OZONSKE RUPE

25.05.2018.


slika: http://www.sveznan.com/nauka/zasto-je-najveca-ozonska-rupa-na-juznom-polu/

Poznato je da mi od ’70.-tih godina prošlog stoljeća imamo jako puno problema sa tzv. ozonskim rupama.

“Ozonske rupe su područja izrazito prorijeđena stratosferskog ozona koja se od kraja 1970-ih pojavljuju iznad polarnog predjela južne polutke u proljeće (rujan, listopad), a od konca 1980-ih potkraj proljeća i iznad polarnih predjela sjeverne polutke (Kanada, sjever Europe i Azije). Kroz ozonske rupe do Zemljine površine prodire dio ultraljubičastog zračenja što bi ga inače zaustavio ozonski omotač.

Ozonske rupe nastaju ponajprije zbog ispuštanja u stratosferu industrijski proizvedenih plinovitih halogeniranih ugljikovodika, poznatih pod trgovačkim nazivima freoni i haloni. Oni se u atmosferi razgrađuju tek na velikim visinama pod utjecajem zračenja velike energije. Oslobođeni radikali halogenih elemenata (fluor, brom, klor) razgrađuju molekule ozona vezujući se sa jednim od njegovih atoma kisika. Tako nastaje molekula kisika i nestabilan spoj koji se ubrzo raspada na kisikov atom i na halogene radikale koji su tada spremni za nove kemijske reakcije. Jedan halogeni radikal može razoriti 100 000 molekula ozona prije nego što se vrati u troposferu.

U Montrealu je 1987. potpisan protokol kojim se predviđalo 50%-tno smanjenje proizvodnje freona do 1998. Međutim, istraživanja su pokazala oštećenja ozonskog omotača veća od očekivanih pa je od 1996. proizvodnja freona u svijetu gotovo potpuno obustavljena. Kako pokazuju najnovija mjerenja, količine klora i broma u stratosferi vrlo se sporo smanjuju pa se predviđa, da bi se ozonski omotač mogao do 2050. vratiti u onakvo stanje u kakvom je bio prije 1980.”


Dakle, takva je situacija trenutno oko ozonskog omotača, mada ima također i mišljenja kako se ozonska rupa sve više smanjuje. Prema tome, mogli bismo u tom pogledu biti prilično zadovoljni. Međutim, ja sam htio skrenuti pažnju, da je i Nikola Tesla također razmišljao o ozonu pa tako u Patentnom zavodu Amerike postoji i jedan njegov patent, a to je stroj za proizvodnju ozona pa ovom prilikom također uz ovaj tekst prilažem i stranice toga patenta.


Ispričavamo se što su slike izokrenute, ali ih nikako nismo mogli postaviti u pravilan položaj, nakon svih rotacija, kad ih se insertira bilo gdje - one su ovakve.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.