...in patria sua

17.03.2018., subota

Skrpljen, sprašen.

U vrijeme sporog Interneta ne treba biti osobito pažljiv promatrač, da se primijeti da se ljudi neobično ponašaju. Neki čupaju kose (svoje ili tuđe, ovisi o slučaju), neki izlaze iz kuća pa se u njih vraćaju, samo da bi ubrzo opet izašli van, neki se svađaju s računalima, žicama, signalima ili drugim ljudima, neki pokreću prosvjede, neki revolucije, a neki se maknu od računalâ i počnu raditi nešto korisno.
Ovdje ću skrušeno priznati da i mene ponekad uhvati želja da, suočen sa sporim Internetom, napravim nešto korisno, umjesto da strpljivo čekam da se učita stranica, odnosno da veza dođe k sebi. Srećom, dosad sam se uspješno odupro svakom napadu demonâ korisnosti, uprežući u pogon sve trikove što ih besposlen mozak može iznaći. Glavni trik je, da otkrijem tu tajnu vrijednim tragačima, "budem kasnije". Ili sutra, ili prekosutra, ili nagodinu. Ako to ne upali, treba se hitro snaći obrtanjem liste prioritetâ, tako da na vrh nekako dođe najnekorisnija stvar koja se pojavila u glavi. Primjerice, jedan dobar zaokret i već se, umjesto da pravim grafove, nalazim kako dorađujem neku pjesmicu koje sam se sjetio šest-sedam godina nakon što sam ju počeo pisati. U idućem takvom zaokretu ostavljam pak pisanje članka koji sam zamislio prije nekih pet godina i bacam se na korigiranje komentara na fecesbuku, koji sam započeo još ujutro. Finalni zaokret već i ne izgleda kao zaokret, već jednostavno opet zaboravim na komentar i odem zuriti u slike čiju neduhovitost nadmašuje jedino njihova množina. Dotle je, naravno, veza s Internetom opet proradila.
U vrijeme čitanja prethodnih rečenica ne treba biti osobito pažljiv promatrač, da se primijeti da se svo vrijeme zapravo ne mičem od laptopa, već samo "radim" nešto drugo, beskorisno na neki nov način. To je druga tajna koju otkrivam predanim pregaocima na polju vještine rađenja ničega: smiju se prihvatiti tek najuvjerljiviji razlozi odlaska od izvora ništavila, poput odlaska za stol ili na zahod. Tu i tamo i u krevet. Jer slab je neradnik koji neradi samo danju. Pravi se neradnik prepoznaje po podočnjacima, koje je zaradio boreći se sa snom i zdravim razumom, radeći ništa sve do jutarnjih sati.
Ovdje ću skrušeno priznati da već odavno nisam ostao neraditi do jutra. Tu i tamo prođe ponoć, ali to je moj limit jer potomak jutrom, odnosno vremenom za buđenje smatra doba između četiri i šest ujutro. Rekao bih da je sva krivica na njegovim roditeljima, ali kako činim polovicu te populacije, nekako mi se čini izlišnim glasno prozivati krivce.
U vrijeme čitanja ovog posta ne treba biti osobito pažljiv promatrač, da se primijeti da se opet žalim na vlastito stanje.
Ovdje ću skrušeno priznati da mi i nije tako loše.


10.03.2018., subota

Maline i veliki da

Blogomjen: "Koja "jedna" ne čini proljeće...?"

Jedna od upečatljivijih osobina svijeta je to da je ogroman. Srećom po nas, ograničeni dometi bivanja uključuju i ograničene domete spoznaje, tako da ćemo, suočeni s veličinom svijeta naspram vlastite ništavnosti, u najgorim slučajevima izustiti tek pokoje "au". Ipak, upornim bivanjem u tom svijetu s vremenom ćemo naslutiti da odnos veličina nas i svijeta okolo daleko nadilazi ono što bi se dalo zaključiti pukim gledanjem sebe i svega što u tom trenu možemo vidjeti. To može voditi u frustracije okoli vlastite veličine, ali njih se lako može nadići postavljanjem sebe ne kao aktera, nego kao promatrača.
Pozicija promatrača vodi pak u nove frustracije jer nismo maleni samo fizičkom veličinom, nego i sposobnošću poimanja. Pored ograničenog vremena, ograničen je i naš um, koji, premda ogromnog kapaciteta, opet ne može sačuvati nego zanemariv dio ukupnih informacija koje dobije kroz osjetila. Želimo li spoznati svijet u njegovoj punini, unaprijed smo neuspjeli. Želimo li spoznati puninu bilo kojeg nama dostupnog djelića svijeta, vjerojatno ćemo tomu posvetiti život i možda se malo približiti cilju.
S druge strane, zahvaljujući sustavnom trudu, ili možda prije znatiželji onih koji jesu posvetili svoje živote spoznavanju malih djelića svijeta, danas znamo otprilike koliko je star Svemir, a i koliko je velik onaj njegov dio koji možemo vidjeti. Isto tako, znamo i da se sastoji uglavnom od ničega, dok za manji dio nečega, za koji jesmo sigurni da postoji, prilično detaljno znamo kako funkcionira. To uključuje i dobar dio funkcioniranja nas samih. Bitna posljedica tih znanja je to da znamo i da se u svijetu mnogo toga ponavlja.
Pratiti tok jedne rijeke bit će zanimljivo iskustvo. Iduća rijeka možda će biti i zanimljivija, ali nakon njih nekoliko desetaka vjerojatno ćemo se zasititi samog toka i početi istraživati kamenje, živi svijet, a možda i ljude blizu rijeke. A možda ćemo i odustati od rijeka. Općenito, nakon određene količine doživljajâ neke vrste ili ćemo početi tražiti neke druge, ili ćemo se posve udubiti u njih i možda doživotno ostati tamo, stalno otkrivajuće nove, sitnije detalje. Drugo je tipično za istraživače svih vrsta, koji kao mladi počnu izučavati neko široko područje, a kasnije se specijaliziraju za neki maleni njegov dio. Prvo je pak sastavni dio odrastanja.

Moj je plan odrastati dok ne odapnem.


03.03.2018., subota

Treći trećeg iliti o zabušavanju prethodne dvojice

Blogomjen je opet na razini, izuzme li se poznavanje hrvatskog jezika: "Ako je sutra nedjelja. Koji je danas dan ...?"
Zima je također na razini. Lani sam u ovo doba godine poslikavao žablja jaja, a sad je snijeg dovoljno dubok da bi se i za nj moglo reći da je na razini.
Srećom po mene, i obuća mi je bila na razini tako da mi smucanje oko kuće nije donijelo nikakovih ozeblina.
Mlado pašče, koje zovemo Rudek, odnosno Fleks (prvo jer ima vrlo ovčastu bundicu, drugo jer se rimuje s Reks, kako smo nazvali Vučka, Medu, odnosno Vukića) na momente ipak nije bilo na razini pa sam ga u nekom času izvadio iz podubljeg snijega, a poslije mu pravio stazu, da ne zaostaje za nama duženogima.

Toliko o pustolovinama.

Teško je ne primijetiti da već podulje vrijeme blog vodim jer vodim blog, odnosno da pišem da bih pisao. I ovo sada uklapa se u taj dojam. Barem meni dok pišem, što će reći da mi je trebalo pola sata da propišem. A to će reći da nisam baš na razini.
Izgovor kojim obično mašem, kad mi netko, ukljujući tu i mene, skrene pozornost na podrazinsko bivanje, kronični je manjak sna, a izgovor za to je kronično imanje mladog potomka. Što genotipskom, što fenotipskom zaslugom direktnih svojih predaka, mladi gospodin, čije bi ime imalo ukazivati na vlasništvo nad terenom obraslim raznim drvećem, cijelu noć mirno prospava samo iznimno, a isto se tako samo iznimno budi nakon šest ujutro (dvaput u proteklih mjesec dana). Danas je tako obradovao svoje roditelje probudivši se u pola šest, nakon što je tri dana zaredom ustajao u deset do pet.
Kako rekoh, i to je izgovor.
Realni razlog neaktivnosti, koja, jasno, ide dalje od puke bezbložnosti, mora se nalaziti nešto dublje od kapaka. Njegovo nalaženje pak nije toliko stvar dubokog promišljanja i analiziranja suptilnih tragova što ostaju za misterioznim agensom indolencije, koliko pukog suočavanja s vlastitim karakterom.
Svakom činu prethodi nekakva motivacija. Kad sam svojedobno naglo odjurio s mjesta na koje sam skočio i potom se još uspeo na nekakav stol, motivacija je bila pod mojim nogama i namrgođeno siktala što sam ju probudio iz lješkarenja na suncu. Kad sam svojedobnije dan i noć visio za laptopom pišući svoj diplomski rad, sve dok nisam postao nesposoban govoriti, motivacija je bila više nego skora obrana istoga.
Ono što sad trebam napraviti opet je nekakav rad, ali taj bi me trebao učiniti doktorom znanosti. Pored toga, želim ili trebam: napisati nekoliko znanstvenih radova te hrpicu popularnoznanstvenih članaka, izvesti barem jedan pokus tjedno, izolirati juglon iz oraha i kamfor iz ružmarina, pročitati barem jednu knjigu tjedno, uvježbati crtanje, tako da mi stripovi ne ostanu na skicama, dovršiti dvije figurice koje sam započeo raditi prije par godina i početi nove, napraviti nove golubinjake...
Zbirku želja zaustavljam prije nego što dođem do mira u svijetu i besmrtnosti.
Ono što radim uglavnom je ništa.
Iz toga bi se dalo zaključiti da motivacija nije baš na razini.
Razlog tomu, umjesto u sadašnjosti, treba tražiti u prošlosti. Da ne petljam puno s izvodima, našao sam da me pokreću tri stvari, rokovi, usluge drugima i bitnije obaveze. S rokovima je jednostavno. Ako moram, ali baš moram nešto napraviti do nekog časa, ja ću to napraviti, makar i malo kasnije. Na avion sam zakasnio samo jednom, s tim da je tada kasnio i avion pa sam taj dan svejedno letio. Od zadaća u školi sjećam se da ih nisam donio svega dvaput, a i to jer sam bio blaženo nesvjestan da ih trebam napraviti za taj put. Iako sam po radu više od kampanjačke sorte, u principu me nije trebalo tjerati. Tek bih poneku noć proveo u čitanju ili pisanju, a idući dan u drijemanju.
Usluge drugima, iz posve neracionalnih razloga, što će reći da sam tako odgojen, počesto stavljam iznad onih sebi. Ako me netko nešto zamoli, a nekad i ako samo primijetim da mogu komu biti od koristi, zaboravit ću na vlastiti posao i, često ne mareći ni za to želi li ta osoba uopće pomoć, brinuti tuđe brige.
Bitnije obaveze funkcioniraju pak ovako: ako postoji stvar A, koja je užasno bitna, i stvar B, koja to baš i nije, ja ću prvo dovršiti B. Ako postoji i stvar C, još nebitnija od B, onda ću B ostaviti za poslije i napraviti C. Za mali i konačan broj stvari za napraviti to i nije neki problem, ali kako je bivanje dinamički fenomen, to se B, C, D i još nižeprioritetnije stvari za napraviti stalno iznova pojavljuju, dok A ostaje na miru i pomalo skuplja prašinu.
Iz ovog je opisa dosta lako zaključiti kako me je moguće dobiti da napišem tu svoju dezertaciju. Jedan je način da imam krajnji rok, drugi da to bude usluga nekom drugom, a treći da se pojavi nešto daleko bitnije, a po mogućnosti i teže za napraviti. Idealno bi pak bilo da mi uleti neka poveća obaveza s krajnjim rokom za nekoliko tjedana te da me netko uvjeri da želi, a možda i mora pročitati tu moju dezertaciju, ili barem svjedočiti obrani. Onda bih lijepo pisao svoje, zanemarujući onu veću obavezu do zadnjeg časa.
A možda mi samo treba bacati zmije pod noge, kad god ne budem radio što moram.


10.02.2018., subota

Opet subota

Puno se lakše izgubiti unutar vlastite glave, negoli bilo gdje izvan nje.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se