...in patria sua

23.06.2018., subota

Recepti za uspjeh

Vidim da svako malo negdje iskoči što članak, što knjiga, što već, a sve na temu kako biti uspješan, što razlikuje uspješne od neuspješnih, kako postati uspješan, a ne neuspješan, kako postići uspjeh, zašto su uspješni uspješni, a neuspješni neuspješni i tako dalje, koliko već dopuštaju vokabular i gramatika. Pa si sve mislim da je krajnje vrijeme da i ja tako nešto napišem pa da isto postanem uspješan, pod uvjetom da mi se napisotina dobro proda.

Dok to meganedjelo ne bude megagotovo, evo nekoliko brzih recepata za uspjeh:

- snizite kriterije za uspjeh
- povisite kriterije za neuspjeh
- rodite se bogati i oprezni
- imajte puno sreće
- snađite se već nekako
- uzmite pola kile brašna, 20 dag šećera, četiri jaja, dvije vanilije, jedan prašak za pecivo, pola litre mlijeka, a dalje pitajte mamu

Usput budi rečeno, u svim pričama o uspjehu redovito se uspjeh izjednačava s bogatstvom ili moći. Uzme li se u obzir to da se sve te priče temelje na karakteristikama onih koji su bogati ili moćni, rekao bih da je temeljna njihova svrha osiguranje poniznosti kod onih koji to nisu, slično kao i kod biografija svetaca, koje isto nisu pisane za buduće svece, nego za priprost puk. U biti, razlika između biografija svetaca i knjiga s receptima za uspjeh je to što jedne obećavaju raj na onom, a druge na ovom svijetu. Zajedničko im je pak to što je raj jednako nedostižan, a cilj da raja bude poslušna i mirno radi za one na vrhu.

Da sad prijeđem u posve ozbiljnu zajefrkanciju, o uspjehu ili neuspjehu nekog htijenja odjednom odlučuje više stvari pri čemu pojedinac kontrolira samo neke od njih. Konkretno, neke aspekte vlastite osobnosti. Sve ostalo je takoreći nasumično i zbog toga se redovito događa da će nekima ići bolje, a drugima gore, iako su se trudili jednako. Zbog toga recepti za uspjeh i ne mogu nego biti laži. Istina je da nema apsolutne sigurnosti i da najviše možete napraviti na sebi, pri čemu čak ni tu ne možete napraviti sve. Ustroj društva osigurat će pak da će nekima već u startu biti puno lakše, a nekima puno teže.

Ovo nije primjer uspješnog posta, tako da će muzika biti nevezana.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.