08

četvrtak

prosinac

2011

Do zdjele za voće u 9 koraka

Izrada keramičkog predmeta „tehnikom valjčića“

U keramici postoji nekoliko načina izrade različitih oblika od gline bez upotrebe strojeva (lončarskog kola), a jedan od načina je izrada tehnikom valjčića.
Ovo je tehnika koja nam dopušta izradu manjih ili većih, jednostavnijih ili složenijih oblika koji se grade postupno, valjanjem traka i slaganjem jedne na drugu do željene forme.

Prvo razvaljamo glinu do debljne oko 0,5-1cm, ucrtamo oblik (dno posude) kakvu želimo. Oblik može biti krug, oval ili bilo koji drugi oblik po želji.


Slika 1

Rubove oblika izgrebemo te na njega nanosimo slip. Slip je razmočena, tekuća glina koju koristimo kao ljepilo. Kada koristimo slip moramo imati na umu da uvijek mora biti od one gline na koju ga nanosimo.


Slika 2

Slijedeći korak je izrada traka odnosno valjčića.


Slika 3

Izvaljane trake mogu se izvaljati prethodno ili se mogu valjati neposredno prije slaganja jedne na drugu.
Prilikom rada moramo paziti da se glina previše ne osuši i da tako ne izgubi svoju plastičnost, jer u protivnom nećemo moći dovršiti željeni predmet.

Ukoliko želimo dobiti vertikalan, uspravan oblik, trake ćemo stavljati jednu na drugu. Ako želimo stijenku usmjeriti prema van, traku ćemo staviti na vanjski rub donje trake, a ako ju želimo preusmjeriti prema unutra, trake postavljamo na unutarnji rub prethodne.


Slika 4

Kada smo složili trake (3 reda) potrebno je prekriti unutarnje i vanjske spojeve. To ćemo najlakše napraviti tako da utiskujemo glinu od gornje trake preko donje po čitavoj liniji spoja.


Slika 5

Nastavljamo „graditi“ do željenog oblika i veličine.


Slika 6

Nakon ovog koraka slijedi dotjerivanje, odnosno zaglađivanje metalnim „bubregom“. Ovo možemo raditi i postepeno kako bi postavili čvrstu bazu za daljnje slaganje traka.


Slika 7

Isto napravimo i s unutarnjom stranom zdjele.


Slika 8

Nakon što zagladimo glinu, ostale nepravilnosti možemo zagladiti vlažnom spužvicom.

Rub zdjele, ukoliko ne želimo da bude neravan, možemo odrezati po želji.


Slika 9

Zdjela je gotova. Slijedi sušenje, a potom pećenje, oslikavanje i na koncu glaziranje...


Slika 10

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.