Kronična glavobolja problem je radi kojeg je nužno posjetiti liječnika, jer može ukazivati na ozbiljna stanja. Srećom, najčešće se dogodi da liječnik ne dijagnosticira stanje za koje je potrebno liječenje, nego je na djelu svima poznata i stara priča preopterećenosti, brigama, stresu, lošim životnim navikama ...
Većina glavobolja ne ukazuje na ozbiljna stanja, nego je signal organizma da nešto treba promijeniti. Često je riječ o tome da glavobolju, naročito migrenu, izazovu pogrešne prehrambene navike.
Najčešći izazivači
Ako ste i vi među onima koje često, ili bar ponekad, muči migrena, svakako će vas zanimati podaci do kojih se došlo tijekom najnovijih istraživanja. Uopćeno, najnepovoljnije utječu:
• Sirevi koji dugo stoje i ostale namirnice koje sadrže tiramin - crno vino i drugi alkoholni napici, mesne prerađevine i dr..
• Alkohol - priliv krvi u mozak se povećava dok pijete alkohol i to može biti "okidač" za početak glavobolje. Dakle - crno vino, pivo, viski i šampanjac su, prema tvrdnjama stručnjaka, najčešći začetnici ove dosadne boljke.
• Dodaci hrani - razni aditivi. Aditivi osiguravaju namirnicama dužu trajnost i postojanost. Oni, međutim, mogu biti i uzrok glavobolje.
• Hladne namirnice - možda niste znali da na neke ljude hladna hrana utječe nepovoljno, tako što im može uzrokovati glavobolju. Veća je vjerovatnoća da se to desi ako je vaše tijelo već zagrijano, naprimjer fizičkom aktivnošću, ili vanjskom visokom temperaturom. Bol se tada javlja u gornjoj polovici glave i traje u navratima od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Istraživanja pokazuju da više od 90 posto ljudi koji pate od hronicne migrene ispoljava osjetljivost na sladoled i ostale hladne tvari. Ostale namirnice koje mogu izazvati glavobolju: Kikiriki, kikiriki-puter, orasi, pića, čips, pileća džigerica, dimljena riba, domaće krafne, kolači i kruh, deserti koji sadrže sir, suho voće, supe sa mesnim dodacima, jogurt, kofein koga ima u čokoladi, kakau, kavi, čaju, vještački zaslađivači.
Vodite dnevnik
Nabrojali smo mnogo namirnica koje nekada mogu izazvati glavobolju. Na vama je, naravno, da otkrijete koja je to hrana koja upravo vama stvara probleme.
Najbolje bi bilo kada bi svaka osoba koja ima problema s glavoboljom zapisivala u neku vrstu dnevnika kada točno osjeća glavobolju i koju hranu je uzimala tog dana.
Poslije izvjesnog vremena vođenja ovakve evidencije postalo bi jasno - utvrdilo bi se koje su namirnice izazivači glavobolje u konkretnom slučaju. Vrijedi se malo potruditi radi poboljšanja vlastitog zdravlja.
Sirevi od kojih boli glava
Vrste sira koje sadrže visok nivo tiramina: cheddar, feta, gorgonzola, mozzarella, parmezan, švicarski sir.
Gdje ima viška aditiva
Prehrambeni proizvodi koji sadrže aditive: hot-dog, šunka, goveđa pršuta, kobasice, sudžuk, slanina, ljute papričice.
|