Alkalna prehrana
Dr. Stephan Domenig
Izdavač: Školska knjiga 2016.

Dobra je probava najvažniji čimbenik koji određuje ljudsko zdravlje.

Ako je vrijednost pH manja od 7, znači da je tijelo previše zakiseljeno. Prekomjerna kiselina u tijelu naziva se acidoza.

Zbog suvremenog načina života i prehrambenih navika starimo brže jer prisiljavamo tijelo da se nosi s viškom kiseline. U kiseloj okolini stanice rade slabije i ne mogu se osloboditi otrova. Uz to, kisela okolina uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Taj dugi popis uključuje sindrom iritabilnog crijeva, srčanožilnu bolest, kronični umor, kandidijazu, alergiju na gluten i druge sastojke u hrani, dijabetes i pretilost.

Najbolji je odnos kiselog i alkalnog u prehrani dva prema jedan: dvije trećine alkalnog prema najviše jednoj trećini kiselog.

Limun koji je kiseo, zapravo alkalizira nakon što ga tijelo probavi.

Najjače kiseline nalaze se u životinjskim bjelančevinama te u alkoholu, kofeinu, tvornički prerađenoj hrani i šećeru. Najslabije kiseline nalaze se u bjelančevinama biljnog podrijetla, primjerice u mahunarkama.

Ako hranu samo gutamo, ili je čak ispiremo vodom, tražimo od želudca da sve obavi sam, a to nije njegova uloga.
Slina pomaže da se u usnoj šupljini održi neutralan pH i sadrži ione kalcija i fosfata potrebne za ponovnu mineralizaciju zuba i sprečavanje karijesa. Slina također sadrži enzime koji su bitan prvi korak u probavi masti i škroba zato što ih priprema za preradu u drugim dijelovima probavnog sustava. Što dulje žvačemo, dulje ćemo ih izlagati tim enzimima. Uz to, slina je mjesto prvog dodira bakterija iz hrane s našim obrambenim sustavom, ako hrana samo prođe kroz usta, preskače prvu crtu obrane našega tijela.

Najvažnije načelo alkalnog života je pozornost, katkada se naziva svjesnošću. Filozofija se ponavlja podsjećajući nas na to da u životu pronađemo onu istu pravilnost i ritam koje nalazimo u prirodi. To je put do sklada i ravnoteže, ne samo u prehrani nego i u životu.

Ako hranu ne prožvačete dobro , drugi dijelovi probavnog sustava moraju raditi napornije kako bi je preradili, pa se zbog toga možete osjećati tromo.

Naš život prolazi kroz različite ritmove i trebali bismo se prilagođavati nastalim promjenama. Supermarketi nas žele uvjeriti kako postoji samo jedna sezona i kako je sve uvijek dostupno. To je zabluda.

Sirova je hrana vrlo hranjiva, ali teže se probavlja. Tijelu je potrebno više vremena za razgradnju hrane koja nije kuhana.
Probavljanje obroka u želudcu može trajati čak četiri sata. Stoga je važno pustiti da prođe dovoljno vremena prije sljedećeg obroka.
Između obroka pijte vodu, povrtni ili biljni čaj, ali nemojte piti dok jedete.
Jedite iz malih tanjura i to malom a ne velikom žlicom. Iskoristite svaki zalogaj i uživajte u jelu.

Trebali biste svaki dan popiti barem dvije litre vode (ako imate 68 kilograma, više ako ste teži). Najbolja je obična voda, ali kao dio tog unosa mogu se računati biljni i povrtni čajevi.
Za vrijeme jela međutim nemojte piti zato što voda razrjeđuje dragocjenu slinu i želučanu kiselinu. Pijte pola sata prije ili poslije obroka.
Voda se može alkalizirati uređajem za ioniziranje, ali postoje dva jednostavnija način za povećanje alkalnosti vode. Možete joj dodati malo sode bikarbone ili u čašu tople vode iscijediti nekoliko kapi limuna ili limete.

Tjelovježba potiče mršavljenje, jača mišiće, potiče cirkulaciju i stimulira mozak na proizvodnju dopamina – hormona koji popravlja raspoloženje.
Dobre su i jednostavne vježbe istezanja. Za dulje šetnje uzmite štapove za alpinističko hodanje, zato što šire grudni koš, razgibavaju gornju polovinu trupa i sprečavaju grbljenje.

Vrijedi nabaviti nekoliko jednostavnih stvari za dom: svijeće koje daju mekano svjetlo, umirujuću glazbu kojoj ćemo se radovati, nov vrč za vodu i čašu da veća količina tekućine koju sada uzimamo postane gozba. Takve jednostavne stvari mogu vam pomoći kao znakovi na putu napretka.

Život određuju ritmovi i ciklusi. Dan. Noć. Ljeto. Zima. Naša tijela reagiraju na te prirodne cikluse. Katkada se moramo podsjećati na to da su te promjene dobre – čak i oštra zima nakon ljeta pročišćava tlo kao i naše duše. Naporno radimo, odmaramo se, spavamo, okrijepili smo se i počinjemo iznova. Ti ritmovi i ciklusi bitni su za našu dobrobit i razlikuju nas od strojeva.

U hladnim mjesecima možete dobivati energiju iz toplih jela poput žitne kaše, ali ljeti tijelo traži salate i voće. Slušajte svoje sezonske nagone.

Pokušajte svakih sat i pol prekinuti dnevnu rutinu.

Napitke koji sadrže kofein ne biste smjeli piti svaki dan jer se zna da uzimaju minerale iz kostiju kako bi neutralizirali kiselinu izazvanu kofeinom.

Svjesnost znači svjesno se usredotočiti na trenutak. Zahvaljujući percepciji i prihvaćanju, svijet gledamo kao u usporenom filmu. Naša okolina i naše vlastite reakcije postaju jasniji.

Ako ne žvačete, i najalkalnije jelo postat će u želudcu kiselo. Hranu bismo trebali sporo jesti i u njoj uživati.

Ako biste nakon jela najradije utonuli u naslonjač, to je loš znak koji govori da se pogrešno hranite. Nakon jela trebali biste se osjećati lagano, živahno, puni snage.

Kada se krećete, izdišete kiseline koje su se nakupile u tijelu. Pluća ventiliraju, kiseline izlaze. Bit je u kretanju. Svako je kretanje korisno.
Jedite dovoljno. Koliko je potrebno. Tijelo može naučiti na manje. Ne treba mu više. I zbog toga ćete dulje živjeti.

Gorčina je dobra. Ona govori da je proizvod prirodan, čist – korijenje je gorko, a gorke biljke poput artičoke pomažu jetri. To vrijedi i za radič i cikoriju. I začinsko je bilje obično gorko. Maslačak je također dobar, kao i mlada kopriva. Slatko volimo zato što nam je majčino mlijeko bilo slatko. Ali kad odrastemo, potrebne su nam druge stvari.

Vi ste sebi najbolji liječnik, a ja vas samo mogu voditi. Poznajte se bolje nego što vas ja poznajem. Poznajete svoje tijelo. Samo morate osvijestiti loše utjecaje. Što više sebe i svoje reakcije uskladite s alkalnim porukama, bit će vam lakše čuti i poslušati što vam tijelo govori. Slušajte svoje tijelo. Razgovarajte s njime.

Cink je jedini dodatak koji bih vam mogao preporučiti i koji se neće uvijek naći u prehrani. Cink je važan zato što primorava tijelo da prirodno proizvodi bikarbonat. No, nalazi se većinom u kamenicama i crvenom mesu. Moguće je da vam nedostaje cinka a da to i ne znate, no to se često vidi po slaboj kosi i lomljivim noktima.

Znojenje je dobro. Vježbajte tijelo za znojenje. Tako se oslobađate kiselina.

Ako ne možete zaspati, shvatite to kao prednost. Imat ćete toga dana više vremena. Opustite se i uživajte u umirujućem i spokojnom ritmu misli. Promatrajte kako dolaze i prolaze, nemojte se miješati. Neka vas nosi struja. Ne morate spavati da biste bili opušteni i odmorni.

Disanje nam pomaže osvijestiti vlastito tijelo. Pomaže nam da se usredotočimo na njega, na trbuh i trup, da ne mislimo uvijek samo na ruke i noge. Čak i kada ste u uredu odvojite pet minuta, otvorite prozor, stavite ruke na koljena i udišite različitim tempom – brzo kao kada se smijete, sporo i duboko kako biste uspostavili ritam. Slijedite otkucaje srca, sjetite se tko ste.

Isključite sve električne uređaje u spavaćoj sobi. Za nas je i dalje najbolja svjetlost svijeće. Naši su se predci okupljali oko ognjišta i razgovarali i to je još uvijek ona svjetlost na koju najbolje reagiramo.

Kalij je bitan za izbacivanje kiselina iz tijela. Čim postanete alkalni, povrće koje jedete olakšava tijelu iskorištavanje hranjivih tvari.





29.12.2016. u 13:19 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2016 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr