...in patria sua

05.09.2016., ponedjeljak

Čajevi toliko kreativni da konkurencija pada u očaj

Imajući pametnijeg posla, nađoh se smišljati čajeve za svaku priliku, a osobito nepriliku. Kako im je zajedničko tek to da ih vjerojatno još niste imali priliku probati, ovo je manjeviše sve što se može skrpiti od uvoda. Drugim riječima, hajmo pravo u recepte.

Čaj od drva
Priprema: Komadić drveta po vlastitom izboru preliti vodom temperature 85 °C i ostaviti da stoji 4 do 6 minuta (u slučaju hrastovine 3 do 4, zbog gorčine). Zasladiti prema želji.
Učinak: Ovisi o drvetu.

Čaj od željeza
Priprema: U šalicu ubaciti pet do osam umjereno hrđavih čavala (koje se za to može pripremiti ostavljanjem na vjetru i kiši oko mjesec dana). Preliti kipućom vodom i držati 5 do 8 minuta. Piti nezaslađeno.
Učinak: Ovaj čaj dokazano poboljšava krvnu sliku, dok zveckanje čavala dok ga pijete povoljno djeluje na psihu. Čavli se mogu koristiti i više puta.

Čaj od laptopa
Priprema: Skuhati bilo kakav čaj, prema vlastitom ukusu. Slučajno prevrnuti šalicu preko laptopa.
Učinak: Potiče na nabavu novog računala.

Čaj od šumskih bobica
Priprema: Otići u šumu i nabrati raznih bobica, po mogućnosti što više crvenih i crnih. Preliti vodom temperature oko 80 °C i ostaviti 10 do 15 minuta. Dok čekate da se čaj skuha, preporučljivo je napisati ili revidirati oporuku jer nisu baš sve bobice bezopasne. Zasladiti prema želji, a u obzir dolazi i limunov sok.
Učinak: Čaj od šumskih bobica podiže opće stanje organizma (zbog šetnje i svježeg šumskog zraka), dok mogućnost smrtonosnog trovanja potiče na razmišljanje o budućnosti, osobito nakon što popijete čaj. U slučaju dileme čaj se može prvo ponuditi susjedima.

Čaj od svježe pokošene trave iz dvorišta
Priprema: Nakon košnje uzeti šaku trave, staviti u šalicu i preliti vodom temperature oko 90 °C. Ostaviti oko pet minuta. Zaslađivanje se ne preporuča, ali nije zabranjeno.
Učinak: Ako ste sami kosili travu, malo ćete se odmoriti, a bit će i nešto manje trave za maknuti. Umješnim promotorima ovog čaja obično susjedi pokose travu.

Čaj od leda
Priprema: kocku leda preliti kipućom vodom. Ostaviti da stoji 15 do 20 minuta. Piti nezaslađeno, eventualno s limunom.
Učinak: Čaj je vrlo jeftin i jednostavan za pripravu. Pročišćava duh i tijelo, a vrsni poznavaoci čaja osobito cijene njegov suptilan okus.

Čaj od ničega
Priprema: U praznu šalicu uliti kipuću vodu, pokriti i ostaviti 6 do 8 minuta. Piti nezaslađeno, jer šećer vrlo lako prekrije okus ničega.
Učinak: Jedini čaj koji je još jeftiniji i jednostavniji od čaja od leda. Pomaže u cijenjenju onoga što imate, a također i pročišćava organizam.

Čaj od crnih misli
Priprema: U šalicu uliti kipuće vode i zuriti u nju desetak minuta, uma fokusiranog na sve loše. Zasladiti po želji, ali bit će uzalud.
Učinak: Djeluje umirujuće, osobito ako ste kroz onih desetak minuta zamišljali da su vaše crne misli, ili ljudi u njima, stvarno u kipućoj vodi.

Čaj od svijetlih misli
Priprema: Priprema se slično čaju od crnih misli, samo što um treba biti usredotočen na sve lijepo. Slađenje neće biti potrebno.
Učinak: Pomaže maknuti se od crnih misli, barem dok kuhate čaj.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.