prometni prekršaji

subota, 04.10.2008.

Milicija trenira strogoću...

Pulska prometna policija za danas je najavila pojačanu kontrolu nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u širem centru grada. U akciji koja će trajati od 9 do 13 sati policija će »operirati« po Dalmatinovoj, Smareglinoj, Laginjinoj, Istarskoj, Flaciusovoj, Rivi, Arsenalskoj, Dobrilinoj, Mletačkoj, Zagrebačkoj, Santorijevoj, Stankovićevoj, Rakovčevoj i Kosovoj ulici te oko Giardina. Osim prometne policije, u provođenje akcije će biti uključeni i pripadnici temeljne te interventne policije, a više posla očekuje i pauka. Prema riječima Gianfranca Trombonija iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU istarske, akcija će biti represivnog karaktera, što znači da za one koji budu zatečeni u prekršaju neće biti milosti, odnosno da se neće moći izvući samo s usmenom ili pismenom mjerom upozorenja. Također, policija će danas kontrolirati i poštivanje gradske odluke vezane za režim dostave robe na gradskoj tržnici. Naime, vozilima je dopušteno dovoziti robu na tržnicu od 5 do 9, odnosno odvoziti od 13 do 15 sati. Valja podsjetiti da novčana kazna za parkiranje na mjestu označenom za invalide iznosi 700 kuna, 500 za zaustavljanje na mjestu na kojem to zabranjuje prometni znak, a 300 za nepropisno zaustavljanje ili parkiranje na svim drugim mjestima. Odvoženje automobila paukom stoji dodatnih 200 kuna, odnosno 80 za pokušaj premještanja nepropisno zaustavljenog ili parkiranog automobila.

Stvarno pohvalno od naše Policije,svaka čast,samo,šta sutra,prekosutra...sve po starom.Neki dan supruga je vodila naše blizance prvašiće u školu i na putu po Stankovićevoj ulici koja se spominje gore,morala je sa njima zaobilaziti parkirane aute koji su svakodnevno parkirani na pločniku ispred kafića i u tom trenu dok je bila na ulici s djecom prolazi policijsko vozilo i gle čuda,zaustavljaju se,izlaze,zovu pauka i pišu kazne.Još jedna pohvala,ali ostalih 364 dana u godini nam ostaje zaobilaziti te parkirane aute na jako prometnoj ulici koja je za većinu djece put do škole.

Još malo statistike i dielovanje Udruge obitelji osoba stradalih u prometu.


Novi pristup sigurnosti u prometu bila je tema jučerašnjeg okruglog stola koji je organizirala Udruga obitelji osoba stradalih u prometu okupivši predstavnike policije, sudstva, nadležne za sigurnost u prometu Istarske županije i Grada Pule te brojne prometne stručnjake.
U prvih devet mjeseci na cestama u Hrvatskoj je poginulo 511 osoba što je 35 više nego lani, odnosno 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ivan Matko iz Ravnateljstva policije iz Zagreba kazao je da je sigurnost na cestama jedan od uvjeta ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
- U 1985. broj poginulih bio je 1.360, odnosno 34 osobe na 100.000 stanovnika, dok je danas 13 poginulih, što nas svrstava u srednji rang europskih država. Cilj je da do 2010. godine smrtnost smanjimo na deset osoba na 100.000 stanovnika, odnosno na 440 osoba godišnje, kazao je Matko.
Slavko Linić, predsjednik saborskog Odbora za promet i veze, istaknuo je da se problem sigurnosti ne može rješavati samo uz pomoć Ministarstva unutarnjih poslova, već da se trebaju uključiti i ministarstva obrazovanja i gospodarstva, kao i udruge civilnog društva.
Teodora Beletić, predsjednica udruge, veli da ne možemo biti zadovoljni stanjem sigurnosti na cestama dok god ljudi u prometu ginu.
- Smrt na cesti nije samo obiteljska tragedija, već i ogroman gospodarski, javnozdravstveni, demografski, psihološki gubitak za čitavu zajednicu koji nadležne vlasti i čitava zajednica trebaju prepoznati kao društveni problem, kazala je. Smatra da bi nositelj rješavanja tog problema trebalo biti Ministarstvo mora, prometa i veza, a ne isključivo policija. Ističe da se Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa treba revidirati po uzoru na skandinavske zemlje koje imaju najnižu stopu smrtnosti na cestama.

U tri godine zatvor za devet vozača

Na Općinskom sudu u Puli od 2005. godine do danas zatvorska je kazna presuđena za devet osoba koje su uzrokovale prometnu nesreću s poginulom osobom. Prosječno je izrečena kazna od jedne godine, najkraća je deset mjeseci, a najduža tri godine. U tri je slučaja izdržavanje kazne u zatvoru zamijenjeno radom za opće dobro, u jednom je izrečena uvjetna kazna zatvora, bile su dvije obustave predmeta te jedna oslobađajuća presuda. Ukupno je ovaj sud zaprimio 25 predmeta u kojima je prometna nesreća uzrokovala smrt jedne ili više osoba, a devet je u postupku rješavanja.

Potpišite peticiju.

04.10.2008. u 16:27 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

za sigurnost svih nas u prometu