_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

nedjelja, 21.04.2013.

Nagrade vinima Džape, Žulja i Kneževića



Pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije i Grada Skradina, uz suorganizatore HGK ŽK Šibenik i Obrtničku komoru Šibensko-kninske županije, u Skradinu, restoranu „Visovac“, održan je u (petak 19. travnja)-8. susret vinara Šibensko-kninske županije.


Na susretu su dodjeljene nagrade za:

-najbolji dizajn boce,
-najbolja vina domaćih sorti,
-najbolja buteljirana vina
-i najbolja otvorena vina.






Slobodna Dalmacija u tekstu Katarine Rudan, donosi nam sljedeću informaciju:

Proizvod kvalitetniji, ali organizacija loša: Mali vinari ne znaju što ih čeka u Europi
Objavljeno 21.04.2013. u 19:41 (SKRADIN)
Link: http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/208149/Default.aspx

(izdvajam za Promince najzanimljiviji dio teksta)


Šesnaest najboljih

Analiza je pokazala da su među autohtonim sortama najbolja vina maraština obrta Lasan d.o.o. iz Oklaja, vlasnika Ivana Džape, debit Rajka Žulja iz Oklaja, plavina Jose Sladića iz Plastova i babić Karla Gracina iz Primoštena.

U kategoriji bijelih otvorenih vina na prvom mjestu je pošip Jose Skelina iz Drinovaca, na drugom pošip Mile Maleša iz Mirlović Zagore, a na trećem debit Rajka Žulja.

U kategoriji crnih otvorenih vina prvo mjesto pripalo je merlotu Vinarije Teskera, vlasnika Cvitka Teskere iz Kijeva, na drugom mjestu je merlot Rajka Žulja, a na trećem cabernet sauvignon Mile Maleša.

U kategoriji bijelih buteljiranih vina prvo mjesto je osvojila maraština obrta Lasan d.o.o., drugo i treće mjesto maraština i “Toranac” debit Jose Sladića.

Najbolje crno buteljirano vino je cabernet sauvignon Jose Skelina, drugo mjesto pripalo je merlotu Stipe Kneževića iz Oklaja, a treće merlotu barrique Vinarije Teskera.



Čestitke svim uspješnim vinarima, a posebno našim Promincima Ivanu Džapi, Rajku Žulju i Stipi Kneževiću!



Oznake: Prominski vinogradari

- 22:33 - Komentiraj post (0) - Link posta

četvrtak, 15.11.2012.

Nagrade vinima Žulja i Džape



Evo jedne kratke vijesti, koju prenosim s web stranice Radio Drniša:

Mile Maleš i Ivica Kranjac pobjednici drniškog Martinja

Objavljeno 13.11.2012., 12:42 | Napisao/la Matilda Jelčić Stojaković
Link:
http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php/component/content/article/39-novosti/2624-mile-males-i-ivica-kranjac-pobjednici-drniskog-martinja

Mile Maleš iz Mirlović Zagore u kategoriji bijelih vina i Ivica Kranjac iz Kadine Glavice u kategoriji crnih vina, pobjednici su sinoćnjeg drniškog Martinja.

U kategoriji bijelih vina drugo mjesto pripalo je Josi Skelinu s Miljevaca dok treće mjesto osvojio je Ivica Džapo iz Oklaja.

U kategoriji crnih drugo mjesto osvojio je Rajko Žulj iz Oklaja a treće mjesto zauzeo je Željko Ramljak iz Siverića.

Mlada vina drniških vinara ocjenjivali su enolozi iz Šibenika, Splita i Zadra a predsjednik stručne komisije bio je Mario Tomić - viši stručni savjetnik Hrvatske gospodarske komore koji je posebno istaknuo i pohvalio kvalitetu ovogodišnjih bijelih vina.

Cijeli članak, možete pročitati pod već navedenim linkom:

http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php/component/content/article/39-novosti/2624-mile-males-i-ivica-kranjac-pobjednici-drniskog-martinja



Čestitke nagrađenim vinarima, a posebno promincima Žulju i Džapi!



Oznake: Prominski vinogradari, Rajko Žulj, Ivica Džapo

- 09:19 - Komentiraj post (0) - Link posta

srijeda, 03.10.2012.

Đir po Bronićevom vinogradu

Već sam najavio u jednom od postova kako ću napisati koju riječ o ovoj „Vinogradarskoj godini“ u Promini.

Svi se sjećaju kako je ova zima bila hladna, kako je u nekoliko navrata vinograde prekrila „slana“…

Nakon hladne zime, usljedilo je sušno proljeće i ljeto.

Svakako, ovo je jedna od najekstremnijih godina po oscilacijama temperature od najnižih do najviših, kao i po dugotrajnom sušnom razdoblju.

Na svu sreću, u pravo je vrijeme pala kiša…i spasila da godina ne završi katastrofalno za poljoprivrednike u Promini.

Osim suše, vinogradarima su i ove godine divlje svinje pravile velike štete, uništavale urod.

Čini mi se da su štete bile najveće u vinogradima u blizini NP „Krka“, ali koliko čujem i u Trbounju su, koje je prilično daleko od Krke, divlje svinje nemilo unesrećile vinogradare.

Uglavnom, tko je imao sreće, da ga sve ove nepogode –led, suša i divlje svinje zaobiđu, bez problema je pronašao kupce za svoje grožđe.

Cijene za bijelo grožđe debit, koliko sam imao čuti, ove godine su se kretale od minimalno 5,50 kuna , dok je najniža cijena merlota bila negdje oko 8,00 kuna.

Kako je priča zanimljivija ukoliko je prati koja fotografija, evo nekoliko fotografija iz vinograda mog kolege Bronića;




Kako sam u jednom postu napisao- "Tako to radi majstor Dado",
tako ovdje pišem:

"Tako to uređuje vinogradar Bronić!"

-Nema jedne travke...kako bi rekli naši stari!

Oznake: Prominski vinogradari

- 12:00 - Komentiraj post (1) - Link posta

četvrtak, 20.09.2012.

Iz arhive profesora Ante Vladimira Bikića –Neki to vole žuto

Baš razmišljam kako bi ovih dana mogao napisati nešto na temu vigradarstva u Promini, berbe grožđa, cijene grožđa. I dok se razmišljanja još pomalo slažu u priču, u poštanskom sandučiću pronalazim pismo profesora Ante Vladimira Bikića.

Iz arhive profesora Ante, stiže jedan članak baš na temu vinogradarstva u Promini, objavljen 1983. godine u Nedjeljnoj Dalmaciji 13. studenog.

Evo članka u cijelosti:

******************************************************************************




Grupa francuskih vinara koja je nedavno posjetila Split, interesirala se, među ostalim, kakva su to naša vina koja se u čaši ne mogu razlikovati od vinjaka, da li se ona dobivaju od kakvog trulog i pokvarenog grožđa ili možda od nekog drugog, njima nepoznatog voća.
Kad su im splitske kolege po struci pokazale grožđe od kojeg se te naše žutine cijede, iznenađeni gosti nisu odoljeli da ne primijete: „Žali bože sirovine!"

-Navikli smo, na žalost, na takve primjedbe stranaca, ne samo stručnjaka nego i običnih ljubitelja plemenitog pića, ugostitelja, trgovaca- kaže glavni enolog „Dalmacijavina" dipl. inž. Vesna Bućan.
Po bijelim vinima koja nudimo, tim popularnim dalmatinskim „žutinama", najlošije prolazimo mi enolozi, jer je to slika po kojoj se procjenjuje naša vrijednost, znanje i sposobnost.

Žuti kompromis

Vesna Bućan je veliki protivnik „žutina", suvremenom preradom godinama pokušava da afirmira bijela vina, s onom, u svijetu poznatom i priznatom, zelenkastom nijansom, ali u tome ne nailazi na očekivano razumijevanje kada je u pitanju dalmatinski potrošač. Zato u pojedinim slučajevima mora ići na kompromis kako bi zadovoljila zahtjeve većine ovdašnjih vinopija koji priznaju samo bijela vina koja su „ka cekin".
Jedna od posljedica tog popuštanja i pomirenja je i nestanak kvalitetnog vina debit promina, koje se dobivalo od debita sazrelog u vinogradima na padinama Promine: ono se sada u drniškoj vinariji prerađuje u oklajsku žutinu, vino znatno žuće boje od svog prethodnika.

Ta promjena imena i boje objašnjena je i u aneksu elaborata o zaštiti geografskog porijekla kvalitetnog vina debit promina:

„Sva nastojanja „Dalmacijavina" da debit promina afirmira kao vino svjetlije zelenkastožute boje, svježije po mirisu i okusu, nisu dala zadovoljavajuće komercijalne rezultate, iako su prognoze s obzirom na trend bijelih vina bile optimističke.
Glavni razlog je poznat. Oduvijek je dalmatinski potrošač tražio izrazitiju žutu boju vina, koja je (uz bistroću) bila jedan od važnijih pokazatelja kvalitete.
Dakle tradicija vizualne spoznaje o kvaliteti vina je u Dalmaciji korjenita, a čini se naročito kada je riječ o debitu, kojeg su nekada zvali i prominska žutina upravo zbog izrazito žute boje vina. Zato se aktualnost žute boje kod vina debit promina ne može zanemariti, iako se ona ne može promatrati odvojeno od ostalih činitelja kvalitete. Jer, klasična tehnologija fermentacije masulja kojom se intenzivno žuta boja postiže utječe i na ostale organoleptičke osobine kao i na fizikalno-kemijski sastav vina.

Žuta euforija

Dugo poslije rata žutine su bile vina privatnih konoba. Međutim, kada je prva vinarija počela oponašati i napunila prve boce žutim vinom, na tržištu je nastala pomama za njima. Komercijalisti su počeli vršiti snažne pritiske na vinare da se udovolji „žutim zahtjevima", i na tržište stiže sve više vina koja su pravljena „po tradicionalnoj tehnologiji". To što se žuta boja najčešće dobiva upotrebom karamel-šećera, što naš zakon o vinu, inače, zabranjuje, to nikome ne smeta, protiv toga nitko ništa ne poduzima.

Želeći da udovolje potrošačima, kako kažu dipl.inž. Vesna Bućan i dipl. inž. Vladimir Čečuk, i u „Dalmacijavinu" su se pozabavili klasičnom tehnologijom, pa danas svjesno prave tzv. tehnološku grešku i mošt ostavljaju dva do tri dana da vri na komini, tek toliko da se iz pokožice izvuče željena žuta boja.

Tako je dobivena oklajska žutina, vino zelenkasto žute do žute boje, kristalno bistro, s dobro razvijenim sortnim mirisom i bukeom. Okus mu je harmoničan do kiselkast, karakterističan po sorti. Oklajska žutina ima od 11 do 12,5 posto alkohola, ukupnog ekstrakta od 18 do 25 grama po litri, ukupnih kiselina 5 do 7 grama i glicerina 7 do 11 grama po litri.

To je vino koje, zaista, umnogome podsjeća na poznata vina oklajskih konoba. Za razliku od drugih bijelih vina u Dalmaciji koja su na dropu držana po dva, čak i tri tjedna, dok se klobuk ne bi spustio na dno suda, oklajski težak je vino s komine ocjeđivao već treći-četvrti dan.
Bili su napredniji u tehnologiji, vjerojatno zato, jer su radili sa Zagrebom, kupac njihovih vina je bio kultiviraniji i tražio vina s manje tanina i oporosti. U oklajskim konobama peteljkovina se zato nikad nije ostavljala zajedno s moštom, kao što je to slučaj u većem dijelu Dalmacije.

Kad se govori o oklajskim vinogradima, treba reći da je to najčistije područje debita. U Lukaru i okolnim selima valjda jedino u Dalmaciji nije uspio da se proširi rodni trbljan (kuč), koji je preplavio Dalmaciju posljednjih dvadesetak godina. Važno obilježje, a ujedno i velika prednost oklajske žutine jest i u tome da je ona u sebi spojila na najbolji način osobine kontinentalnih i južnih vina. Utjecaj hladnije kontinentalne klime daje mu toliko potrebnu svježinu, (ovo je dalmatinsko vino s najviše kiseline), a tla prominskih prisoja podarila su mu aromu, okus i punoću južnih vina.

Enolozi kažu da se izvanredno slaže u kombinaciji s maraštinom, koja ima manje kiseline ali više ekstrakta i šećera, pa više i alkohola, a i arome im se lijepo nadopunjuju, U te stručne pojmove prominski seljak se ne razumije, ali je davno, davno i sam došao do te znanstvene istine, pa od davnina uz debit posadi i po koji trs maraštine.

Zeleno i žuto

Na zaštićenim položajima oklajskog vinogorja danas ima oko 476 hektara vinograda debita, s kojih se može ubrati oko 780 vagona grožđa. Da bi bilo prerađeno u kvalitetno vino oklajsku žutinu, grožđe mora imati najmanje 17,5 stupnjeva sladora. S obzirom na veličinu vinarije u Drnišu godišnje se može proizvesti najviše 260 vagona zaštićenog vina. Količine grožđa koje se otkupe i prerade, međutim, znatno su manje, najveći dio debita još uvijek se prerađuje u privatnim konobama, ne samo ovoga kraja nego širom Dalmacije.
U vrijeme jematve u selima debita Mratovu, Puljanama, Razvođu, Sukvovcima, Velušiću, Oklaju, Čitluku, Lukaru, Bogatićima i Matasima sreću se vozila svih mogućih registracija s kojima se odvozi poznato bijelo piknjasto grožđe za preradu u „kućnoj radinosti".

Ove godine drniška vinarija otkupila je 62 vagona debita sa 18,5 do 19 stupnjeva sladora i ono se prerađuje u oklajsku žutinu. Na pitanje misli li se i na nas koji volimo svjetlija, svježija i pitkija bijela vina od sugovornika dobivamo odgovor da će se uskoro, možda već od naredne berbe, s određenih položaja oklajskog vinogorja, samo onih najkvalitetnijih, brati debit i prerađivati po najsuvremenijoj tehnologiji. Znači, vrenjem mošta bez peteljkovine, pokožice i sjemenki. Ljubiteljima vina će tako biti pružena šansa da biraju: žuto ili zelenkasto.


******************************************************************************

Puno toga se promijenilo u Promini, u prominskom vinigradarstvu i vinarstvu od 1983. godine.

Prominski se vinogradari ne drže slijepo uzrečice kojom je Alberto Fortis (u svojoj knjizi "Put po Dalmaciji") opisao ljude u Dalmatinskoj zagori- "Tešem kolac ko' moj otac".

Koliko se na tom polju napredovalo, najbolje govore osvojene nagrade prominskih vinara.
( Link: http://promina.blog.hr/2006/10/1621617909/vinogradarstvo-i-vinarstvo-u-promini.html)

Kad sam nedavno razgovarao s jednim svojim kolegom iz Sinja, i kad sam spomenuo da sam iz Oklaja, odmah mi je postavio pitanje:

"Znaš li ti čije se vino pilo na fešti prošlogodišnjeg slavodobitnika Alke?"

-Iskreno sam odgovorio da nemam pojma.

-"Uglješe Džape iz Oklaja"! -odgovorio je kolega, i prisjetio se svojih posjeta prominskim vinogradarima, gdje je kupovao grožđe, gdje je dobro vino....

-Koliko sam se takvih priča naslušao u progonstvu.....




Uglavnom, kako bi rekli Miljevčani - "Neka traje loza naša"!


....a o berbi grožda ove godine u Promini, napisat ću nešto kad krene berba debita...


(Profesore Ante, hvala na ovom zanimljivom članku!)

Oznake: Iz arhive profesora Ante Vladimira Bikića, Prominski vinogradari

- 20:37 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 18.05.2012.

Sedmi susret vinara Šibensko-kninske županije Skradin 2012.-Nagrađeni vinari



Već sam najavio „Sedmi susret vinara Šibensko-kninske županije Skradin 2012“ po linkom...

A u postu (pod već navedenim linkom) sam napisao:

„Ostaje nam da vidimo hoće li i ova godina biti bogata nagradama za Prominjce, kao i dosadašnje“.

Naravno da su Prominci i ove godine osvojili nagrade u Skradinu!

Na web stranici Šibensko-kninske županije pod linkom:
http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/index.asp?dID=957

…možete pročitati sljedeći tekst:



******************************************************************

7. Susret vinara Šibensko-kninske županije – Skradin 2012.

U organizaciji Društva agronoma Šibensko-kninske županije i Poljoprivredne savjetodavne službe Šibensko-kninske županije u subotu 15. svibja 2012 godine,u Skradinu, održan je „7. susret vinara Šibensko-kninske županije“.

Susret je organiziran pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije i Grada Skradina, a suorganizatori su ŽK Šibenik i Obrtnička komora Šibensko-kninske županije.

Ocjenjena su 43 vina,
-17 bijelih 26 crnih,
-29 u kategoriji otvorenih vina,
-14 u kategoriji buteljiranih.

Kategorija bijela otvorena vina

1. MJESTO - OBJAVA d.o.o, iz Kijeva – POŠIP
2. MJESTO MILE MALEŠ iz Mirlović Zagore– PINOT SIVI
3. MJESTO MILE MALEŠ – DEBIT

Kategorija crna otvorena vina

1. MJESTO –JOSO SKELIN iz Drinovaca - CABERNET SAUVIGNON
2. MJESTO – JADRANKA GRCIĆ iz Drniša - MERLOT 2011
3. MJESTO – JOSO SKELIN - MERLOT

Bijela buteljirana vina

1. MJESTO – OBJAVA d.o.o. - MARAŠTINA 2010.
2. MJESTO – LASIN d.o.o. iz Oklaja – MARAŠTINA 2011.
3. MJESTO – JOSO SLADIĆ iz Plastova–MARAŠTINA 2010.

Crna buteljirana vina DIPLOME

1. MJESTO - MARKO DUVANČIĆ iz Oklaja – „Titius“ - MERLOT BARRIQUE
2. MJESTO – OBJAVA d.o.o. - MERLOT BARRIQUE
3. MJESTO - STIPE KNEŽEVIĆ iz Oklaja– MERLOT 2011.

Na 7. susretu vinara Šibensko-kninske županije održano je niz stručnih predavanja:
Zakonska regulativa u vinogradarstvu - Marko Dobrić, PSS Šibensko-kninske županije, te Priprema, primjena i čuvanje zaštitnih sredstava na PG-ima - Gordana Kožarić-Silov.
PSS Šibensko-kninske županije nakon stručnih predavanja jučer je izabralo i najbolja vina i to u kategoriji otvorenih vina (bijela i crna) i buteljiranih vina (bijela i crna).


******************************************************************



Kao i svaki put do sada, s guštom čestitam svim vinarima na osvojenim nagradama, a posebno našim Prominjcima koji su u tekstu navedeni kao:

LASIN d.o.o. iz Oklaja – MARAŠTINA 2011.,
MARKO DUVANČIĆ iz Oklaja – „Titius“ - MERLOT BARRIQUE
STIPE KNEŽEVIĆ iz Oklaja– MERLOT 2011.


Oznake: Prominski vinogradari

- 12:49 - Komentiraj post (0) - Link posta

četvrtak, 19.04.2012.

Sedmi susret vinara Šibensko-kninske županije Skradin 2012.

Radio Drniš nam donosi sljedeću vijest:

"Hrvatska poljoprivredna komora Šibensko - kninske županije i županijsko Društvo agronoma i ove godine organiziraju tradicionalni, sada već 7. Susret vinara Šibensko-kninske županije. Tijekom tjedna primaju se prijave vinara koji se svojim vinima žele natjecati na manifestaciji".

Više informacija na sljedećoj fotografiji koji sam pronašao na internetu:



Prominjci redovito na ovim susretima osvajaju nagrade za svoja kvalitetna vina.

Napisao sam nekoliko postova na tu temu:

http://promina.blog.hr/2011/05/1629259784/marastina-ivice-dzape-iz-oklaja-sampionka-medu-bijelim-buteljiranim-vinima.html

http://promina.blog.hr/2009/03/1626064564/prominci-na-4susretu-vinara-sibenskokninske-zupanije.html

http://promina.blog.hr/2008/04/1624655063/nagrade-vinima-stipe-knezevica-i-ive-dzape.html

http://promina.blog.hr/2008/04/1624654667/prve-nagrade-vinima-radasa-i-duvancica.html

http://promina.blog.hr/2007/03/1622361030/prominci-na-2susretu-vinara-sibenskokninske-zupanije.html


Ostaje nam da vidimo hoće li i ova godina biti bogata nagradama za Prominjce, kao i dosadašnje.


Oznake: Prominski vinogradari

- 20:23 - Komentiraj post (0) - Link posta

subota, 12.11.2011.

Na drniškom Martinju nagrade vinima Ivice Džape i Rajka Žulja!

Nedavno sam objavio post pod naslovom „Fešta mladih vina u Drnišu“

Link: http://promina.blog.hr/2011/11/1629612860/festa-mladih-vina-u-drnisu.html

Fešta je prošla…a vinogradari su osvojili brojne nagrade za svoja mlada vina.



Na web stranici Radio Drniša možete pročitati:

„Maraština Ivice Džape iz Oklaja i merlot Jose Skelina s Miljevaca proglašeni su sinoć najboljim mladim vinima na drniškom Martinju“.

„Među 14 bijelih vina drugonagrađeni je Mile Maleš iz Mirlović Zagore dok je treći Rajko Žulj iz Oklaja“.


…cijeli članak pročitajte pod linkom:

http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php?option=com_content&view=article&id=1577&catid=1



Posebno me veseli nagrada koju je osvojio Rajko Žulj, jer je u osvajanju iste sigurno veliki doprinos imao njegov sin Ivan. Malo je Ivanovih vršnjaka koji s tolikom ljubavlju pričaju o vinogradu, vinu…
Bravo Ivica- Bravo Rajko…ali Bravo i Ivane!

Naravno…čestitke i ostalim sudionicima….A moju pristranost nadam se da nećete zamjeriti…jer ovo je ipak promina.blog.hr….


Evo jedne fotografije sadnje novih vinograda obitelji Džapo 2009 godine...a u pozadini vinogradi obitelji Žulj;

Photobucket


...i jedne fotografije Ivana Žulja u mladom vinogradu...

Ivan Zulj



Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Rajko Žulj

- 22:02 - Komentiraj post (0) - Link posta

utorak, 31.05.2011.

Maraština Ivice Džape iz Oklaja šampionka među bijelim buteljiranim vinima.

Prije nekoliko dana u Skradinu je održana Šesta po redu Smotra vinara Šibensko-kninske Županije.

Slobodna Dalmacija nam u članku pod naslovom: Maraštine i babići potukli konkurenciju
Link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/139224/Default.aspx
.....donosi (za Promince) sljedeće zanimljive inaformacije:

„Skradinski susret šibenskih vinara potvrdio je staru istinu kako je šansa ovdašnjih proizvođača vina jedino u okretanju autohtonim sortama, posebice maraštini i babiću. Premda stručnjaci ističu kako će maraština postati hit tek za nekoliko godina, ona je pobrala sve glavne nagrade u kategoriji bijelih vina.
Maraština Dragutina Dobrovića iz Pirovca najbolja je u kategoriji bijelih otvorenih vina, dok je maraština Željka Džape iz Oklaja šampionka među bijelim buteljiranim vinima“.(kraj navoda)

Novinaru koji je pisao članak, potkrala se mala pogreška, jer je nagradu „šampionka među bijelim buteljiranim vinima“ osvojio Ivica Džapa, a ne njegov prezimenjak Željko Džapo.

Inače, nedavno sam na blogu prenio dio članka o Ivici Džapi, koji je bio objavljen u Šibenskom NT-u:
Link:
http://promina.blog.hr/2011/05/1629209958/ivica-dzapo-u-nt-o-problemima-plasmana-vina.2.html

Evo i informacije o svim ostalim nagradama i nagrađenima na Šestoj smotri vinara Šibensko-kninske Županije:

Prvonagrađeni vinari

•• Kategorija bijelih otvorenih vina

1. Dragutin Dobrović - Maraština, Pirovac
2. Objava d.o.o.- Maraština, Kijevo
3. Tvrtko Topić - Debit, Siverić

•• Kategorija crnih otvorenih vina

1. Mile Maleš - Cabernet sauvignon, Maleši - Mirlović Zagora
2. Objava d.o.o. - Merlot 2009. Kijevo
3. Ante Županović - Babić 2010. Kruševo kod Primoštena

•• Bijela buteljirana vina

1. Lasin d.o.o. - Maraština, Oklaj
2. Joso Sladić - Maraština, Plastovo



Nadopuna posta 02.06.2011 12:00

Novi tjednik donosi nam također članak na ovu temu pod naslovom:
"Biti na susretu vinara, a ne kušati ni kap vina – nezamislivo"
Link: http://www.novi-tjednik.hr/gospodarstvo/gospodarstvo/6935-biti-na-susretu-vinara-a-ne-kuati-ni-kap-vina-nezamislivo.html

Evo i liste nagrađenih koja se u NT-u može pročitati:

CRNA BUTELJIRANA VINA

1. mjesto – Ante Županović – Babić 2009, Kruševo kod Primoštena
2. mjesto – Stipe Knežević – Merlot 2010., Oklaj
3. mjesto – Marinko Sladić – 'Amicus novum' (kupaža Plavine i Lasine), Plastovo


BIJELA BUTELJIRANA VINA

1. mjesto – LASIN d.o.o. (Marko Duvančić)- Maraština, Razvođe kod Oklaja
2. mjesto – Joso Sladić – Maraština, Plastovo
3. mjesto – Dragutin Dobrović – Maraština, Pirovac


CRNA OTVORENA VINA

1. mjesto – Mile Maleš – Cabernet Sauvignon, Maleši – Mirlović Zagora
2. mjesto – OBJAVA d.o.o. (Cvitko Teskera) – Merlot 2009., Kijevo
3. mjesto – Ante Županović – Babić 2010., Kruševo kod Primoštena


BIJELA OTVORENA VINA

1. mjesto – Dragutin Dobrović – Maraština, Pirovac
2. mjesto – OBJAVA d.o.o. (Cvitko Teskera) – Maraština, Kijevo
3. mjesto – Tvrtko Topić – Debit, Siverić

Kad usporedimo i jednu i drugu listu nagrađanih, teško je ne upitati se koja je točna, a koja ne?

Kome vjerovati Slobodnoj Dalmaciji ili Novom tjedniku????

U svakom slučaju, LASIN d.o.o., registriran je na adresi obitelji Džapo Ivice- Put kroz Oklaj 6, 22303 OKLAJ
te je vjerojatno greškom upisano ime Marka Duvančića, umjesto Ivice Džape, kao ime nagrađenog.


Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Marko Duvančić

- 11:00 - Komentiraj post (5) - Link posta

utorak, 10.05.2011.

Mraz uništio vinograde na širem drniškom području

Prije nekoliko dana, na web stranici Radio Drniša, pročitao sam članak pod naslovom:

„Mraz uništio vinograde na širem drniškom području“

Link: http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php?option=com_content&view=article&id=607:mraz-unitio-vinograde-na-irem-drnikom-podruju&catid=1:novosti
Članak napisala: Matilda Jelčić Stojaković

Izdvojit ću jedan dio iz članka:

**********************************************************************************
„Naime, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk proglasio je elementarnu nepogodu za cijelo područje Općine Ružić povodom velikih šteta nastalih u vinogradarstvu i voćarstvu kao posljedica jakog mraza koji je zadesio općinu u noći između 14. i 15. travnja. Do sada su žitelji Općine Ružić prijavili štetu na oko 80 tisuća trsova vinove loze i više tisuća voćaka raznih vrsta. Prve procjene govore kako će ukupna nastala šteta premašiti milijun kuna.

- Pozivamo sve poljoprivrednike koji su pretrpjeli štetu od mraza, a istu nisu prijavili da to učine u što kraćem roku dolaskom osobno u prostorije Općine Ružić u Gradcu gdje će ispuniti potrebne obrasce, kako bi Općinsko povjerenstvo za procjenu štete moglo izići na teren i dokumentirati nastalu štetu, priopćio je zamjenik načelnika Općine Ružić Dalibor Durdov“.

**********************************************************************************


Slušajući priče Prominskih vinogradara, mraz, ili slana kako se u nas češće kaže….poharala je i prominske vinograde polovicom prošlog mjeseca (oko 14.04). Šteta je bilo u Čitluku, Mratovu, Oklaju…Razvođu…. (barem koliko je meni poznato) i napravila znatne štete.

O kolikoj se šteti zapravo radi, vjerojatno će nam najbolje potvrditi dani berbe, jer za sada još nisam čuo da se vršio popis štete zbog navedene nepogode.


Nadopuna posta:

Naknadno sam saznao od Predsjednika OV Rajka Žulja, da se svi koji imaju štete od slane/mraza trebaju javiti u Općinu kod Pročelnika Žare Sumana. Nakon "ankete" koja će dati odgovore o razmjerima štete, u Općini će se odlučiti koji je sljedeći korak.

Navodno je problem i organiziranje/aktiviranje komisije za procjenu šteta, jer je račun općine blokiran, te ih se ne bi moglo platiti.

Uglavnom...svi koji imaju štete na vinogradima od slane-pravac u Općinu, jer je to svakako prvi korak prema
proglašenju elementarne nepogode- i mogućoj isplati jednog dana naknade/pomoći za nastalu štetu.

Oznake: Prominski vinogradari

- 15:00 - Komentiraj post (3) - Link posta

četvrtak, 05.05.2011.

Ivica Džapo u NT o problemima plasmana vina

Obitelj Džapo, točnije braća Ivica i Dražen, često su spominjani u mojim postovima kad su nagrade za vina u pitanju.

Malo sam prolistao arhivu promina bloga, i pronašao sljedeće postove:
http://promina.blog.hr/2007/11/1623581231/prominski-vinari-na-drniskom-martinju.html
http://promina.blog.hr/2007/11/1623514184/prominci-na-sabatini-2007-u-vodicama.html
http://promina.blog.hr/2007/05/1622617988/nove-nagrade-prominskim-vinima-na-vinoviti-2007.html

...da ne nabrajam više….najbolje je da posjetite link posvećen uspješnijim Prominskim vinarima:
http://promina.blog.hr/2006/10/1621617909/vinogradarstvo-i-vinarstvo-u-promini.html

Nakon brojnih nagrada, obitelj Džapo, odlučila je zasaditi nove vinograde. Prije dvije godine (proljeće 2009), napravio sam u Gluvačama sljedeću fotografiju:

Photobucket

Kad bi danas došli na isto mjesto, zatekli bi besprijekorno uređen vinograd, ispred kojeg bi se i najuspješniji hrvatski vinogradari vjerojatno s ponosom fotografirali.
Koliko mi se čini, najbolje godine, u kojima se sadilo i do 50.000 panja vinograda su iza nas, a ove godine ako se i posadilo, možda se radi o brojci od 5.000 do maksimalno 10.000 panja.
Prominski vinogradari (čini mi se) su sada više usmjereni prodaji grožđa ili vina, nego sadnji novih vinograda.
Prije desetak dana, baš na temu plasmana vina na tržište, možete pročitati intervju sa I Džapom u šibenskom Novom tjedniku.


U članku pod:
Naslovom: „Županija bi trebala prepoznati vinarstvo kao važnu granu“
Linkom: http://www.novi-tjednik.hr/gospodarstvo/gospodarstvo/6660-upanija-bi-trebala-prepoznati-vinarstvo-kao-vanu-granu.html
….možete pročitati:

„U Oklaju podno Promine, od '70-ih godina prošlog stoljeća obitelj Džapo ozbiljnije se bavi proizvodnjom vina. Na 4,5 hektara danas imaju 20.000 panjeva i godišnje proizvedu oko vagon i pol vina, oko 12.000 butelja. Ostali su vjerni autohtonim sortama debitu, maraštini, lasinu i plavini, iako posljednjih nekolika godina eksperimentiraju i s merlotom“.

„Još nemam neke količine i još uvijek mi je prodaja isključivo na području naše županije i to u pravilu kroz restorane ali od početka ove godine i u Djelu. U zadnje vrijeme osjeti se veliki pad potrošnje, pogotovo van sezone. Po shopping centrima imate jeftinih stranih vina, a s našim načinom proizvodnje ne možemo ponuditi jeftina vina i mislim da nam je to jedan od velikih problema – reći će Džapo“.

Cijeli tekst…pročitajte pod već navedenim linkom:
http://www.novi-tjednik.hr/gospodarstvo/gospodarstvo/6660-upanija-bi-trebala-prepoznati-vinarstvo-kao-vanu-granu.html



Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo

- 16:40 - Komentiraj post (2) - Link posta

subota, 14.11.2009.

Najbolja mlada vina u drniškom kraju imaju…..

Već šestu godinu zaredom Pučko otvoreno učilište i Hrvatski zavod za savjetodavno poljoprivrednu službu iz Drniša, organiziraju feštu mladih vina povodom Sv Martina.







Ove godine u Promini nije bio niti jedan plakat koji prominske vinogradare poziva na feštu mladih vina u Drniš, ali svejedno….ni ovo Martinje nije prošlo bez nagrada za prominska vina.

Ipak, naslov posta treba citirati točno onako kako ga je Matilda JS napisala na web stranici Radio Drniša, a on glasi:

„Najbolja mlada vina u drniškom kraju imaju Mile Maleš i Ante Reljanović“
Link:
http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php?option=com_content&task=view&id=293&Itemid=0

Znači, naši vinogradari nisu osvojili prve nagrade, ali su:

„U kategoriji bijelih vina nagrađeni su još i Ana Radas i Ivica Džapo iz Oklaja a za crna vina nagrade su osvojili još i Stipe Knežević iz Oklaja i Sandra Jukica iz Ružića. Ukupno je ocjenjeno 27 crnih i 11 bijelih vina.“

„Ocjenjenim mladim vinima treba još vremena da bi postigli svoj maksimum kazala je Mihaljević, dodajući kako drniškom kraju ne nedostaje vrhunskih vina, naglasila je izvrsnu prošlogodišnju maraštinu prominskog vinara Stipe Kneževića.“

Kao i obično, čestitke nagrađenim vinarima, i kako bi rekli za Anu Radas? Čestitke za naše vinarice…vinarke ili nešto treće?


Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Stipe Knežević, Ana Radas

- 21:16 - Komentiraj post (1) - Link posta

petak, 23.10.2009.

Trganje je iza nas

Zadnjih godina, na TV-u nas vječito bombardiraju pričama o jematvi....
Ma kakva jematva...mi u Promini nismo nikad imali jematvu.
Imali smo i imamo ili berbu grožđa, ili trganje.

Eto, iza nas je još jedna berba, a priče se o kvaliteti grožđa još ne stišavaju.
Ustvari, možda se više priča o cijeni po kojoj se grožđe prodavalo.

Malo sam pretražio arhivu promina.blog.hr-a, i primjetio da se cijene grožđa iz godine u godinu stabiliziraju.

Tako se ove godine debit prodavao po cijeni od 4,5 do 5 kuna, dok se merlot prodavao po cijeni od oko 10-ak kuna.

Kupaca je bilo nešto manje, ili je možda veliki broj vinograda ove godine došao na rod, pa se pojavila velika količina grožđa u ponudi...što je produžilo (odgodilo) dane berbe u iščekivanju kupaca.

Kako ide hladnije i kišovitije vrijeme, mnogi su odustali od iščekivanja kupaca kako bi im prodali grožđe i po 4,5 kuna, te su isto odvezli u Šibenik u vinariju.

Otkupna cijena grožđa u Vinoplodu u Šibeniku formirala se ovisno o sorti i jedinici sladora, te je debit i kod njih postizao cijenu od oko 3,5 do 4,5 kune po kilogramu, (dok za merlot i ostale crne sorte nisam siguran u postignute cijene).
Prema svemu sudeći, prema Šibeniku su otišle najveće količine grožđa iz Promine.

Uglavnom, iza nas je godina u kojoj je kvaliteta grožđa bila iznimno dobra, dok je ubrana količina po panju bila nešto malo manja ili ista kao prošle godine.

Oznake: Prominski vinogradari

- 12:01 - Komentiraj post (2) - Link posta

subota, 28.03.2009.

Prominci na 4.susretu vinara Šibensko-kninske županije

Kako je bilo I najavljivano u dnevnim novinama, 26. travnja je u Skradinu održan 4. Susret vinara Šibensko-kninske županije.
Organizatori susreta su Odsjek HZPSS-a i županijskog Društva agronoma.
Suorganizatori susreta su HOK-Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i ŽK Šibenik, a pokrovitelji su Šibensko-kninska županija i Grad Skradin.



Kao I prethodnih godina, I ove godine Prominci su se predstavili sa svojim vinima, te kao I do sada osvojili značajne nagrade.

Novi tjednik nam tako donosi vijest:

“…..Maraština Stipe Kneževića iz Oklaja i ove godine osvojila je zlatnu plaketu u kategoriji bijelih zatvorenih vina, a među zatvorenim buteljama zlatna plaketa pripala je tvrtki 'Lasin' iz Oklaja.
Među uzvanicima Susreta našla su se i brojna poznata lica iz političkog života Šibensko-kninske županije.
Tako su, osim župana Gorana Pauka, koji je otvorio Susret, najbolja županijska vina kušali i Marko Rajčić, Goran Grguričin, Gordan Baraka, Paul Cota, Novica Ljubičić i Nediljko Dujić. (ir)”

Cijeli članak popgledajte pod linkom:
http://novi-tjednik.hr/zupanija/zupanija/1056-susret-vinara-ibensko-kninske-upanije.html


Slobodna Dalmacija donosi nam članak pod naslovom:

“Maraština iz Oklaja bez premca”

Nažalost, ovaj članak sam pronašao samo u tiskanom izdanju SD, pa ne mogu postaviti link prema cijelom članku na web-u.

Ono što je u ovom članku zanimljivo je sljedeće:

“U natjecanju I konkurenciji zatvorenih bijelih vina laskava titula najkvalitetnijeg vinara u županiji pripala je Stipi Kneževiću iz Oklaja za njegovu Maraštinu, dok je prestižno prizanje dobila I tvrtka “Lasin” (DŽAPO IVICA op.a.) iz Oklaja za istoimeno buteljirano crno vino”.

Kao I svaki put, I ovaj put čestitam nagrađenim vinarima.

Jednu nagradu se možda I može dobiti slučajno, ali Džapo I Knežević iz godine u godinu osvajanjem nagrada potvrđuju da Prominci nisu samo dobri vinogradari, nego sve bolji I bolji vinari!

Usporedo sa podizanjem kvalitete, Prominci nastavljaju sa sadnjom novih vinograda.
Tako je u zadnjih desetak dana u Gluvačama posađeno novih 20,000 panja vinograda (Džapo, Perić).
Prema nekim saznanjima, spomenuta brojka nije konačna, te bi ove godine u Promini trebalo biti zasađeno još cca 15,000 panja.

Više o prominskim vinogradarima možete pročitati pod linkom na promina.blog.hr-u:

http://promina.blog.hr/2006/10/1621617909/vinogradarstvo-i-vinarstvo-u-promini.html

Oznake: Prominski vinogradari, Stipe Knežević, Ivica Džapo

- 19:46 - Komentiraj post (5) - Link posta

srijeda, 26.11.2008.

Prominsko vinogorje i prominski vinari

Često sam do sada pisao o prominskim vinogradarima, o uspjesima i nagradama prominskih vinara na raznim natjecanjima....
Nažalost, do sada nisam napisao jedan kvalitetan post u kojem bi mogli saznati tko su registrirani vinari/vinogradari u Promini, kao što niste mogli saznati niti njihovu adresu, ili broj telefona ukoliko ste poželjeli kušati njihova vina ili kupiti u vrijeme berbe grožđe.
Ovih dana pronašao sam web stranicu Hrvatskog zavoda za vonigradarstvo i vinarstvo, koju možete posjetiti pod linkom:

http://www.hrzvv.hr/s_dal_5.htm

Na navedenoj web stranici možete pročitati između ostalog sljedeće:

Vinogorje Promina

DŽAPO IVICA I DRAŽEN,
22303 OKLAJ, PUT KROZ OKLAJ 6,
tel.:022 881 353, fax.:022 242 164
Debit valitetno
Lasina

ČVELJO JURE pok. MARKA,
22303 OKLAJ, PUT KROZ OKLAJ 42-48,
tel.:022-881-573
Debit
Maraština
Plavina
Lasina crna


OBITELJ MARIĆ, 23000 ZADAR,
IVANE BRLIC MAŽURANIC 35,
tel.:023-332-611
Debit


DUVANČIĆ MARKO ILIJIN,
22303 OKLAJ, RAZVODE, DUVANČIĆI 13,
tel.:022-881-149
Debit
Prominski rubin
Titius
Maraština
Anima Lapidis
Plavina
Cor Lapidis
Prošek Anima Promonae
Prošek Cor Promonae


Poljoprivredna zadruga PRO-VIN,
DUVANČIĆI 13, RAZVODE
Debit


LASIN d.o.o.,
Put kroz Oklaj 6,
22303 OKLAJ
Debit
Lasina
Maraština


KNEŽEVIĆ STIPE,
Put kroz Oklaj 86,
22303 OKLAJ
Debit
Merlot
Maraština


DŽAPO MARKO,
Med potoki 40, 10000 ZAGREB
Debit
Merlot
Plavina


Nadam se da sam pomogao potencijalnim kupcima, da lakše pronađu put do nagrađivanih vinara.


Oznake: Prominski vinogradari

- 20:14 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 14.11.2008.

Nove nagrade prominskim vinima

Već petu godinu za redom, u drniškom restoranu “Kod Tome”, Pučko otvoreno učilište i Hrvatski zavod za savjetodavno poljoprivrednu službu iz Drniša, organiziraju feštu mladih vina povodom Sv Martina.

Kao I svake godine, I ove godine nije moglo proći bez negrada za vina iz našeg kraja.

Članak Anite Vukušić, objavljen na web stranici Radio Drniša, donosi nam sljedeće informacije vezane za Promince:

“Sve tri nagrade za bijela vina otišle su u Prominu, druga nagrada pripala je Ani Radas, a treća Rajku Žulju.
Uz Tvrtka Topića koji je drugu godinu za redom pobjednik u kategoriji crnih vina, nagradu za crno vino dobila je i Zadruga „Provin“ iz Razvođa i Vito Tomić iz Siverića”

“I ove godine pobijedile su nijanse, osobito kad je riječ o bijelim vinima koja bilježe veliki pomak u kvaliteti,a tradicionalno najbolja vina dolaze iz prominskog kraja. U kategoriji crnih vina ponovo je pobjednik merlot i ovo vino uglavnom je ponuđeno na ocjenjivanje, kazao je Mario Tomić viši stručni savjetnik Hrvatskog zavoda za savjetodavno-poljoprivrednu službu….”

Članak na web stranici Radio Drniša možete pročitati pod linkom:
http://www.radiodrnis.hr/novosti/index.htm






Oznake: Prominski vinogradari, Ana Radas, Rajko Žulj, Marko Duvančić

- 19:51 - Komentiraj post (1) - Link posta

srijeda, 01.10.2008.

Promina iz nekog drugog kuta...

Danas sam po prvi puta pronašao članak u kojem se može pročitati što je to danas “najzanimljivije” u Promini, I koji su to potencijali kojih možda nismo niti mi sami svjesni.

Članak Jadranke Klisović pod naslovom “Skriveno blago prominskih brda”, jedan je od najbolje napisanih članaka na tu temu u zadnjih desetak godina.

Obično novinari “prolete” jednom temom kroz Prominu, I pobjegnu.
Ali ovdje se vidi da je novinarka stvarno imala volje upoznati “neku drugu” Prominu.

Ja ću navesti samo nekoliko citata iz članka koji je objavljen pod linkom:
http://www.bum.vjesnik.hr/html/2008/09/24/Clanak.asp?r=tem&c=7

“Težak život i druge nedaće koje su se zaredale zatvaranjem rudnika koji je othranio generacije i generacije, za posljedicu su imale odlazak stanovništva u gradove od čega se taj škrti kraj nije oporavio do danas.

“Država je svoje šumsko zemljište odlučila dati na višegodišnje korištenje, pa je nekoliko Prominaca zasadilo velike vinograde poput mladog Marka Duvančića, obitelji Džapo, Knežević... Načelnik Cota na svom je imanju zasadio 20.000 sadnica vinove loze koja odlično uspijeva i daje vrlo kvalitetno grožđe i vino”

“Načelnik Cota, koji je dužnost načelnika preuzeo tek prije dva mjeseca, smatra da taj kraj ima velike razvojne perspektive i to prije svega u poljoprivrednoj proizvodnji u Vedrovu polju, proizvodnji zdrave hrane, stočarstvu i seoskom turizmu”.

“Obitelj Milana Lacića sagradila je pršutanu »Lacić« u Razvođu kod Oklaja. Dok smo joj prilazili, nismo mogli vjerovati vlastitim očima. Mislili smo da smo….”

“U susjedstvu smo posjetili obitelj Škovrlj. Slavko, njegova supruga i tri sina imaju farmu sa 600 ovaca….. Godišnje uspiju proizvesti između 2,5 i tri tone »mišnog sira« koji prodaju isključivo na »kućnom pragu«.
»Da proizvedemo i pet puta više, sve bi prodali bez ikakve reklame i bez trgovačkih lanaca.

“Na 26 hektara zemljišta kod Razvođa prostire se bajamik koji je već godinama »ničiji«, a Općina Promina s njime ima velike planove. Umjesto jednoj osobi, bajamik koji je prije rata bio u vlasništvu oklajske poljoprivredne zadruge, najvjerojatnije će se dati u koncesiju osmorici Prominjana u dugoročni zakup”.

“Načelnik Cota, inače kondicijski trener hrvatske košarkaške reprezentacije i matematičar po struci, kaže da je u ovom kraju »pitanje svih pitanja« voda bez koje su danas tri veća sela koja se nalaze na stotinjak metara od Krke…….”.


Bili su to samo ulomci teksta, kojeg je svakako zanimljivo pročitati od riječi do riječi.

Oznake: Marko Duvančić, Ivica Džapo, Stipe Knežević, Prominski vinogradari, Stočarstvo u Promini, Pršutana Lacić, Život u Promini, općina promina

- 19:31 - Komentiraj post (1) - Link posta

ponedjeljak, 22.09.2008.

Tek samo ćakule

Fotografija sa jednog od natjecanja ucenika OS Oklaj

Dok čekam II dio priče KUU „Promina“ na Vinkovačkim jesenima….
Odlučio sam napisati post sastavljen od niza „ćakula“.





Pa krenimo redom…

Započela je nova školska godina, a novi voditelj škole je Mile Petrović (dobro.. to je još od šestog mjeseca). Zašto je to važno?
Mile je čovjek koji malo priča, a puno radi…
Primjer…
Svi se sjećate priče o neiskorištenim računalima u prostorijama „Mladeži Promine“…
Desetak novih računala čekalo je nekoliko godina svoje korisnike, i konačno su ih dodirnule ruke korisnika-djece u OŠ Oklaj.
Koordinacijom Mile Petrović- Paul Cota (načelnik Općine)- Marko Duvančić (predsjednik mladeži Promine) računala se konačno koriste. Doduše radi se o nekorištenim računalima iz ako se na varam još 2003 godine. Ali i oni će dobro poslužiti kad nema drugih.
Mili Petroviću želim puno sreće u radu.
Kad smo kod škole, od ove godine nastavnik tjelesnog odgoja je Dragan Gazibara, za kojeg se mogu vezati riječi „red, rad i disciplina“.
Svi se vjerojatno sjećate da je veliki broj pehara i medalja krasio hodnik u školi, a da su ih velikim djelom osvojili učenici koje je on trenirao…Nadam se da će konačno stići još koja medalja ili pehar… I njemu želim puno sreće i uspjeha.

Trgovačka firma „Djelo“ koja je trebala otvoriti trgovinu u „Jokinoj“ kući, od posta u kojem sam napisao da traže trgovce, nije se pojavila na „gradilištu“-otvaranje se ne bliži.

„Merkur 5“ još nije započeo izgradnju svog trgovačkog centra na mjestu stare pekare, jer još čeka „Prostorni plan općine Promina“.

Isti „Plan“ očekuje i Marko Duvančić kako bi konačno započeo izgradnju velikog podruma u koji bi mogao smjestiti urod sa svojih vinograda…

Kad će „Prostorni plan…“ nije mi poznato, ali 10.10.2008 je 100. dana nove Vlasti u Promini, pa će i to biti jedno od pitanja koja tada namjeravam postaviti Načelniku Paulu Coti… do tada ih još neću gnjavit.

Kad smo kod Općine… Često se u zadnje vrijeme spominje (novine, TV) kako su kamioni firme „Viatoni“ u vlasništvu Željka Džape dovozili sumnjivi otpad u površinske rudnike u Čveljićima. Općina je pozvala inspekciju… policiju… podigla tužbu protiv Džape…
Ali u svim tim vijestima se uporno spominje „Problem neovlaštenog odlaganja otpada mora nadzirati komunalni redar kojeg općina Promina nema, i zbog toga nitko od inspekcija ne želi reagirati „ nešto otprilike tako… U biti, nakon svega da se zaključit da će Džapu tužit, a nekog treba i zaposliti kao komunalnog redara… Džapi neće biti na kraju ništa… a netko će hvala Bogu konačno dobiti posao…

Starački dom se još ne otvara….
Bajemi u Gluvačama i dalje nisu nikome dodjeljena na korištenje…

Prema nekim ćakulama jedan od dva kafića u Oklaju mijenja svog vlasnika….
Ustvari, kafić je vlasništvo Općine, što znači da mijenja najmoprimca…Novi „gazda“ je mlad, pa bi to moglo biti novo okupljalište mladih… kao prije dvije godine…“Gazda“ sretno!

Zadnjih dana tema koja je najkomentiranija je gradacija i cijena Merlota.
Eto, sad svi znamo da je kod većine negdje oko 21 grad, a da mu je cijena bila oko 10 kuna/kg.
Kolika će biti cijena Debita, još se nezna. S obzirom da je godina bila sušna, urod mal, mogla bi cijena biti veća nego lani, ali nitko se još ne izjašnjava o istoj.
Kad smo kod vinogradara, važno je spomenuti da se i za sljedeću godinu pripremaju nove površine za sadnju, pa bi se u sljedećoj godini moglo posaditi novih 15 do 20 tisuća panja.

Kao zadnja, najsvježija ćakula bila bi sinoćna provala u jedinu preostalu trgovinu u Oklaju.
Tako je za sada nepoznati počinitelj pod okriljem noći provalio u trgovinu te otuđio cigarete, novac i „ostalo“…Počinitelj očito dobro poznaje trgovinu, kad je u nju ušao pilanjem čeličnih šipki na prozoru koji se nalazi s „donje strane“ dućana, što znači da dobro poznaje dućan… Ustvari možda nije samo počinitelj… nego počinitelji… Baš me zanima hoće li ih uhititi?

Eto, to bi bile samo ćakule da imate što pročitati kad navratite na Blog…

Živili,





Oznake: Školstvo u Promini, Djelo Oklaj, Merkur 5, prostorni plan, opasni otpad, Prominski vinogradari

- 19:01 - Komentiraj post (13) - Link posta

nedjelja, 13.04.2008.

Nagrade vinima Stipe Kneževića i Ive Džape

Nakon što su Ante Radas (Mišo) i Marko Duvančić osvojili nagrade za najbolja otvorena vina (više u prethodnom postu), današnji broj Slobodne (13.04.08.) donosi nam članak pod naslovom „Stipi Kneževiću dvostruka kruna za butelje“.





Nakon prve večeri održane u Skradinu, druga večer trećeg po redu „Susreta šibenskih vinara“ održana je u vodičkom hotelu Imperial.

Proglašenjem najboljih buteljiranih (zatvorenih) vina, završen je 3. susret vinara i vinogradara Šibensko-kninske županije.

U članku Slobodne Dalmacije možete pročitati sljedeće:

Apsolutni pobjednik ove manifestacije je Stipe Knežević iz Oklaja, koji se okitio titulama najboljih vina iz berbe 2007.g. u obje kategorije.
Naime, Knežević je sa svojim Merlotom osvojio nagradu za najbolje buteljirano crno vino, a njegov Debit pobijedio je i u kategoriji zatvorenih bijelih vina.

U kategoriji bijelih vina titulu viceprvaka ponijela je tvrtka “Lasin” d.o.o. Ive Džape iz Oklaja s Debitom, dok je treća nagrada pripala Maraštini Jose Sladića iz Šibenika.

Cijeli članak pročitajte pod linkom:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/%c5%a0ibenik/tabid/74/Default.aspx

Što reći drugo, nego svaka čast nagrađenima!

Oznake: Prominski vinogradari, Ante Radas (Mišo), Marko Duvančić, Stipe Knežević, Ivica Džapo

- 19:22 - Komentiraj post (3) - Link posta

Prve nagrade vinima Radasa i Duvančića

Jučerašnji broj Slobodne Dalmacije (12.04.2008) donosi nam u članku „Najbolja vina Radasa i Duvančića“ nove vijesti o uspjesima prominskih vinara.
Nove nagrade za svoja vina Ante Radas (Mišo) i Marko Duvančić osvojili su na trećem po redu „Susretu šibenskih vinara“ održanom u skradinskom restoranu BAK.

Evo dijela članka Ivice Marasovića:

„Riječ je o prvom danu programa ove tradicionalne manifestacije koja je promovirala najbolja županijska otvorena vina. U konkurenciji prikupljenih 30-ak uzoraka malih i srednjih vinara, prvu nagradu za najbolje bijelo vino dobio je Ante Radas iz Mratova, dok je Marku Duvančiću isto priznanje pripalo za proizvedenu crnu kapljicu.
Naše bijelo vino od sorte prominskoga debita je rezultat dugogodišnje proizvodnje - kaže slavodobitnik Ante Radas. - U mojoj obitelji ovaj posao radimo s osobitim zadovoljstvom. Imamo oko 6000 loza, kvalitetno grožđe i, dakako, pratimo sve tehnološke inovacije - poručio je Radas“.

Čestitam Miši i Marku na osvojenim nagradama.

Oznake: Prominski vinogradari, Ante Radas (Mišo), Marko Duvančić

- 12:32 - Komentiraj post (0) - Link posta

utorak, 11.03.2008.

Prominska vina na GAST-u u Splitu osvojila sedam medalja!

Prominci su na sajmu GAST u Splitu osvojili čak sedam medalja – šest srebrnih i jedna brončana, te jedno priznanje!

Srebrnu medalju dobili su merlot i debit vinara Stipe Kneževića.

"Srebrom su nagrađena i vina Marka Duvančića – Titius i Prominski rubin, dok je za svoj prošek najbolji prošlogodišnji hrvatski mladi vinar Duvančić osvojio priznanje.
Poljoprivredna zadruga "Pro - Vin" Razvođe srebrnu medalju dobila je za debit, kao i za višnjevaču, te broncu za orahovaču".

Izvorni članak možete pročitati na web stranici Radio Drniša u članku koji je napisala Mladena Baran.


Čestitam svim nagrađenim Promincima!




Oznake: Prominski vinogradari, Stipe Knežević, Marko Duvančić

- 21:50 - Komentiraj post (2) - Link posta

četvrtak, 21.02.2008.

Poticaji za poljoprivrednike u Šibensko-kninskoj županij

Evo dobrih vijesti iz Šibensko-kninske županije za sve poljoprivrednike i one koji će to tek postati;

Na temelju Programa dodjele bespovratne pomoći poljoprivrednim udrugama i strukovnim organizacijama u 2008. godini , Upravni odjel za gospodarstvo Šibensko-kninske županije objavljuje:

JAVNI POZIV

na podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva iz Programa poticanja razvoja poljoprivrednih udruga i strukovnih organizacija u 2008. godini.

Nepovratna financijska sredstva namijenjena su udrugama i strukovnim organizacijama sa sjedištem na području Šibensko-kninske županije registriranim sukladno odredbama Zakona o udrugama, te čije je primarno djelovanje usmjereno na područje poljoprivrede.

Za više informacija posjetite web stranicu Šibensko-kninske županije.


Druga dobra vijest je:

Na temelju Programa subvencioniranja sadnje dugogodišnjih nasada u 2008. godini , Šibensko-kninska županija objavljuje:

J A V N I P O Z I V

na podnošenje zahtjeva

za subvencioniranje sadnje dugogodišnjih nasada u 2008. godini

Šibensko-kninska županija Programom subvencioniranja sadnje dugogodišnjih nasada u 2008. godini ima za cilj stvaranje povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivrede, na način da subvencijama kod nabave sadnog materijala, intenzivira podizanje novih nasada vinograda, maslina i drugih voćaka.

Subvencionirati će se samo sadni materijal iz domaće rasadničarske proizvodnje, a poticajna sredstva primarno su namijenjena za subvencioniranje:

• loznih cjepova sorte: babić, plavina, merlot, lasin, debit i maraština,
- 3,50 kuna po loznom cijepu
• sadnica maslina sorte: domaća oblica, levantinka, lećino i sl.( domaće sorte min. 70%)
- 10,00 kuna po sadnici
• sadnice voćaka: višnje maraske, badema, smokve, breskve, šljive , trešnje oraha, dunje i šipka
- 10,00 kuna po sadnici

Više informacija na na web stranici Šibensko-kninske županije.



Nadam se da će ove informacije doći do uha onih koji ovu vijest dugo očekuju.

Oznake: Prominski vinogradari

- 19:54 - Komentiraj post (5) - Link posta

ponedjeljak, 12.11.2007.

Prominski vinari na Drniškom Martinju

Prominski vinari i dalje marljivo rade i osvajaju nove nagrade i priznanja za svoje proizvode.
Na web stranici Radio Drniša možete pročitati članak:
"Na Drniškom Martinju nabolje mlado bijelo vino imao Ante Radas iz Mratova a crno Tvrtko Topić iz Siverića".

Osim nagrade Ante Radasa (Miše), važno je istaknuti da su drugu nagradu u obje kategorije odnijeli vinari iz Zadruge ”Pro Vin” iz Razvođa.

Čestitam našim marljivim Promincima koji "malo zuje, a puno meda daju".

Članak Matilde Jelčić možete pročitati pod linkom:
Na Drniškom Martinju nabolje mlado bijelo vino imao Ante Radas iz Mratova a crno Tvrtko Topić iz Siverića

Pod postom je ostavljen jako dobar komentar, koji svakako zaslužuje uvrštenje u sami post:

"samo da se nadovežem na ovogodišnje martinje...
Treće misto u kategoriji bijelih vina osvojio je Ivica Džapo, što znači da su sve tri nagrade za bijela vina došle u Prominu.
A treće misto u kategoriji crnih vina pripalo je Mlađi Ponošu iz Kričaka.
Isto kao i prošle godine, opet su se dijelile pozivnice, a ulaz se plaćao 20 kn po osobi.
I čaše za degustaciju su se kupovale (po 15 kn).
Pa se opet postavlja pitanje koja svrha stavljanja plakata po gradu i okolinim mistima ako su se slale pozivnice.
Toliko od mene, pozdrav (bb17 13.11.2007. 10:16h)

Zahvaljujem se "bb17" na komentaru.




Oznake: Prominski vinogradari, Ante Radas, Marko Duvančić

- 10:31 - Komentiraj post (10) - Link posta

petak, 02.11.2007.

Prominci na "Sabatini 2007" u Vodicama

Završila je i ovogodišnja sezona berbe grožđa.
Vinograda je u Pormini sve više, tako da je i ponuda grožđa i vina sve bogatija.
Veća količina grožđa dovela je i do blagog pada cijena u odnosu na prethodne godine.
Dok je prijašnjih godina cijena grožđa dosezala i do skoro osam kuna, ove godine se cijena zaustavila na makslimalnih 6-7 kuna, a najniža negdje oko 5 kuna (Debit).
Kako s godinama raste količina grožđa i proizvedenog vina, tako s godinama raste i broj osvojenih nagrada Prominjaca na raznim izložbama i skupovima vinara širom Hrvatske.

Zadnja osvojena nagrada/priznanje je : "Priznanje uzornom vinogradaru Juri Čvelji iz Oklaja...." dodjeljeno na Sabatini 2007. održanoj ove godine u Vodicama.

Čestitam gospodinu Čvelji na dodjeljenom priznanju.

Inače ovogodišnja Sabatina okupila je preko 500 sudionika iz Hrvatske, Italije, Francuske, Austrije, Slovenije, BiH i Makedonije. Tijekom trodnevnog druženja domaćih i inozemnih vinara i proizvođača opreme održana su brojna stručna predavanja o vinogradarstvu i vinarstvu, te prezentacije novih knjiga i vinarsko-vinogradarske opreme.
Sabatinu organizira Zadružni savez Dalmacije, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede.

Evo što je rekao naš župan, a što možete pročitati na web stranici Šibensko-kninske županije:

„Osim sadnje novih vinograda, istovremeno smo poticali podizanje kvalitete vina kod individualnih proizvođača. Počeli smo od lokalnih, pa županijskih prezentacija i natjecanja da bi već ove godine osim Vinoploda i Dalmacijavina nagrade počeli osvajati i manji proizvođači.
Nagrade za vino babić iz Primoštena gospodina Žuana, za debit gospodina Džape iz Promine, te najbolji mladi vinogradar u RH za 2007. god. gospodin Duvančić, samo su mala satisfakcija za ono što uz pomoć Vlade RH činimo na razvoju vinarstva i vinogradarstva.
Na kraju, želim kazati da je pred nama novi izazov povezivanja vinogradarstva i turizma, jer razvijati ruralni turizam prije svega znači uspostaviti interakciju između poljoprivrednih proizvođača, tradicijske gastronomije i turističkih usluga.“ – rekao je župan Pauk.

Oznake: Prominski vinogradari, Jure Čveljo, Ivica Džapo, Marko Duvančić

- 12:25 - Komentiraj post (0) - Link posta

srijeda, 12.09.2007.

Hvar-Vinari još čekaju novac od lani?

Nedavno sam pisao post na temu dugovanja firmi koje otkupljuju grožđe.
Kako se berba grožđa ovih dana zahuktava, tako na vidjelo izlaze problemi sa otkupima grožđa iz prošlih berbi.


Danas sam u Jutarnjem listu pročitao članak iz kojeg Vam izdvajam najzanimljivije:

"Nekoliko dana uoči početka jematve u najvećem hvarskom polju između Starigrada i Jelse vrata Hvarske vinarije zaključana su lokotom, a vinarima još nije plaćen lanjski otkup grožđa za koji im se duguje više od sedam milijuna kuna".

"Posebno je teško u brojnim domaćinstvima koja žive isključivo od poljoprivrede, no rješenja za sada nema"

Uostalom, najbolje je da pročitate cijeli članak u Jutarnjem pod naslovom:

Vinarija zaključana, vinari još čekaju novac od lani

Ovi događaji možda bi trebali nagnati na razmišljanje sve one koji u Gluvačama planiraju iskorjenjivati bajeme i saditi vinograde.

Možda bi bilo dobro, da ostave za svaki slučaj makar jedan dio bajema.

Nikad se nezna što će se više cijeniti i bolje plaćati.

Oznake: Prominski vinogradari, Gluvače

- 15:00 - Komentiraj post (14) - Link posta

srijeda, 05.09.2007.

Vrijeme je za berbu grožđa-merlota

Ova godina većini će poljoprivrednika ostati u sjećanju kao jedna od najsušnijih godina.
Dovoljno je reći da je Krka rijetko kad na Brljanu imala dotoku u kolovozu ispod prosječnih 4,5 m3/s, dok su ove godine već u srpnju zabilježene dotokoke manje od 3 m3/s, a kolovozu 2,5m3/s.

Kad bi usporedili dotok Krke s proizvedenom el.energiju u nizvodnoj elektrani Miljacki, bilo bi još zanimljivije.
Dok je zadnjih deset godina dotoka Krke osiguravala proizvodnju el.energije od najmanje 60 GWh do najviše 80 GWh od 01.01-01.08., ove godine proizvedeno je samo 50 GWh! ( 50 milijuna kWh).

Koliko štete je suša napravila vinogradarima u Promini, to će nam u sljedećih mjesec dana pokazati kvaliteta i količina ubranog grožđa.
Uglavnom, zbog meteoroloških uvjeta berba ove godine počima skoro mjesec dana ranije.

Već prošli vikend započela je berba merlota, sorta grožđa koja je najranije spremna za berbu, a koje je prijašnjih godina bilo jako malo na našem području.
Sadnjom novih vinograda, prominski vinogradi svake godine povećavaju količinu proizvedenog grožđa već poznatih sorti debita i lasina, ali i spomenutog merlota.
Porastom proizvodnje grožđa raste i proizvodnja vina, a najbolji dokaz da količinu prati i kvaliteta su brojne osvojene nagrade prominskih vinara na natjecanjima vinara širom Hrvatske.

Jučerašnji broj SD donosi članak o berbi grožđa u Promini a možete ga pročitati pod linkom.

Oznake: Prominski vinogradari

- 11:28 - Komentiraj post (4) - Link posta

utorak, 29.05.2007.

Vijesti za vinogradare i vinare Promine-Rezultati ocjenjivanja vina

Na web stranici Radio Drniša pronašao sam vijest u kojoj možemo saznati rezultate ocjenjivanja vina Debit, proizvedenih u konobama prominskih vinara.

Članak je napisala Matilda Jelčić i evo jednog njegova dijela:




"Na prvom susretu proizvođača vina debit prominskog vinogorja nagrada za:
- najbolji debit pripala je Ivici Džapi iz Oklaja.
-Drugo mjesto pripalo je Zadruzi "Pro-vin" iz Razvođa,
-a treće Krsti Dizdaru, također iz Oklaja.


.....Događaj su popratili i saborska zastupnica Mirjana Brnadić, porijeklom inače iz Promine, doministar gospodarstva Ivan Bračić, dožupan Šibensko kninski Željko Šimunac, pročelnik županijske uprave za gospodarstvo Drago Matić, te načelnik Općine Promina Žarko Duvančić.

U Oklaju su bili i predstavnici Veleučilišta Marko Marulić iz Knina koji su predstavili programe obrazovanja u akademskoj godini 2007./2008."

Cijeli članak pročitajte na web stranici radio Drniša pod
linkom.

Čestitam nagrađenima koji svojim dugogodišnjim radom i nagradama promoviraju prominska vina i Prominu, te otvaraju "vrata" prominskim vinima na tržištu.

Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Krste Dizdar, Marko Duvančić

- 22:16 - Komentiraj post (6) - Link posta

petak, 25.05.2007.

Vijesti za vinogradare i vinare Promine

Ukoliko prođete kroz Oklaj, na "oglasnim pločama" možete pročitati sljedeću obavijest:







POŠTOVANI POZIVAMO VAS NA PRVI SUSRET PROIZVOĐAČA VINA DEBIT PROMINSKOG VINOGORJA POD NAZIVOM PROMOCIJA VINA DEBIT U ORGANIZACIJI P.Z. PRO-VIN UZ FINANCIJSKU POTPORU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODENOG GOSPODARSTVA I OPĆINE PROMINA

SUSRET ĆE SE ODRŽATI U ZGRADI OSNOVNE ŠKOLE U OKLAJU DANA 26.05.2007. S POČETKOM U 15.30 h. (SUBOTA)


PROGRAM:

PRIJEM UZORAKA ZA OCJENJIVANJE (24.05.2007 u 14.00h DADINA GOSTIONA)
-DONIJETI 6 BOCA VINA DEBIT 0.75l

-OTVARANJE PROMOCIJE UZ POZDRAVNE RIJEČI GOSTIJU;
-PREDAVANJE O DEBITU (Mr.sc. G. Zdunic);
-PREDAVANJE O PROIZVODNJI VINA DEBIT (Mr.sc. G. Zdunic);
-PREDAVANJE O ZADRUGARSTVU (prof.dr. M. Tratnik);
-PREDAVANJE O POTICAJIMA U POLJOPRIVREDI, SA NAGLASKOM NA MARKETIŠKU PRIPREMU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA (predstavnik MPŠIVG);
-PROGLAŠENJE POBJEDNIKA I DODJELA NAGRADA

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 098 340 487

Istu obavijest možete pronaći-pročitati i na www.oklaj.net-u

Oznake: Prominski vinogradari

- 11:21 - Komentiraj post (0) - Link posta

subota, 12.05.2007.

Nove nagrade prominskim vinima na Vinoviti 2007

Pronašao sam na web stranici Radio Drniša informaciju o novim uspjesima prominskih vinara i vinogradara.
Već sam u članku "Vinovita 2007" najavio da "Vinari nagrađeni na 2. susretu vinara Šibensko-kninske županije sudjeluju na Vinoviti 2007".
Kako u Šibeniku, tako i u Zagrebu Prominci nisu prošli nezapaženo sa svojim vinima.

Tako nam Ante Vukušić novinar Radio Drniša piše sljedeće:

"Već prvog dana, na samom otvaranju sajma vinar Marko Duvančić iz Razvođa proglašen je za najboljeg mladog vinara Hrvatske.
Nagradu mu je dodijeljena za cjelokupni dojam, površinu zasađenu vinovom lozom, za kvalitetu proizvoda , te za znanstveni i društveni rad u promicanju vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj.
Sa 50.000 sadnica debita, lasine, plavine i melota posađenih u Razvođu na 10 hektara zemljišta, Marko Duvančić ujedno je vlasnik najvećeg vinograda u privatnom vlasništvu u Šibensko-kninskoj županiji.
Na ”Vinoviti” na štandu Županijske gospodarske komore svoje vino predstavlja i vinar Ivica Džapo iz Oklaja, čiji nastup i analizu vina financira Hrvatska gospodarska komora Šibenik. Riječ je o nagradi koju je vinogradar Džapo osvojio za najbolje zatvoreno bijelo kvalitetno vino „Debit-Džapo“ na ovogodišnjem 2. Susretu vinara Šibensko-kninske županije".

Cijeli članak pogledajte pod linkom na Radio Drnišu.

Čestitam našim Promincima na osvojenim nagradama i želim im još puno ovakvih uspjeha na sljedećim predstavljanjima njihovih kvalitetnih vina.

Oznake: Marko Duvančić, Prominski vinogradari, Ivica Džapo

- 12:38 - Komentiraj post (14) - Link posta

srijeda, 11.04.2007.

Vinovita 2007

Zahvaljujem se "Bogaćaninu" na komentaru u kojem je skrenuo pažnju na:"13. međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo -Vinovita 2007".







Evo cijelog komentara Bogaćanina:

Vinari nagrađeni na 2. susretu vinara Šibensko-kninske županije sudjeluju na Vinoviti 2007.
Jedna od nagrada na 2. susretu vinara i vinogradara Šibensko-kninske županije koju sponzorira HGK – Županijska komora Šibenik je prezentacija vinara na Vinoviti 2007.

Pobjednici u kategoriji flaširanih bijelih i crnih vina sudjelovat će na Vinoviti 2007.
HGK –Županijska komora Šibenik, jedan od suorganizatora 2. susreta vinara Šibensko-kninske županije najboljim vinarima osigurala je štand tijekom ovogodišnje Vinovite te snosi troškove ocjenjivanja vina.
Na ovogodišnjem susretu ocjenjeno je ukupno 59 uzoraka vina od čega 48 uzoraka u kategoriji otvorenih vina i 11 uzoraka u kategoriji flaširanih vina.
Susret je ove godine trajao 3 dana, od 21. – 23. ožujka.
U srijedu 21. ožujka u Oklaju na OPG-u Jure Čvelje prezentiran je rad sa traktorskim i leđnim prskalicama.
U hotelu „Skradinski buk“ u Skradinu 22. ožujka proglašeni su pobjednici u kategoriji otvorenih vina, a održana su i prigodna predavanja.
Pobjednici u kategoriji flaširanih vina proglašeni su 23. ožujka u hotelu „Imperial“ u Vodicama.
Iste večeri vinari su prezentirali svoja vina, a sponzori i predstavnici MPŠVG-a, HZPSS-a i HZVV održali su kratka prigodna izlaganja.
Podijeljeno je 86 svjedodžbi vinarima koji su tijekom veljače pohađali izobrazbu za voditelje podruma.

Nagrađeni u kategoriji otvorenih vina su:

bijela vina:

1. Ivan Grozdanić – Dubravice,
2. Grgo Birin – Vodice,
3. Mile Gojanović – Dubrava kod Šibenika,

crna vina:

1. Grgo Birin – Vodice,
2. Ante Pižić – Skradin,
3. Marjan Trcin – Zaton

Kategorija flaširanih vina.

bijela:

1. Ivica Džapo – Oklaj,
2. Joso Sladić – Plastovo,
3. Ante Ivić – Drinovci

crna.

1. Josip Žuvan – Primošten,
2. Leo Gracin – Primošten,
3. Marko Duvančić - Oklaj


Organizatori ovog susreta pored HZPSS- a, bili su HOK – Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Grad Skradin, Županija Šibensko-kninska.

Suorganizatori: HGK – Županijska komora Šibenik, Udruga vinogradara vinara i maslinara Primošten, pokrovitelji: Općine Pirovac i Primošten, Jolly-JBS. Najbolji vinari dobili su i nagrade koje će moći koristiti u svojim vinogradima i podrumima a koje su sponzorirali: PA-VIN, Syngenta, Chromos agro, AgroChemMA

Uredniče ovo sam našao pa ti šaljem nek se zna (Bogaćanin 11.04.2007. 17:19)

Zahvaljujem se Bogaćaninu, i svima koji su spremni na ovaj način podupirati rad promina.blog.hr-a.

Više o "Vinoviti 2007" saznajte pod linkom.


Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Marko Duvančić

- 19:34 - Komentiraj post (3) - Link posta

utorak, 27.03.2007.

Prominci na 2.susretu vinara Šibensko-kninske županije

Prominski vinari

Drugi po redu susret vinara Šibensko-kninske županije koji je održan u Vodicama, i ove je godine donio Promincima dvije vrijedne nagrade.

Ocjenjivačka komisija šibenskog odsjeka HZ-a za poljoprevredu dodjelila je prvu nagradu u kategorjiji flaširanih bijelih vina Ivici Džapi iz Oklaja.
Prema odluci enologa Marku Duvančiću iz Razvođa pripalo je treće mjesto za njegovo crno flaširano vino.

Nagrade najuspješnijima uručio je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, i predsjednik ŽOK-a Ante Mihić.

Cijeli članak posvećen ovom događaju možete pronaći u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije od 25.03.2007.

Nažalost ako pročitate Slobodnu od 26.03.2007. uočit će te naslov "Kradu se sadnice maslina i loze".

Za sada nepoznati počonitelji iz novozasađenog vinograda 45-godišnjeg mještanina Oklaja, uništio je, odnosno počupao i odnio čak 550 sadnica vinove loze!

Nadam se da će počinitelji biti pronađeni.

Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Marko Duvančić

- 11:35 - Komentiraj post (7) - Link posta

utorak, 28.11.2006.

Nove nagrade vinima iz Promine

Drniš je 11.11.2006 u organizacji "Pučkog otvorenog učilišta-Drniš", ugostio vinogradare drniškog i prominskog kraja.
Plakat za ovu "Feštu vina" bio je i u Oklaju, i namjerno ga nisam prije objavljivao na Blogu.

Zašto?

Glupo mi je kad netko stavi plakate za određeni događaj, a onda u dnu istog plakata piše da je ulaz moguć jedino uz pozivnice.
Kad su već ljudima slali pozivnice, onda im plakati nisu ni trebali.

Dobro bilo kako bilo, sad pišem o tom događaju jer su i Prominci svojim vinima osvojili određene nagrade.

Na webu "Radio Drniša" pročitao sam sljedeće:

"U kategoriji najboljih crnih vina drniškog vinogorja nagrađeni su: Ivan Topić, Ante Radas i Mladen Ponoš. Najbolje bijelo mlado vino imaju: Mile Maleš, Tihomir Budanko i Ivica Džapo. Rose je zadovoljio kvalitetom samo za drugo i treće mjesto, a nagrađeni su Nediljko Madžar i Ante Radas".

Cijeli članak o ovom događaju možete pročitati pod linkom.

Čestitam Promincima koji su osvojili spomenute nagrade.

Oznake: Prominski vinogradari, Ante Radas, Tihomir Budanko, Ivica Džapo

- 16:54 - Komentiraj post (1) - Link posta

petak, 15.04.2005.

Prominski vinogradari

promina

Promina je kraj u kojem se uvijek držalo do vinogradarstva.
Čak je i poznati putopisac Albert Fortis opisao Prominu kao kraj bogat s kvalitetnim grožđem.
Nekad je u Promini bilo oko milion panja (čokota) loze.
Kako se narod nakon zatvaranja rudnika 60-ih godina počeo raseljavati i napuštati ovaj kraj, tako je postepeno nestajalo i vinograda.
Zadnji udarac vinogradarstvu Promine zadao je Domovinski rat u kojem je i ono malo peostalih vinograda izgorjelo u požarima.
Nakon rata vinogradi su se opet počeli saditi, a ova godina će sigurno ostati zapamćena kao jedna od najboljih.
Zahvaljujući besplatnim sadnicama u Promini bi se ove godine trebalo zasaditi ukupno 100000 novih panja vinograda.
Jučer je i Marko Duvančić započeo sadnju najvećeg vinograda u Promini na lokaciji Gluvače. Ukupno bi prema njegovom planu na toj parceli trebalo biti zasađeno 50000 panja vinograda.

Evo jedan članak na tu temu:

Novi trsovi u Promini

Župan Duje Stančić u Gluvačama


Oklaj, 15.04.2005.

Vrijeme je danas bilo kao stvoreno za za napravit đir biciklom. Ovaj put cilj su bile Gluače. Lokacija na kojoj je prije par dana završena sadnja najvećeg vinograda u Promini.
Marko Duvančić je ostvario svoj san i zasadio svih 50000 panja vinograda. Posao sadnje nije bio nimalo lak jer je i nakon krčenja još dosta kamena ostalo u zemlji.
Ali kad je veliko kamenje stalo na put traktoru koji polaže sadnice u zemlju, priskočili su svi Duvančići i pomogli da se izbaci još skoro dvadeset traktorskih prikolica kamena koji su ometali sadnju.

Gluvače danas još kriju svoje nove čokote-panje u zemlji. Netko tko prolazi cestom i ne poznaje ovaj kraj, teško bi mogao zaključiti da upravo prolazi pored najvećeg vinograda u Promini.

Ako Marku sve krene po planu, u njegovom bi vinogradu sezonski posao moglo naći i do 40-ak ljudi.

Kad vidim Gluače danas nakon svih ovih godina što su ležale u korovu i drači, mogu samo reći da je za ovakav posao trebalo stvarno puno hrabrosti i volje.
Malo je ljudi koji su kao Marko Duvančić sa svojih nepunih 30 godina spremni na ovako veliki korak u život.

Ja mu, šta bi naši stari rekli "Skidam kapu".

Evo jedan članak iz Slobodne Dalmacijie:

Promina je za 0,5 promila

Pozdrav iz Promine


Oznake: Prominski vinogradari, Marko Duvančić

- 21:30 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić