Meditacija sabranosti u svakodnevnom životu

Dr. Khammai Ddammasami
Izdavač: Uliks 2017

Ako u čovjeku postoje briga i strah, tada su briga ili strah jedna vrsta pukotine kroz koju otječe njegova energija. Takva osoba će postati iscrpljena. A to utječe i na njeno fizičko zdravlje. Vrlo je važno zaustaviti to otjecanje i gubljenje mentalne snage baš kao što je važno zaštiti vodene životinje i lotosove cvjetove kako bi okolina jezera ostala čista i ugodna.

Kada uočimo vlastiti bijes, frustraciju, razočarenje, ljutnju, otpor, ogorčenost, trebamo ih pokušati prihvatiti kako bi ih što jasnije vidjeli. To će nas sigurno odvesti i do njihovog razumijevanja.

Kako napredujemo, takve dobre namjere moramo širiti na sva bića na svijetu uključujući i svoje neprijatelje. Želja da ih vidimo kako im dobro ide i sretni su jest duh mette.

Zlovolja i bijes su suprotnost dobronamjernosti i prijateljskoj ljubavi. Oni imaju razornu snagu u nama i izvan nas.

Upute za metta meditaciju – identifikacija negativnih i pozitivnih stanja
Počnite s time da se sjetite dva negativna stanja u kojima ne želite biti i dva pozitivna stanja u kojima želite biti. Drugim riječima, mislite na poželjne i nepoželjne stvari u svom životu. Možete tako početi vježbati.

Prvo biram sebe kao objekt meditacije. Kažem u sebi: Neka se oslobodim čira na želucu. Neka budem pošteđen lošeg društva. Neka budem u stanju meditirati više i uspješnije i neka napredujem u svom istraživačkom radu. Ovo ponavljam dva do pet puta.

Zatim usmjeravam um prema nekoj osobi iz svoje obitelji, na primjer, svojoj majci.

Možemo proširiti tu mettu prvo na svoje roditelje, ako su još uvijek živi, zatim na ostale članove porodice i potom bliske prijatelje. Usmjeravamo svoju metu prema svakome od njih, pojedinačno.

Zatim biramo neutralnu osobu. Ona može biti netko s posla ili netko koga svakodnevno srećem. Ta je osoba potpuno neutralna. Prema njoj usmjeravam mettu na isti način kao i prethodno.

Prvo trebate ukloniti granice između vaših poznanika i neutralne osobe, prije nego ste u stanju na pravi način njegovati mettu prema svom neprijatelju. Ne počinjite s osobama koje su preminule, jer to u vama može pobuditi tugu.

Kad meditiramo, bol trebamo samo registrirati kao bol. Samo recite u sebi: Bol, bol, bol – a ne 'ja imam bolove'. Korištenje izraza 'Ja imam bolove' znači slijeđenje nekog lažno formiranog identiteta. Tada se s bolom nosimo na pogrešan način.

Hodajuća meditacija pomaže uravnoteživanju mnogih stvari, uključujući cirkulaciju i pozornost uma.

U budizmu nije bitno vjeruje li netko, već vidi li vlastitim očima.
U harmoniji ste sa svijetom jedino kada ga poznajete i kada ste u stanju živjeti u skladu s tim, prihvaćajući svijet takvim kakav on jest. Neprobuđeno biće se uvijek bori sa svijetom i nije u stanju prihvatiti ga takvog kakav jest.

Nismo pripremljeni za razlike. Nikada ne očekujete da stvari budu drugačije od onoga kako ih vi znate. I kada otkrijete da su drugačije, uznemirite se i ne možete to prihvatiti.

I um se neprekidno mijenja. Novi um neprekidno dolazi, rađa se svake sekunde. To je i znanstveno dokazana činjenica.

Bez obzira koliko ignorirali smrt, ona je činjenica života. Buda je govorio kako moramo imati hrabrosti analizirati je i razmišljati o njoj. Ta hrabrost dolazi kroz sabranost.

Strah od smrti je strah od budućnosti, koji rezultira time da nismo u stanju potpuno živjeti u sadašnjem trenutku. Strahujemo i brinemo se da ćemo izgubiti ono što imamo, nespremni prihvatiti da stvari jesu prolazne. Bolno je i obeshrabrujuće kad pomislimo kako moramo ostaviti za sobom sav naš teško stečeni imetak i ugled, i onda otići. Budućnost uvijek izgleda pomalo neizvjesna za ljudska bića.

Ako bi od plakanja bilo neke koristi, tada bi i mudraci to radili. Samo budala povrijeđuje samoga sebe.

Onaj tko traži svoju sreću, treba odlučno iščupati strijelu žalosti, čežnje i očaja.

A kad iščupa strijelu, nevezan bilo čime, postići će smirenje uma, kad svaku tugu prevlada, slobodan je od nje i dostigao je nibbanu.




17.01.2018. u 15:49 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2018 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr