_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 05.02.2016.

05.02.2006 Neiskorišteni objekti u Promini II dio

(Deset godina poslije-Povratak u 2006. godinu)


Neiskorišteni objekti u Promini II dio

Još u vrijeme zadruga u dosta manjih mjesta kao što je Oklaj građeni su Zadružni domovi.
Zadruge su propale, ali su ostali Zadružni domovi ili Domovi kulture.
Većina tih domova je prenamjenjana u trgovine ili jednostavno propadaju (Gradac, Vrbnik,….).

Planovi Općine Promina su bili obnoviti Dom kulture i u njemu urediti polivalentnu dvoranu, caffe-bar, te ulazni prostor u dvoranu s garderobom i sanitarnim čvorom.
U sklopu objekta planiralo se urediti i umjetničku galeriju i videoteku i projekcijsku kabinu. ( Objavljeno u Glasniku Općine Promina).

Većina grubih građevinskih radova je napravljena, ali je to ipak još daleko od planova koji su još 1996. godine bili objavljeni.

Nekad su se u Domu priređivali koncerti na kojima su česti gosti bili Oliver Dragojević, Josipa Lisac, Mišo Kovač, Doris Dragović, Magazin, Đavoli… Znalo se prodati preko tisuću ulaznica.

Ti koncerti su samo lijepa sjećanja, ali su i dokaz da bi taj prostor i danas mogao sa malo više truda i ulaganja imati kvalitetnu namjenu i ulagačima donijeti zaradu.
Oživljavanjem djelovanja NP Krka u Promini i ovaj Dom bi mogao pridonijeti turističkoj ponudi na svoj način.

Vlasnik Doma je Općina Promina i vjerojatno je i ona spremna na kompromise kako bi se oživilo samo središte Oklaja.

Najgore od svega je da Dom i dalje ostane prazan i neiskorišten.




Tako sam pisao o Domu kulture 2006. godine.
Tada na blog nisam mogao postavljati fotografije, ali sada mogu, pa evo nekoliko fotografija iz 2006. godine:










Da li se nešto dogodilo u sklopu zgrada Doma kulture u zadnjih deset godina?


(Oklaj 04.02.2016. 16:30)


Dogodilo se puno lijepih priča, ali o tome više u postovima "Deset godina poslije".


Ali, dobro je sjetiti se kako je Dom izgledao 1996. godine;
(foto Ante Vladimir Bikić)



Orginalni post nalazi se pod linkom:
Neiskorišteni objekti-u Promini-IIdio

Oznake: Dom kulture

- 16:04 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 17.10.2008.

Sto dana Nove vlasti...

Vlast se u Promini promjenila 01.07.2008. (ako se ne varam), što znači da bi 09.10.2008 trebalo biti točno 100 dana „Nove vlasti“.
Logično bi bilo pogledati tih sto dana, i zapitati se da li se nešto u Promini promjenilo?
Odlučio sam poslati e-mail načelniku naše općine, Paulu Coti, sa nekoliko pitanja vezanih uz probleme koji su već duže vrijeme „nerješivi“, kako bi mogli vidjeti da li se što promjenom vlasti stvarno promjenilo.

Evo pitanja i odgovora na iste od strane načelnika Paula Cote:

1. Da li je: -„ usvojen Prostorni plan općine Promina?

Pozdrav Sany-u.
Nije još 100, nego 95 dana otkako sam ušao u ured, ali dobro. ..

Dolaskom u Općinu zatekao sam prostorni plan na stolu s, ni više ni manje, nego 11 konačnih prijedloga, s različitim datumima. Na zadnjem konačnom prijedlogu prostornog plana čovjek može samo sjest i plakat.
Građevinske zone su sve svijetložute, tj. da bi se u njima moglo graditi treba izraditi plan nižeg reda (čitaj UPU), koji bi npr. za same Suknovce stajao oko 300.000,00 kn, a o Oklaju da i ne pričamo. Kompletan novi dio Oklaja iza mlinice je neizgrađeno građevinsko zemljište, dakle opet UPU, bez obzira što je tamo izgrađeno poprilično kuća u različitoj fazi gotovosti, a postoji i kakva-takva infrastruktura.
Takav plan, u kojem je osim toga i transfer-stanica u Manojlima, te prijedlog za nova istražna polja na dobro znanim lokacijama, nisam mogao dati vijeću na usvajanje. Stav Prominaca u svezi transfer-stanice u Manojlima je više nego jasan, a stav vijeća u ovom i u prijašnjem sastavu je jednoglasan po pitanju novih kamenoloma u Promini, a pogotovo na Slavi ( čitaj protiv!).
Ono što sada radimo na prostornom planu je da ucrtamo stvarno stanje na terenu, da ono što je izgrađeno na terenu bude takvo i na karti, a ono za što ne postoji stvaran interes za građenje da bude u ovom prijedlogu maknuto iz prostornog plana kako bi se izbjeglo nepotrebno donošenje UPU-a.
Mogli ste me vidjeti u nedjelju kako s geodetom cijeli dan obilazim Oklaj, Čitluk i Suknovce. Iduće nedjelje na redu su Mratovo, Bogatići, Nečven i Puljani. Tu ćemo uključiti vijećnike i poglavare iz tih sela, a poslije toga ostatak Promine. Završetkom snimanja terena, stvarna situacija će se prenijeti na digitalizirane mape, te sa prijedlozima proširenja ili smanjenja građevinskih područja ići na ponovljeni javni uvid. Po okončanju tog procesa i dobivanja suglasnosti, imat ćemo operativni prostorni plan po kojem će se moći odmah djelovati. Tome na kraju i služi, a ne da bude samo crtež na papiru.


2.Poslali ste dopis nadležnim ministarstvima u svezi I izgradnje prometnice Čitluk-Mratovo-Bogatići. Da li je stigao odgovor, hoće li se uskoro započeti s radovima asfaltiranja navedene prometnice?

Ugovor, odnosno sredstva su bila odobrena još u 2006. Kako je od tada prošlo poprilično vremena tražio sam potvrdu da li su sredstva još rezervirana za tu namjenu. U tu svrhu otišao sam u nadležno ministarstvo i dobio potvrdan odgovor. Potom smo naručili parcelacijski elaborat koji je u tijeku. Nakon njega ići će se na ishodovanje potvrde glavnog projekta, te s tim prema EIB-u. Ne mogu sa sigurnošću reći koliko će trajati cijeli postupak, kao i kod prostornog plana, ali ono što je do Općine i mene osobno bit će uz moj maksimalni angažman.

3. Da li se što počelo raditi na uklanjanju nedostataka koji su napravljeni prilikom izgradnje vodovoda za sela Marasovine, Matase I Zeliće?

Složili smo se svi da je voda pitanje svih pitanja. Završetkom dijela vodovoda financiranog od strane CARDS-a, uočeni su nedostatci u dijelu okolne mreže. Bez njihovog otklanjanja nije moguće ni izgrađeni cjevovod staviti u funkciju. U tu svrhu izvršena je analiza postojeće projektne dokumentacije, dijela okolne mreže, te je to izvješće(izradile su ga Hrv.vode Split) dostavljeno nadležnim tijelima. Općinski primjerak nisam dobio prilikom primopredaje, no nevezano za njega, izvješće je dostavljeno nadležnom ministarstvu od strane Hrv.voda. Nažalost zbog nedostatka novca potrebni radovi nisu ušli u plan za 2008. god., ali su sredstva rezervirana za iduću godinu u iznosu od oko 3 000 000,00 kn. Po projektu je potrebno izgraditi povratni vod od Jekuša do Čitluka, zamijeniti dotrajali cjevovod do Ljubotića te izgraditi procrpnu stanicu prema Matasima. Problem bi se jedino mogao pojaviti u lokalnoj mreži kroz same Matase, jer je ugrađena cijev promjera 63 mm, što ne zadovoljava protupožarne propise, a upitna je i kvalitetna opskrba jer se radi o pedesetak priključaka. Važno je napomenuti da za taj ogranak nisu ni izvršene tlačne probe, a nisu ni bile navedene u ugovoru.


4. Stupili ste u kontakt s međunarodnim organizacijama koje su realizirale više dječjih I sportskih igrališta u Hrvatskoj kao što je Žagra.
Da li su Vam što odgovorili?


Ovih dana (mislim u srijedu) obavili smo detaljan geodetski snimak Žagre i okolnog terena. Nakon izrade geodetske podloge pristupit ćemo prikupljanju ponuda za izradu projektne dokumentacije. Tek tada, s gotovim projektom, moći ću odgovoriti detaljnije o rokovima izgradnje. Svakako, napominjem da je kontakt uspostavljen i da sve ovo ne radim bez razloga.

5. Izradili ste projekt uređenja “Doma kulture” te ga uputili prema Fondu svjetske banke, kao i na adresu Ministarstva kulture.
Da li je stigao kakav odgovor?


Projekt obnove Doma kulture je dosta davno napravljen i nisam siguran da neće trebati napraviti novi. Narednih dana ću se detaljnije pozabaviti time, a ono što je sigurno bilo bi da ćemo to sigurno pokušati urediti u što skorije vrijeme.
Ovdje bih napomenuo da postoje prioriteti kojih moramo biti svjesni i da ne mogu sam voditi paralelnu brigu o toliko nagomilanih problema. Svaka pomoć je dobrodošla i moja vrata su svima otvorena.
Toliko odgovora za ovaj put, a za ostala pitanja uskoro, (molim te pet po pet pitanja).
Pozdrav tebi i svim posjetiteljima i sudionicim na blogu. Konstruktivne kritike su dobrodošle.

Zahvaljujem se načelniku Paulu Coti na odgovorima.
Nadam se da su i čitatelji promina.blog-hr-a zadovoljni odgovorima?
Ostalo je još deset pitanja/odgovora, ali i ovih pet je za sada sasvim dovoljno.

Oznake: općina promina, prostorni plan, cesta čitluk mratovo bogatići, Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće, Obnova Žagre, Dom kulture

- 19:56 - Komentiraj post (2) - Link posta

četvrtak, 21.08.2008.

15. pitanja za novog načelnika općine-Paula Cotu-II dio

Nastavak jučerašnjeg posta….







6. Da li je „-završena je ugradnja telemetrijske opreme na vodospremi «Lukar» te će ovih dana (01.01.2007.) biti stavljena u funkciju.», odnosno da li je taj sustav upravljanja vodospremom u funkciji?

Prema mojim saznanjima telemetrijska oprema je ugrađena, a sve relevantne okolnosti ću još provjeriti.

7.Da li je „-izrađena projektna dokumentacija kao osnova za obnovu, odnosno izgradnju sportskog centra «Žagra»?

Prilikom primopredaje vlasti u Promini, Žarko Duvančić je uzeo projektnu dokumentaciju Žagre. Tvrdi da je to njegov osobni projekt pa ga je odnio k sebi doma. Stupio sam u kontakt s međunarodnim organizacijama koje su realizirale više takvih dječjih I sportskih igrališta u Hrvatskoj pa ćemo preko njih pokušati izraditi novi projekt I realizirati ga.

8. Da li je „-izgrađen sanitarni čvor te uređenje interijera u Domu kulture?

Svima je vidljivo da radova nema, niti smo zatekli nekakav projekt za Dom kulture. Zato smo, u iznimno kratkom roku, izradili projekt I aplicirali prema Fondu svjetske banke. Istovremeno smo projekt poslali I na adresu Ministarstva kulture. Očekujemo pozitivno rješenje kako bi se Dom kulture konačno stavio u funkciju.

9. Da li je „-uređen i opremljen novi prostor dječjeg vrtića, (nekadašnje kancelarije OPZ Promina op.a.)?

Uređenje interijera dječjeg vrtića je u završnoj fazi, ali u projektu nije predviđeno i njegovo opremanje (namještaj, didaktička pomagala I sl.). Treba dodati da i u samim izvedbenim radovima ima odstupanja od projekta (primjerice  ugradnja PVC stolarije I plastičnih roleta, umjesto masivne hrastovime s drvenim grilama), a kao konstanta nam ostaje pitanje uporabne dozvole zbog neprimjerene pozicije. Zato smo odmah uvrstili I opremanje dječjeg vrtića u već spomenutom projektu odaslanom Svjetskoj banci. Treba izvršiti određene prepravke I uskladiti izvedbene radove s projektom, a od izvođača radova sam saznao da smo za isti iznos mogli sagraditi samostojeći objekat, kompletno uređen, površine 100 m2

10.Da li je „-uređenje fasade Doma kulture te popravak središnjeg trga (fontana, klupe, rasvjeta) uskoro u planu ( trebalo je biti u proljeće 2007.?)

Pokušat ćemo taj problem riješiti vlastitim radom. Očekujemo pomoć mještana.





Oznake: općina promina, Dom kulture, Dječji vrtić Oklaj

- 22:26 - Komentiraj post (4) - Link posta

četvrtak, 07.12.2006.

Malo ćakula

Nemam neki pametniji naslova, pa sam izabrao ovaj.

Pod komentarima sam dobio pitanja:

-Gdje bi se u Oklaju mogla napraviti izložba slika?
-Što Općina planira sa Domom kulture?

Djelovanje KUU Promina, pobudilo je u Promini neka sasvim nova razmišljanja i način druženja Prominaca.
Druženjem Prominaca različitih generacija, a time i pogleda na život prave se razni planovi za buđenje života u Promini.
Veliku ulogu ima i fra Šime, jer je dosta «jak» organizator, i zna pronaći zajednički jezik za ljude sasvim različitih nivoa razmišljanja.

Upravo druženje Prominaca različitih zanimanja i generacija može dovesti do relizacije za Prominu dobrih projekata.

Nedavno sam bio u društvu u kojem se razmatrala tema izložbe fotografija u Promini. Složili smo se da bi u te svrhe najbolje poslužila prostorija KUU Promina.

O kojim se fotografijama pričalo?

Odmah nakon rata, u Zagrebu je napravljena izložba fotografija na temu «Ratna stradavanja Promine»

Dobar dio Prominaca je ogorčen da se u Promini nije ništa napravilo od rata.
Eto, jedna takva izložba, dobro bi došla da se vidi koliko smo napredovali u zadnjih desetak godina.

Prostorija KUU Promina je jedna od najprometnijih –najposjećenijih u Oklaju, i svaka izložba u njoj bi imala najbolji odaziv.


Kad smo kod Doma kulture….

Općina planira u bivšim prostorijama zadruge (na katu-kancelarije) urediti prostor za dječji vrtić. Bilo je to u proračunu za ovu godinu, ali izgleda da će ti planovi ipak sačekati sljedeću ili neku drugu godinu.
Po nekim informacijama taj vrtić (prostor) je trebao biti podijeljen u tri prostorije za tri dobne grupe djece.
Mogu samo napomenuti da u vrtiću sada ima 4. predškolca i 7. djece od 3. do 5. godina.
Ukupno 11. djece!
Znači da bi prioritet trebao biti stvoriti uvjete za život mladih obitelji u Promini, jer bez novih mladih bračnih parova nema ni djece za taj vrtić.

Sama sala Doma kulture koja može primiti i do 500 ljudi u planu je u sljedećoj godini za djelomično građevinsko uređenje.
Točnije, trebali bi se urediti sanitarni čvorovi.
Po mom mišljenju, sala bi mogla odlično poslužiti za pireve, jer u području Knina i Drniša nema baš tako velikih dvorana, a prostor ispred nje već ima uređeno parkiralište.
Sala bi se mogla dati nekome u najam na deset godina, pod uvjetom da je najmoprimac građevinski završi i dovede u funkciju.
Tko zna, možda bi i bilo zainteresiranih poduzetnika.
Možda bi mogla poslužiti i za neku drugu namjenu….

Najgore je da stoji u stanju kakvom je sada.

Oznake: KUU Promina, Život u Promini, Ratna stradanja u Promini, Dječji vrtić Oklaj, Dom kulture

- 19:25 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić