Plemeniti osmerostruki put

Bhikkhu Bodhi
Izdavač Uliks 2017.

Naši životi su, uglavnom, razapeti između žudnje za zadovoljstvima i straha od bola.

Mudrost pomaže u ispravljanju onoga što neznanje iskrivljuje.

Bića su vlasnici svojih postupaka, nasljednici svojih postupaka; ona izviru iz svojih postupaka, ograničeni su svojim postupcima i oslonjeni na svoje postupke. Što god da učine, dobro ili loše, to će i naslijediti.

O čemu god često razmišljamo, tome uskoro naš um postaje sklon. Ako često imamo misli pune strasti, neprijateljstva i zle namjere, tada žudnja, mržnja i namjera povrjeđivanja postaju ono čemu se naš um najlakše okreće. Ako često razmišljamo na suprotan način, tada obuzdavanje, dobra namjera i pomaganje postaju ono što je umu najbliže. Smjer za koji se odlučimo uvijek će nas na kraju dovesti do nas samih, do namjera koje generiramo, iz trenutka u trenutak, tijekom čitavog svog života.

Mudrost se sastoji od razumijevanja istine, a istina saćća nije samo verbalni iskaz, već i priroda stvari kakve one jesu. Da bismo shvatili istinu, čitavo naše biće mora biti usklađeno sa stvarnošću, sa stvarima kakve jesu, što zahtijeva da u komunikaciji s drugima poštujemo stvari kakve jesu, time što ćemo govoriti istinu. Istinit govor uspostavlja suglasnost između našeg unutarnjeg bića i stvarne prirode pojava, dopuštajući mudrosti da nastane i dokuči njihovu pravu prirodu. Tako, mnogo više od etičkog principa, posvećenost istinitom govoru je stvar zauzimanja stava u prilog stvarnosti, umjesto iluzije i u prilog istine shvaćene mudrošću umjesto fantazija koje je isplela želja.

Nevjerojatna lepeza tehnoloških sprava – televizija, radio, dnevne novine, Internet, film – emitiraju neprekidnu poplavu nepotrebnih informacija i stvari koje nam skreću pažnju, a neposredna posljedica toga je da um postaje pasivan, prazan i sterilan. Sve te sprave, naivno shvaćene kao 'napredak', prijete da otupe našu estetsku i duhovnu senzibilnost i učine nas gluhim za jedan viši zov kontemplativnog života.

'Ispravnost u pogledu djelovanja' znači da oni koji nešto rade trebaju svoje obaveze obavljati marljivo i savjesno, ne trošeći uzalud vrijeme tvrdeći da su radili duže nego šta zaista jesu ili potkradati imovinu poslodavca. 'Ispravnost u pogledu drugih osoba' znači da prema zaposlenima, kolegama na poslu i mušterijama treba gajiti poštovanje i pažnju. Poslodavac, na primjer, treba zaposlenima određivati poslove u skladu s njihovim mogućnostima, adekvatno ih za to nagraditi, unaprijediti onda kada to zasluže i periodički im dati odmor i dodatnu stimulaciju. Kolege bi trebali surađivati umjesto takmičiti se, dok bi trgovci trebali biti pošteni s mušterijama. 'Ispravnost u pogledu stvari' znači da se u poslovnim transakcijama i prodaji robe treba držati istine. Ovo znači izbjegavanje lažnog oglašavanja, dovođenje u zabludu nekog u vezi s kvalitetom i kvantitetom robe, kao i druge nepoštene postupke.

Spokojan um se uspoređuje s kočijašem u kočiji koju vuku konji ravnomjernim kasom: tada kočijaš nema potrebe tjerati ih da idu brže, a niti ih usporavati zatežući uzde, već se može zavaliti u svoje sjedište i promatrati krajolik koji promiče. Spokojstvo ima istu 'promatračku' kvalitetu. Kada su svi ostali elementi u balansu, um ostaje staložen i promatra igru različitih fenomena.

Najvažnije među obmanama su slijedeće tri: obmana da vidimo trajno u onome što nije trajno, obmana da nas zadovoljava ono što nas ne može zadovoljiti i obmana o jastvu tamo gdje ga nema. Tako smatramo da smo mi i svijet oko nas čvrsti, stabilni, trajni entiteti, usprkos mnoštvu signala koji nas podsjećaju da je sve podložno promjeni propadanju.


17.01.2018. u 15:50 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2018 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr