22.01.2008., utorak

LABOR 2008, NASTUP NA IZLOZBI U VADUZU, 29.1.-16.3.2008.

LABOR 2008 Franjević i umjetnici bez granica

Tijekom mjeseca prosinca 2007, a još više u prvoj polovici siječnja ove godine, Lihtenstajnski je listonoša bio jako zaposlen, često, gotovo svakodnevno posjećujući adresu Josefsgasse 3 u Vaduzu! Zašto? Jer je na istoj adresi vrlo marljiv, jako zaposlen gosp.Vlado Franjević ponovo u poznatoj akciji “Spojimo svijetove – umjetnost bez granica”.

Naime, početkom prosinca, kao uvaženi član Lihtenstajnske udruge likovnih umjetnika - BBKL, dobio je poziv da sudjeluje na izložbi BBKL – Labor, koja se otvara 29.sijecnja, u prostoriji Kunstraum u Vaduzu. Na istoj će se tijekom narednih 7 tjedana predstavljati brojni umjetnici iz Lihtenstajna, Švicarske, Austrije. U goste su pozvani i umjetnici iz najmanjih europskih drzava: Andore, Luxemburga, San Marina. No, zahvaljujući ideji koju je proširio Franjevic, svojim radovima na izložbi ce biti prisutni autori s raznih strana svijeta.
Sama izlozba zamišljena je kao platforma na kojoj sve nastaje na licu mjesta, u izložbenom prostoru - u stvaralačkom, likovnom, literarnom, plesnom, muzičkom i kazališnom smislu. Razni umjetnici, na različite načine izrazit će se na temu: “Novac i umjetnost” i “Granice”.

Kako je gosp.Franjević vrlo aktivan na raznim internetskim platformama, u ovaj interesantan NETWORK projekt, uključio je umjetnike i ostale ljude dobre volje iz cijelog svijeta, poslavši im prvo upit da li žele sudjelovati. Oni koji su afirmativno odgovorili, dobili su uskoro na svoje kućne adrese postanske karte s motivima Franjevićevih likovnih radova, a koje su onda mogli obraditi likovno: nacrtati, naslikati ili napisati nesto, te iste vratiti na njegovu adresu – običnom poštom. Tako su stigle oslikane, iznova osmišljene karte iz Sj. Irske, Njemačke, Austrije, Hrvatske.... a koje će 31.01. i 01.02. biti predstavljene na samoj izložbi. Imena svih autora, kasnije će biti objavljena u katalogu s izložbe. Do sada pristigle radove može se vidjeti na OVOJ internetskoj stranici.
Franjević je opet mislio globalno – uključivši širi krug ljudi, spajajući na taj način svjetove, dajući šansu mladim, perspektivnim umjetnicima, te tako po tko zna koji put dokazujući da je pravi kulturni veleposlanik Lihtenstajna kao svoje druge domovine, ali i Hrvatske iz koje je također došlo nekoliko uradaka.

Na otvorenju izlozbe, 29.01. Franjević će slikati na licu mjesta, što je još jedan dokaz njegove nesputane kreativnosti te veselja uslijed stvaralačkog čina, s kojim uvijek pristupa svakom radu.
Tijekom predstavljanja svojeg Network projekta imati će i gošću dr.Marianu Costa Weldon, koja će pričati o takvom načinu rada, te na taj način, dati svoj doprinos izložbi.

Kako se čini, 2008. godina je jako dobro počela za Franjevića, a moguće je, još bolje će se nastaviti... o tome drugom prilikom. Poželimo mu uspješnost predstavljanja svojih ideja na nadolazećoj izložbi te puno uspjeha u narednom stvaralačkom periodu.

- 15:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #