac „klizi“ po površini.Slijedi dodavanje ručke. Ručka može biti različitog oblika ili dimenzija, ovisi o vašoj želji.
Ručka se zalijepi slipom.Kada je rad potpuno suh i ukoliko je došlo do „pretapanja“ boja, možemo ga očistiti brusnim papirom kako bi površine glina raznih boja bile jasno razdvojene.Idući korak je pečenje.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se