KAKO JE OPLJAČKAN TESLA?

25.05.2018.


slika: internet

Neću mnogo pričati o ovoj temi, samo bih htio poštovano čitateljstvo upoznati sa najnovijim diskusijama oko patenata Nikole Tesle i njihovom broju. Budući da danas, 75 godina od njegove smrti, nemamo niti približno jasnu sliku o količini tih patenata. Tako se prema Tesla Memorial society navodi, da je Tesla imao negdje oko 700 registriranih patenata. Isti podatak nalazimo i u statistici National geographica, ali prema najnovijim navodima jednog beogradskog stručnjaka, doktorice Snežane Šarboh, proizilazi kako je broj tih Teslinih patenata daleko manji pa ispada, da njihov broj ne premašuje cifru od njih 300.

Da bi čitateljstvo dobilo donekle uvid u ovo mišljenje, prilažem i tekst dotične autorice sa njenim popisom Teslinih patenata. To je, dakle, 5 puta manja cifra od one na koju sam ja naišao prije više od 40 godina kada je našoj javnosti bilo predstavljena istina, da Tesla ima negdje oko 1500 registriranih patenata.

I što sada nakon četiri desetljeća reći o tom slučaju, nego iskazati veliko nezadovoljstvo činjenicom da se našeg slavnog znanstvenika totalno opljačkalo bez ikakva pardona i da je pri tome naišao na dobro plaćene državne službenike koji su isto tako bez pardona snizili brojku njegovih parenata ni manje ni vise, nego 5 puta pa nema nikakve sumnje, da su za svoj posao bili jako dobro plaćeni, pa se pitam, a od koga, to nam nije sasvim jasno. Pa žalosno je da naši ljudi ne prezaju niti od čega kako bi zadovoljili ambicije svojih stranih gospodara pri tome prodajući svoju pamet za tako male pare.


Nama, dakle, preostaje samo jedno sredstvo, a to je da mjerodavnu javnost upozorimo na taj zločin koji se poduzima u ime demokracije i tobožnje obrane znanstvenih činjenica. Da čovjek pukne od smijeha.





































<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.