Sve tajne harmoničnog vođenja

Velimir Srića
Izdavač: Algoritam 2015.

Planiraj ono što je komplicirano dok je još jednostavno. Čini ono što je veliko dok je još malo. Najteže stvari na svijetu moraju biti učinjene dok su lake, najveće stvari na svijetu moraju biti učinjene dok su male. Sun-Tzu

Samo u SAD-u na avionskim letovima svakih šest sati upotrijebi se milijun plastičnih čaša, u kantama za smeće svakih pet minuta završi dva milijuna plastičnih boca, svakog se sata u trgovinama koristi milijun papirnatih vrećica, a svake dvije minute spali 28.000 kanistara goriva. Ne dokrajči li nas kriza, kažu pesimisti, to će učiniti revolucije zbog nepodnošljivog jaza između siromašnih i bogatih, ili efekt staklenika, ozonske rupe i globalno zatopljenje, ili teroristička zloupotreba oružja masovnog uništenja, ili ćemo se naprosto utopiti u oceanima plastičnog smeća.

Danas su političari uglavnom sofisticirani lažljivci, produhovljeni prodavači magle, komunikološki uvježbani zavodnici masa i više ili manje beskrupulozni lobisti interesnih skupina čija ih je financijska moć lansirala u orbitu vlasti.

Da bismo promijenili nečije ponašanje, moramo prvo promijeniti njegova uvjerenja, stavove i vrijednosti. Ideje nas pokreću jače od motora.

Nitko nije slučajno postao dobar, vrlinu treba učiti! Seneka
Nevolja je ljudske prirode što smo, u načelu, pokvarljiva roba. Lošiji postajemo spontano, a bolji samo uz napor.

Političar misli na to kako dobiti sljedeće izbore, a državnik kako unaprijediti državu. Aktualni svjetski politički prostor pun je političara, a državnika nema ni za lijek. Zato se kriza gospodarstva, politike, poduzetništva, stvaralaštva, inoviranja i uspjeha stalno produbljuje. Čelnici stanaka ne razmišljaju kao državnici, njihovi ciljevi su ostati na vlasti, ako su već tamo, ili doći na vlast, ako još nisu tamo.

Ne tako davno, obrazovanje je nalikovalo na butik, danas sve više sliči konfekciji. Svaki butik pokušava biti jedinstven, dok je konfekcija jedna drugoj nalik. Obrazovanje gubi kreativnu jedinstvenost, a dobiva birokratsku bezličnost. To se događa postepeno jer se sadržaj većine obrazovnih aktivnosti svodi na stroge administrativne procedure, krute organizacijske obrasce ponašanja i pravila koja je lako ponavljati i standardizirati. Stoga je prirodno da se sustava pretvar u 'proizvodnju' nekreativnih administratora, pedantnih sljedbenika i poslušnih izvršitelja, a ne majstora promjena, lidera i inovatora.

Lideri stvaraju vizije i potiču ljude da ih slijede dok administratori naređuju, organiziraju, planiraju i nadgledaju članove svog tima. Administratori su skloni pravilima, redu i iskustvenom pristupu rješavanju problema. Oni nastoje razviti stabilne procedure i izgraditi krute organizacijske strukture. Za razliku od toga, lideri vole istraživati, inovirati, mijenjati i improvizirati. Dobri vođe pozdravljaju inicijativu i potiču suradnike da se bore za ostvarenje vizije dok administratori raspoređuju zadatke i inzistiraju na poslušnosti pri njihovom izvršavanju. Nametnuta kontrola ključ je uspjeha za administratora, dok lider vjeruje da je samokontrola najbolji način kontroliranja, a samomotivacija najbolji način motiviranja. Vođe inspiriraju suradnike da sudjeluju u iskustvu ostvarenja snova dok administratori svoj posao prvenstveno vide kao borbu s problemima.
Administratori se trude izbjegavati rizik i rijetko ulaze u sukobe. S druge strane, lideri su skloni riskirati i ulaziti u konstruktivne konflikte. Administratori su često prinuđeni upotrijebiti silu i moć da bi postigli ono što žele, dok lideri doživljavaju aktivnu podršku svojeg tima i kad ju ne traže. To se događa prije svega zato što vođu slijedimo jer ga cijenimo i volimo, jer s njim dijelimo vizije i vrijednosti, a to jače utječe na naše ponašanje od nametnutih pravila i naredbi.
Administrator je idealna osoba za izazove stabilnog sustava koji nije izložen problemima niti krizama. Za razliku od toga, lider dobiva na važnosti u vremenima koja traže promjene, sklonost riziku i inovacije. Administratori održavaju sustav na životu dok mu lideri traže nove izazove u vremenima promjena. Vođe su istraživači dok administratori preferiraju utabane staze, iskustvo i tradiciju. Zato u složenim vremenima današnjice raste potreba za vođama, promotorima novih vrijednosti, a ne za administratorima, borcima za očuvanje postojećeg stanja. U takvim okolnostima cilj obrazovnog sustava treba biti rastuća 'proizvodnja' drugačijih ljudi od onih kakve stvara danas.

U čemu obrazovni sustav najviše griješi? Prije svega studentima i učenicima nudi tješenje, pristupe i teorije koje valja memorirati, a ne potiče ih na kritičko propitivanje, mentalni izazov i slobodno mišljenje. Kreativnost je tijesno povezana sa stupnjem duhovne i intelektualne slobode, a ne kreativnost je posljedica manjka takve slobode. Kruta birokratska kultura obrazovnog sustava ne stvara povoljnu klimu za ohrabrivanje iznimki, kršenje pravila, slobodu izbora, otvorenost duha i ima. Umjesto istraživanja, igre, izazova i slobode, takav sustav nudi disciplinu, red, pravila i procedure.

Učenici i studenti osposobljavaju se za stjecanje kvalifikacija u čijem je fokusu ovladavanje stručnim znanjima i vještinama. U realnom životu, međutim, uspjeh i rezultati nisu toliko korelirani sa stupnjem stručnosti koliko s kvalitetom osobnosti, razinom socijalnih vještina i emotivne inteligencije. Danas na svakom poslu u prvi plan dolazi sposobnost da prepoznamo osjećaje drugih ljudi, da znamo motivirati, da uspješno upravljamo emocijama i međuljudskim odnosima. Radi se o osobinama koje se razlikuju od stručnosti i profesionalne kompetentnosti, ali su im komplementarne. Jednostavno rečeno, obrazovni sustav možda stvara stručnjake, ali uglavnom ne proizvodi kompletne ličnosti.

Studenti i radnici budućnosti moraju biti poticani na znatiželju, spremnost na avanturu i istraživanje, moraju naučiti da su rizik i pogreške najbolji put do uspjeha. Inače, zašto se uopće truditi?

Studenti kod prvog zaposlenja očekuju atmosferu koja omogućuje beskrajnu kreativnost.

Zadnjih nekoliko desetljeća nastanak i razvoj interneta upravo se temeljni na kulturi kreativnosti i sustavu vrijednosti. Ključne riječi su spontano, fleksibilno, nehijerarhijsko, inventivno, poticajno i samoorganizirano.

Stare pse treba naučiti novim trikovima. Svi ljudski sustavi, organizacije, institucije i pojedinci svakodnevno osjećaju taj grč promjene, potrebu da se odbace stare, nedjelotvorne vrijednosti i zamijene novima i boljima.

Harmonija počiva na radosti i veselju

Da bi bio uspješan na poslu, mladom, talentiranom i sposobnom pojedincu treba dobar šef.

Harmonija počiva na etičnosti

Nemoj činiti drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi!

Nemoj kršiti zakone, načela i principe, jer kad jednom kreneš, nećeš znati stati!

Nemate li boljih kriterija, pitajte svoje osjećaje, oni će vas najteže prevariti.

Sklad počiva na velikodušnosti

Umjesto da se svađamo oko preraspodjele postojećeg kolača, idemo se organizirati da skupa napravimo veći kolač.

Harmonija traži stalno učenje

Informacija je resurs koji ima specifična obilježja. Ne troši se korištenjem, niti se smanjuje raspodjelom.

Harmonija se ne voli s birokracijom

Mudri će vođa zaobići papirologiju kad god može i poslati poruku da više vjeruje ljudima nego pravilima.

Harmonija je kad svi pobijede

Harmonični vođe razlikuju dvije vrste loših suradnika: oni koji ne urade ono što se od njih traži, i oni koji ne urade više nego što se od njih traži.

Harmoniju kvare menadžerske mantre

Treba pažljivo birati prave izvore znanja. Samo najbolje je dovoljno dobro, kaže o tome poznata izreka. Harmonični vođa mora biti usmjeren vrhunskoj kvaliteti i učiti od najbolji. Pritom se valja čuvati akademskog znanja koje nema veze s praksom. Treba izbjegavati pomodno i mehaničko usvajanje menadžerskih mantri samo zato što su momentalno u trendu.

Harmoniju donosi poduzetnički duh

Sklad se najbolje postiže kad svatko doprinosi koliko može, a ne stvaraju svi jednako, jer nisu jednaki. Harmonični je sustav onaj u kojem se osposobljavaju najsposobniji, a ne onaj u kojem su svi podjednako nesposobni.

Harmonija voli multikulturalnost
Naš poslovni i privati život utemeljeni su u kulturi i na nju se potpuno oslanjaju. Nemoguće je 'transplantirati' znanja, navike, metode i načela djelovanja iz jedne kulture u drugu koja joj nije nalik.
Postanimo globalisti, ali istodobno radimo na afirmaciji svoje zajednice i cijenimo njene specifičnosti.

Harmonija donosi eru žena

Žene na vodećim položajima ne bi se trebale ponašati kao muškarci. Naprotiv, njihova ženstvenost, taktičnost, osjećajnost, tolerantnost i intuitivnost, koje se ubrajaju u 'meke' menadžerske vrline, sve više dobivaju na cijeni.

Harmonija ne voli materijalizam

Harmonični život ne ovisi toliko o bogatstvu koliko o unutarnjem i vanjskom skladu.

Harmonija i svjetovi budućnosti

Cilj putovanja nije naći odredište, već putovati i uživati u samom putu.

Ima li savršenih vođa?

Dobri vojskovođe prvo pobijede, a onda idu u rat, gubitnici prvo idu u rat, a onda pokušavaju pobijediti.
Pravi si vođa ako tvoje akcije inspiriraju druge da sanjanju nešto više, čine nešto više i postaju nešto više.
Vođa je onaj koji zna pravi put, ide pravim putem i drugima pokazuje pravi put.
Vođenje je umjetnost da pridobiješ neku osobu da uradi ono što želiš tako da ona sama to poželi učiniti.
Inovacija je ono što razlikuje vođu od sljedbenika.
Dobro vođenje omogućava prosječnim ljudima da urade posao vrhunskih ljudi.

Jack Welch, osoba koja je proglašena menadžerom 20. stoljeća, opisuje savršenog vođu s tri riječi: brzina, jednostavnost i samopouzdanje. U skladu s tim, on menadžere dijeli u dvije kategorije: brzi i mrtvi. Nisu li u stanju živjeti 150 na sat, onda neće preživjeti.

Proces uspješnog vođenja započinje poticajnom vizijom i kvalitetnim planiranjem njene realizacije.

Steve Jobs iz tvrtke Apple tvrdio je da kod svojih menadžera najviše cijeni hrabrost, spremnost preuzimanja rizika, sposobnost delegiranja, otvorenost na kritike i spremnost da stalno tragaju za novim idejama.

Najbolji vođe su moralni, fleksibilni i prilagodljivi.

Kakav je harmoničan lider

Kad je vatra dogorjela, učitelj Mu-Suna reče: Iako uvečer moćan, plamen je ujutro nestao. Od snažne vatre ostala je tek šaka pepela. Vatra je bila tako jaka da je uništila sve što joj je stalo na put, a onda je, na kraju, postala plijenom vlastite snage. Istovremeno, mirna rijeka uz koju sjedimo i dalje teče, postaje dublja, šira i snažnija na putu do oceana, a u sebi nosi piće i hranu za sve ljude.

Margaret Tacher je znala reći: Biti lider isto je kao biti dama. Morate li drugima objasniti da to jeste, onda to niste.

Lider se razlikuje od menadžera

Menadžer: bezličan, voli upravljati stvarima, unapređuje postojeće, planira i kontrolira, racionalan, usmjeren na rezultat, igrač na sigurno, gradi stabilne procedure, cijeni iskustvo, održava stanje.
Lider: jaka karizma, voli upravljati ljudima, donosi novo, stvara vizije i motivira, emotivan, pokreće ga izazov, sklon riziku, inovira i istražuje, cijeni ideje, vodi u promjene.

Četiri uloge harmoničnog vođe

Psihološke studije procjenjuju da svega 5 posto ljudi ima osobine inicijatora, dok se preostalih 95% ponaša poput imitatora.
Priče nam daju barem tri pouke: Vođe su oni koji se usuđuju! Svi slijede onoga koji krene prvi! Nema li u skupini prirodnih vođa, neće biti niti akcije!

Vođa mora znati uvjerljivo opisati situaciju u kojoj se nalazimo, tako da mu povjerujemo. Ovu ćemo ulogu nazvati vođa-prosvjetitelj. Njego je glavni zadataka 'prosvijetliti nas' i objasniti gdje smo.

Uloga prosvjetitelja je uskladiti percepciju stanja sustava u glavi svih članova tima da bi se postiglo jedinstvo u rješavanju problema.
Dobar vođa mora nam prodati poželjnu sliku budućnosti i objasniti kako ćemo riješiti probleme koji nam se nalaze na putu. Ovu ćemo ulogu nazvati vođa-vizionar.

Treća je odlika sposobnost da sve članove skupine, ili barem većinu, pokrene u željenom smjeru. Ovu ćemo ulogu nazvati vođa-usmjeritelj.

Nema li vođe, skupina će se podijeliti oko smjerova, stavova, načina ponašanja ili putova kojima valja ići. Zato će se najveći dio raspoložive energije trošiti na unutarnju borbu za moć.

Uloga usmjeritelja ima važni zadatak usklađivanja akcije kojom će se ostvariti zajednički prihvaćena vizija.
Četvrta uloga dobrog vođe je sposobnost da nas potakne kad mislimo da više ne možemo, da nas uzdigne kad padnemo, da nam vrati vjeru kad smo je izgubili. Nazvat ćemo je vođa-poticatelj.

Poticatelj ima ulogu omogućiti svakom članu tima da sagleda vlastite i zajedničke razloge djelovanja i da tako omogući usklađivanje osobnih ciljeva i ciljeva cjeline, dajući svakom pojedinačnom djelovanju dugoročni smisao i značaj.

Budite proaktivni. Sreću, šansu i dobru priliku valja ugrabiti jer se možda neće ponoviti.

Ništa se neće dogoditi samo od sebe, zato poduzimajte i planirajte!

Murphyjev zakon kaže: Količina energije potrebna za ispravljanje krivog smjera geometrijski se povećava s vremenom. Zato je korisno odmah odabrati pravi smjer, a tako čine dalekovidne i vizijama usmjerene osobe.

Promjena se u pravilu uvijek događa kao odgovor na neku kriznu situaciju. Zato možemo reći da se u svakoj promjeni istovremeno kriju i šansa i opasnost.

Harmonično vođenje i stručnost

Vođe se rađaju. Ali svi harmonični vođe imaju nešto zajedničko, a to je sustav vrijednosti. S njim se nisu mogli roditi, već su ga usvojili radom na sebi.

Temelji osobne harmonije: znam, hoću, mogu

Svakog jutra, gazela se budi svjesna da mora trčati brže od najbržeg lava, želi li preživjeti taj dan. Svakog jutra lav se budi, svjestan da mora trčati brže od najsporije gazele ako želi uhvatiti plijen i preživjeti dan. Čim se probude, oboje moraju početi trčati. Svakog jutra kad se probudi, potencijalni vođa mora sam sebi reći: znam, hoću i mogu!

Kako uravnotežiti svoju glavu

Junak je osoba koja može izdržati sekundu duže od drugih.

Energija za dodatnu sekundu potpuno je mentalna i proizlazi iz nečega što se naziva autosugestijom.

Sklad treba znati 'prodati'

Hoćete li biti uspješan šef, morate naučiti biti dobar 'prodavač'. Želite li u tome ostvariti iznimne rezultate, morate razviti mentalitet konzultanta i naviku pomaganja klijentu (djelatniku) da uspije. To će vam lakše poći za rukom ako se zalažete za harmonične vrijednosti, ali neće doći samo od sebe ako se pritom ne potrudite izgraditi svoj imidž i čim prije ostvariti neki 'hit'.

Harmonija je rezultat akcije

Svakodnevno komunicirajući sa suradnicima s raznih razina organizacije, od njih su naučili o problemima koje vjerojatno nikad ne bi vidjeli iz visine svog ureda.
Taj pristup Tom Peters naziva 'upravljanje prisutnošću'.

Harmonični smo kad radimo ono u čemu smo najbolji

Umjesto da se svakodnevno osjećaju kao heroji i eksperti, stavljeni su u položaj da se doživljavaju kao prosjek i promašaj. A tako će ih vidjeti i okolina. (opa. kad nas stave na radno mjesto koje nije u skladu s našim sposobnostima, znanjima, talentima i vještinama).

Sklad je sposobnost da se bavimo bitnim

Čuvena Paretova krivulja kaže da 80% poslova koje moramo obaviti ima 20% važnosti, dok preostalih 20% poslova ima 80% važnosti.

Pobrini se za početak, a kraj će se sam pobrinuti za sebe. W. Churchill

Kad dođeš u nevolju promijeni se pa ćeš se izvući. Nesretno je biti uporan sučelice nesavladivih prilika. Pobjednici su oni koji znaju kad se valja boriti, a kada ne. Sun-Tzu
I najveći prioriteti mogu se promijeniti!

Harmonija traži zdravu kritičnost

Kritičar je moj besplatni konzultant.

Harmonično odlučivanje nije uvijek racionalno

Što znam o problemu (iskustvo i sjećanje), što mislim o problemu (prosudbe i tumačenja), što osjećam prema problemu (emocije i čuvstva), što mi kaže intuicija.

Harmonija ubija stres

Važno je shvatiti da stres nije samo objektivna pojava nego prije svega njen odraz u našoj svijesti. Mi ga donekle sami proizvodimo načinom na koji vidimo ljude, stvari i događaje oko sebe. Ista životna ili poslovna situacija nekoga će baciti u totalnu depresiju, a drugoga ostaviti mrtvim hladnim. Ako je to moguće, jasno je da nije problem u samoj situaciji nego u tome kako ju netko vidi.

Istočnjačka mudrost kaže da se nikad ne valja uzbuđivati oko događaja koji nas je pogodio. Ako možemo riješiti problem moramo se baciti na posao, a ne na 'živciranje'. Ako je problem nerješiv, treba se pomiriti s tim i nema svrhe nastaviti se oko toga gristi. Podsjetimo se da je sve u glavi. Zato i nastanak kao i liječenje mnogih bolesti, upravo tamo započinje, a ponekad i završava. U glavi!

Stvorite li mir i sklad u svojim mislima, pronaći ćete ga i na svom poslu i u svom životu.

Harmonija voli ambiciju, upornost, ponos i strpljivost

Sve što radiš, pokušaj od prve napraviti kako treba!

Uzmi si vremena da radiš, to je cijena uspjeha.
Uzmi si vremena da razmišljaš, to je izvor snage.
Uzmi si vremena da se igraš, to je tajna vječne mladosti.
Uzmi si vremena da čitaš, to je temelj mudrosti.
Uzmi si vremena da budeš ljubazan, to je put ka sreći.
Uzmi si vremena da ljubiš i da budeš ljubljen, to je povlastica bogova.
Uzmi si vremena da se smiješ, to je muzika duše.
Irska molitva

Harmonija je u jednostavnosti

Izrečene misli moraju dobiti dovoljno slikovitosti, jasnoće, uvjerljivosti i emocija da bi preletjele dugački put od naših usta do uha slušatelja, poput balističke krivulje kojom ispaljeno topovsko tane pogađa cilj. Iskažemo li svoje misli preslabo, past će pred nas, zarobljene moćnom komunikacijskom gravitacijom.
Jasan i jednostavan govor vođe jedno je od njegovih glavnih oružja.

Harmonični vođe grade harmonične timove

U svijetu intelektualnog kapitala, znanja, poduzetništva i kreativnosti želimo šefove kojima ćemo vjerovati, koji inspiriraju, nadahnjuju, potiču i vole.

Harmonija znači vidjeti svijet očima drugih

Naš pogled na problem nije uvijek najbolji. I drugi mogu imati odličan uvid, uzme li se u obzir odakle gledaju. Razne pozicije u hijerarhiji neke organizacije imaju različite ciljeve, zahtjeve, spoznaje i vidike, pa će se osobe koje ih obnašaju teško uzajamno razumjeti. U stalnoj potrazi za organizacijskim skladom moramo naučiti svoj sustav, probleme, tržište, tehnologiju i konkurente gledati ne samo svojim, nego i tuđim očima.

Sklad treba organizirati i dezorganizirati

Harmonija podiže motivaciju

Pripravnik je sretan što je dobio posao i prima redovitu plaću. Nakon nekoliko godina počet će ga motivirati aspiracija da napreduje, zatim će se truditi ostvariti što veću zaradu i postići viši položaj, a pred kraj karijere najvažnija će mu biti sigurnost i ugled.

Harmonija ne voli hijerarhije

U hijerarhijski organiziranim sustavima, ljude unapređuju tako dugo dok nisu dosegli razinu nekompetentnosti. Radiš li dobro, penješ se, kad više ne radiš dobro, na tom mjestu ostaneš, najvjerojatnije do mirovine. Kao šefovi, moramo se boriti protiv toga, jer ćemo izgraditi sustav nekompetentnih koji neće davati rezultate.

Glupe će osobe stalno raditi pogrešne stvari, a kako su marljive, radit će ih s golemom energijom i upornošću pa će tih pogrešnih stvari biti jako puno.

Čuvajte se glupih i marljivih, oni su najveća nevolja svake organizacije. Bolje ih se riješiti nego ih unapređivati.

Postoje dvije vrste ljudi koji ne zavređuju napredovati. Prvi su oni koji ne urade što im je rečeno, a drugi su oni koji ne urade više od onoga što im je rečeno!

Harmonija počiva na povjerenju

Istraživanja pokazuju da je najbolja kontrola ona koja nas hvata u onome što radimo dobro, koja stimulira, a ne koja kažnjava.

Harmonija obožava kreativnost

Harmonija počiva na konsenzusu

Najvažniji je sklad cjeline

Harmonični vođa potiče samopouzdanje

Pametni vođa pokušat će, gdje god može, stvarati pravila kojima će afirmirati pozitivno. Tako da se, recimo, što više druži i što više vremena provodi s najboljim suradnicima. Od njih može najviše naučiti, s njima može najviše stvoriti, na njih se može najjače osloniti. Želim li napredovati u igranju tenisa, izabirat ću partnere koji su bolji od mene, uz njih će se moja igra stalno poboljšavati. Biram li inferiornije protivnike koje ću lako pobjeđivati, možda ću se dobro osjećati, ali će kvaliteta moje igre ostati nepromijenjena.

Jedna od važnih mudrosti modernog vođe jest networking (umrežavanje). Valja biti što bolje umrežen, kretati se u pravim sredinama, družiti se s pravim ljudima, imati veze na pravim mjestima. Za karijeru i dobru informiranost neophodno je komunicirati s uspješnim poslovnim ljudima, pa čak i s konkurentima, povremeno večerati s uglednim novinarima koji se bave ekonomskim temama, redovito razgovarati s najboljim konzultantima i profesorima koji imaju dodira s teorijom i istraživanjima, sustavno kontaktirati osobe na političkim položajima s kojima je vaš poslovni život povezan, istraživati i susretati kupce, korisnike proizvoda i usluga te saznati s kojim se problemima susreću.
Druženje s najboljima čini i nas boljima, izlaže nas izazovima, podiže kriterije uspješnosti, daje prigodu za napredovanje, izlaže nas poticajnim iskustvima i najvrjednijim informacijama, izoštrava nam instinkte. Od kontakata s najuspješnijima uvijek ćemo imati najviše koristi.

Harmonija ponekad traži političko manevriranje

Komunikacijom do harmonije

Harmonija traži dobro upravljanje konfliktima

Sklad je u stalnom poboljšanju

Sklad stvaraju konstruktivni konflikti

Harmonija znači delegiranje s povjerenjem

Harmonija ovisi o organizacijskoj moći

Stvoreni smo da letimo (priča o orlu u kokošinjcu)

Oznake: čovjek

11.08.2017. u 13:53 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2017 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr