Priroda Djeca Mi

nedjelja, 27.03.2011.

Izgleda ipak recepti


Razgovarala sam danas s Nenom i dala mi je puno za razmišljati.
Ona mi je objasnila da kad pomisli na koprivu sjeti se djetinjstva i očeva pripravka za kosu od koprive i češnjaka koji je poprilično smrdio i da kad joj kažeš kopriva misli samo na to i nema neku ideju da se s njom može još nešto osim pripravaka za kosu.
A ja opet mislim da o koprivi i maslačku već stvarno svi sve znaju i nemam što novoga reći. Da, iskreno, meni su te priče toliko uobičajene i jednostavne da uopće ne znam od kud bih krenula.
Za početak sjetila sam se jedne Kezeleove priče u kojoj čovjek priznaje da fakat nije neki tip za plesanje i da mu je netko nekad rekao da će pisati o tome kako plesati, umro bi mu od smijeha. Ipak, napisao je Neodance i u njemu svoje poimanje određene filozofije plesanja koja je jako zgodna govori o nasljeđu stare Europe i objašnjava zašto je bilo poželjno ples omalovažiti, no moram dodati da ako vas zanima pokret i ples naučite slušati sebe, pokretati tijelo po vibraciji koju sami osjećate, i, obavezno bacite oko na Gabrielle Roth „Putovanje do ekstaze“ i „Ispleši svoje molitve“ – divno.
E, tako da je meni netko rekao da ću pisati bilo kakve recepte i to na komp i to objavljivati, ja bih pala u nesvijest. Moja ekipa se trga od smijeha jer svi znaju da uopće nisam tip od recepata, a evo, ipak ih pišem.
Osobno smatram da čime se god bavimo trebamo raditi na sebi i stalno se usavršavati. Ja ne znam koliko vi znate o Biljkama, netko sigurno puno manje od mene, a netko puno više, no valjda ipak trebam odraditi to što trebam pa eto…
Prvo što preporučam je uvijek knjiga. Odite u lokalnu knjižnicu i šnjofkajte, možete puno pronaći, sljedeći je korak – van u Prirodu i tražite bilje. Meni je super što sada dolazim do tekstova kojih nema u jednoj knjizi već su objavljivani sa strane i to mi je odlično.
Uvijek govorim ljudima da sami pronalaze svoja mjesta za branje Biljaka, ali Nena mi je objasnila da nema gdje. Ono što može brati je zagađeno svačim i to nikako brati. Baš jučer sam čitala jedan tekst o tome kako ljudi zaboravljaju da i uporaba bilja može zakomplicirati život ako ga ne koristimo kako treba i da može naškoditi ako se upotrebljava na krivi način i da može biti i toksičnije od kemije. Zato je potrebno naše super-mjesto za bilje. E, sad, ekipa koja nema vremena i nema gdje, kako pročistiti organizam koprivom i maslačkom. Ne znam, nabaviti neke dobavljače.
Prošle godine Ognjen(kojeg ovim putem pozz) upoznao nas je s Stevenom, Amerikancem koji je u to vrijeme bio u Hrvatskoj. Zanimljiv čovjek koji je ostavio prestižan posao u politici, jako visokoj, i otišao proučavati biljke i hranu. Napravio je istraživanje i otkrio da je u ovom dijelu svijeta Banovina najnezagađenije područje za ljekovito bilje. Prekrivena minama, što je prestrašan problem u kojem i mi živimo, no s druge strane stupanj zagađenja je izuzetno nizak.
Vau, to zna relativno malo ljudi, puštam vam i ovu informaciju tako da znate da je super brati bilje u ovom području. Ogi pokrenuo Zeleno zlato (imate link pa pogledajte proizvode) i puno smo razgovarali o ljekovitom samoniklom bilju, pokrenulo se i branje, Steven je dolazio kod nas na imanje, super priča. No on je imao i jednu ludu priču. Radio je s nekim ludo poznatim facama Madona i sl. i htio raditi za takvu ekipu dostavu svježe ubranog bilja. To prolazi, nije loša ideja za one koji nemaju vremena otići i sami si nabrati što im treba.
Mi imamo jedan odnos u kojem na neki način komuniciramo s biljkama, znamo kako ih uzgajamo, znamo kako ih beremo, sušimo, cijeli taj proces u koji smo uključeni nekako kao da pojačava i tu ljekovitost, taj gušt kad pripremamo te čajeve ili tinkture…Baš stoga smatram da je najbolje sam uključiti se, no isto znam da imamo tempo života za poludit i hrpa si to ne može priuštiti.
Kopriva(Urtica dioica L.) u staroj germanskoj mitologiji bila je simbol Boga munje koji žari kao ona. U Njemačkoj su je povezivali s Bogom oluje što je i donijelo – neće grom u koprive. Ipak, u narodnoj je medicini zovu“božja moć“.
Brankica mi je danas ispričala da ona nabere koprive, baci u vruću vodu, doda češnjak, luk, mirodije, jaje, mrvice i tako radi popečke(ne u vodu naravno, samo koprive idu u vodu da se opuste pa se izvade i procijede, sve zajedno se pržiJ)
Meni su jako zgodne kombinacije sa zobenim, ječmenim, raženim pahuljicama. Namoče se u vodu i dodaje se što imate – koprive, tikvice, mrkva, peršin, češnjak i oblikujete popečke. Možete koristiti i rižu ili krumpir.
Može se napraviti i juha samo od koprive ili se u juhu od povrća doda na kraju kopriva, kao peršin ili celer. Odlična je i od bundave ili tikvica raznih sa dodatkom koprive.
Za proljetno čišćenje radi se čaj ponajprije. Kopriva spada u red najkorisnijega, najzdravijega i najpristupačnijega ljekovitog bilja i povrća. Mlada biljka ima vitamina C, karotina, vitamina K,B2, pantotenske kiseline, kalcija, fosfora, željeza, kremične kiseline, biljnih hormona i enzima. Prokušano je sredstvo kod slabokrvnosti, reume, gihta, bubrežnih bolesti, šećerne bolesti, slabog imuniteta, bolesti probavnih organa. Posebno se ljekovitim smatra sok od mladih kopriva. Treba se uzimati odmah nakon cijeđenja jer ne smije prijeći u vrenje. Ako ga čuvamo na hladnom i tamnom može se rabiti i nekoliko dana. Može se piti razrijeđen s malo vode, a može se i koristiti u zimu, ali se tada konzervira. Boce se zagriju do 75'C, dok su tople stavi se u njih hladni sok, 3cm ispod gornjeg ruba boce. Stave su u lonac koji ima na dnu sijeno, drvenu rešetku ili krpe, između njih se stave krpe da ne popucaju, jedna boca je prazna s toplomjerom. Lonac se napuni hladnom vodom, zagrijava se do 75C , izvade se, stave u nešto okrenute grlom dolje i pokriju dekom. Kad se ohlade urone se u vosak da čep ne propušta zrak, tako se mogu čuvati i do nekoliko godina na hladnom i tamnom. Jednostavno, zar neJ
Može i ovaj:
450g mladih kopriva kuha se sat vremena u 12 dcl vode, procijedi, na 650 ml doda se 1/ 2 kg šećera. Sve se opet kuha 30 min, ohladi i izlije u boce. Koristi se 1 žličica dnevno za čišćenje krvi i liječenje krvnog sustava.

Maslačak(Taraxacum officinale)
„Jedite maslačak bilo kada i koliko hoćete“. Rekao je to M. Messegue, treba li tome išta dodati.
Idealno je vrijeme za branje lista. Najbolje ga je brati i odmah jesti tamo gdje ste. Ukusan je i nije gorak. Nosite li ga kući možete salatu raditi samo od njega ili dodati i kuhani krumpir i kuhana jaja. Čaj od maslačka djeluje na bubrege, jetru, poboljšava opće stanje organizma. Kura proljetna traje 4-6 tjedana, pomlađuje, osnažuje, skužiš da je proljeće izmorilo sve oko tebe, a ti prošao lako.
Priprema:1-2 male žličice suhog bilja prelijte sa 1/4l hladne vode. Nakon 10 m procijedite i popijte.
Meni se sve više sviđaju čajevi gdje se bilje namače 8-12 sati pa se samo zagrije i popije, no svatko sam treba pronaći ono što mu se čini najboljim
.Prvi su ga kao povrće počeli rabiti Talijani u 17 st. Za salatu najbolje brati prije cvatnje, imaju dosta vitamina C, karotina, željeza pa su izvrsni za jačanje organizma i proljetno čiščenje organizma.
U narodnoj medicini upotrebljava se korijen i stabljika kao gorčica za buđenje apetita i poboljšanje rada probavnog trakta.
Napitak od maslačka
6 g stabljike i korijena staviti u 250 g vode, zagrijati do vrenja i ostaviti da odstoji 1 sat, procijediti i uzimati 1 žicu 4x dnevno pola sata prije jela.
Mješavina soka maslačka i vrhnja odlično je sredstvo za čiščenje kože lica.
50 g svježih listova i korijena kuhajte u vodi 10-ak min, lagano, a onda ostavite poklopljeno 1 sat. Procijeđenim uvarkom tamponirajte lice ujutro i navečer. Pjege će se ublažiti, a koža postati svjetlija i nježnija.
Sirup od cvjetova maslačka
Uzme se staklena tegla oko 3 l, šečer, žlica i drvena kuhača. Stavlja se sloj cvjetova, sloj šećera, sve do pola teglice, a onda se nabije kuhačom. Za vlaženje se u početku može dodati malo vode, i opet sloj po sloj dok ne bude puna.
Tako se dobije sirup od cvjetova, „maslačkov med“, ugodnog slatko-gorkastog okusa. Obzirom da ima puno šećera, može se čuvati na prohladnom do idućeg proljeća.
Koristi se po jedna žličica sama ili u čaju, vodi…
Maslačak svoju ljekovitost može zahvaliti velikom broju ljekovitih tvari koji reguliraju rad žuči, jetre, probave, crijeva, snižavaju razinu šećera u krvi, čisti krv, dobro djeluje na rad mokraćnog mjehura.
Proljetna kura s maslačkom djeluje čudesno – čisti krv, potiče metabolizam, daruje nam novu snagu. Preporučuje se sok od maslačka i svježih listova, cvjetova i korijena kod reume, tegoba s jetrom, žuči, mokraćnim mjehurom, bubrezima, no i savršeno zdravi mogu piti dnevno 2-3 žlice čistoga ili razrijeđenoga soka od maslačka 2-3 tjedna, količine za djecu smanjite na pola.
Čaj djeluje na bubrege i jetru i poboljšava opće stanje organizma. Ako provodimo pravu kuru čišćenja traje 4-6 tjedana i čini divna čuda organizmu, stvarno se preporodi.

Mladim listovima dodajte kuhani krumpir ili dodajte kuhana jaja.


Da, danas smo šetali i vidjeli prvu lijepu, debelu, veliku, srebrnu zmiju. Sunčala se na čistini i izgleda debelo spavala jer smo svi zajedno popadali u nesvijest kad smo se skužili. Zaboravila sam na zmije skroz pa podsjećam, obraćajte pažnju. Kod nas ih je sada hrpa, svuda će ih biti sve više, treba biti pažljiv. Imamo mi inače i svoju zmijsku vrbu. Brinemo se o njoj kao da Zmijski car osobno prebiva u njoj.

- 18:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.03.2011.

PROLJEĆEEEEEEEEEEEEEEEE

Proljeće, Proljeće, Proljećeeee....
Da, svi ga osjećamo, zar ne!!!!!!!!!!!!!!
Gledam ovih dana naše životinje. Svi su opušteni, usporeni, poluzatvorenih očiju, mazni, u nekom svom filmu, uzdišu, pušu, samo se šnjofkaju...
Biljke gotovo da možeš čuti kako krckaju i protežu se, razvlače lišće i rastuuuuuuuuu...
Gledala sam Lunu, psa, ona je inače strašno razigrana i skakuče kao na federima, ludilo od psa. Igrala se dugo jedan dan s konjima, užasno mi je žao što nisam imala fotić kod sebe. A onda je otkrila Pegaza, našeg divnog mladog pastuha. To je bilo nevjerovatno. Okreće mu guzicu, liže njušku, a on puše i gricka joj nogicu koja prema njegovoj njušci izgleda skoro ko slamčica, ona ga pljeska repom jer stalno maše i to ih je razdvojilo, onda svi u krug. Divni su.
Proljeće je idealno vrijeme za čišćenje organizma. Iskoristite ga u potpunosti. KOPRIVA I MASLAČAK. To su dvije biljke koje su vam sada više nego dovoljne da pročistite i ojačate sebe. Pijte čajeve, jedite maslačkovu salatu...
Za neko vrijeme mogu pustiti i pokoji receptić, ali gotovo da vam i ne treba. Stanite sami sa sobom i poslušajte što vam bolje odgovara. Snaži krv, diže imunitet, povezuje nas s Prirodom jer ove Biljke nude mogućnost osjećaja stvarne snage i promjene što se oko nas dešava. Snažni mladi izdanci nose u sebi zimske energije i novu snagu godine pred nama.
Besplatno, moćno, savršeno - ne propustite, zbog sebe.
Tretirajte se i počastite sami sebe divnim tretmanom od 4-6 tjedana, nećete se prepoznati, lakše prebrodite promjene, zaljubite se, ma što je bolje od toga.
Koja bolja reklama od ove uopće može postojati!
Naravno, pazite gdje berete Bilje, pronađite ove godine to svoje super-mjesto.

Photobucket
maslačak spreman za salatu

Photobucket
mlada kopriva spremna za izradu kakvog tonika ili variva od koprive

(fotke sam posudila sa coolinarka.com)

- 08:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 19.03.2011.

Cvjetna oaza

Malo cigle, malo cvijeća, malo mašte i malo truda, pa neki zabačeni kutak dvorišta može postati cvjetna oaza.
E, ali ima i dodatak. Vjerujte mi, nikad nije samo malo cigle i malo mašte i malo truda, a puno zabačenih kutaka je, pak, uvijek.

Photobucket
Stvarno je efektno, ali priznajem da sam ja stručnjak u odgajanju raščupanih cvjetnih i svih ovosvjetskih vrtova. Ljudi koji profi rade ovakve vrtiće imaju hrpu preporuka - pa crni najlon da ne probije trava, pa učvrstiti dodatno cigle i svašta.
Gle, sve to stvarno drži vodu, no ja ne koristim.
Photobucket
Moja samovolja rezultira brzim rastom trave kuju čupate u ovakvom vrtu jednu po jednu između cigli. Zvuči zen, je zen ali kad imate vremena, inače vas može nanervirati i imate osjećaj da nikad niste gotovi.
Photobucket
Tak je i inače sa Biljkama. Uvijek morate biti uz njih inače baš i nema rezultata. Sada je već obrastao divnom plodnom travičicom i već smišljam strategije za pročišćenje, ali istina je da su sada ruže već odrasle, neveni se sami osjemenjuju, šeboj već lista i opet moj vrt ima svoj život. Često imam osjećaj da mi je samo dano da stvari pokrenem jer je vrijeme za njihov Život, a ja samo pomalo figuriram kao pomoćni fizički radnik.
Photobucket
Bez obzira na sve, s punom svijesti, imate li prostora uputite se u avanturu samostalnog kreiranja, stvarno je poticajno, mada je lijepo ne zaboraviti da će sve to tražiti puno vašeg vremena, a vi ga možda uvijek baš nećete imati. E, ja imam svoju Lazy filozofiju, no preporučam i "Lazy ugodno vrtlarstvo, za sve koji žele malo posla i puno užitka" divna knjiga, super savjeti, no, ne vjerujte da je sve baš toliko lazy, upravo stoga i pišem ove retke, potrebno je i puno akcije. Nađite svoj super-omjer.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


.... još ako se tu nađe i poneki zgodni detalj...

Photobucket

Photobucket

eto žive skulpture!

a nemojte se iznenaditi ako dobijete i nekog neočekivanog stanara (samonikli suncokret)

Photobucket

- 22:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.03.2011.

Sjemenje i život

Neobična vremena...
Prije dva dana čistila sam sjemenje. Brinem o njemu dosta, ali jedan dio mi je ostao manje sređen u Centriću i grickali su ga mišići, mačke se uvukle pa spavale, u kutiji se pronašao i pokoji drekić...Uglavnom, imala sam ga tri kutije, dio stvarno pojeden, ali i dio koji je stvarno zdrav. Mislila sam si da svo sjemenje bacim jer nemoguće ga je raščistiti, a onda, jednostavno nisam mogla. Što bi moja baka rekla, bila bi to grehota.
Odnesla sam ga na moj vrt pod steljom i na jedan dio nasut steljom pobacala sam i dinja i krastavaca, mahuna, cvijeća, soje, svega što se našlo. Prekrila slojem i ostavila neka naraste onaj tko je jak.
Možda čudno, ali cijelo sam vrijeme, dok sam to radila, mislila na Japan, na te ljude i na našu mogućnost da posijemo i uzgojimo u uvjetima koji su, prema njihovima, idealni. Gotovo da sam to sjemenje namjenila Japanu, dobro je ono, slabo je već pojedeno, a snažno ima priliku izrasti. Isto šaljem tim divnim ljudima, snagu i nadu u spas, novi život čak i onda kad djeluje da to više nije moguće.
Mislila sam si kako smo mi ljudi dio cjeline na ovoj Zemlji, kao što ona pronalazi snagu da pobjedi i prebrodi nemoguće uvjete, mora da smo i mi kao vrsta pobrali barem dio te mogućnosti. Gledam i šaljem im molitve i dobre namjere, Anđele i sve koji im mogu i trebaju pomoći. Možda nije puno, ali možda i je. Gledajući sada taj hrabri narod, gledamo svi sebe, mogućnost koja se svima može dogoditi i reagirati makar i dobrim namjerama nešto znači.
Sve pomaže, osvjestiti sebe, a onda oko sebe malen je početak za čovječanstvo, ali velik za nas, a čovječanstvo se sastoji od nas, pojedinaca. Pronađimo svatko neki način, naš način da djelujemo, sigurna sam da sve dobro pomaže, ništa nije malo i beznačajno.

- 20:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 04.03.2011.

Recept za sirup protiv kašlja

Za pripravke od biljaka, knjiga koju najviše koristim je „Zdravlje iz Božje ljekarne“ od Marije Treben.
Koristim je već dugo. Još kao srednjoškolka išla sam s njom po polju i proučavala bilje, nešto koristila, kasnije sve zapustila. Novi početak bavljenja biljem donio mi je staru prijateljicu, nekako mi je draga, poznajem je već dugo i znam da to što piše i djeluje, većinom. Stvar je u tome da kad smo spremni djeluje nam sve, a kad ne želimo promjene, tražimo rješenja, ali nijedno nije pravo.
Upoznala sam neke divne ljude koji su me svašta poučili. Učiti trebam još puno, ali imam u sebi potrebu da hrpu stvari kreiram sama. Rijetko koji recept napravim doslovno, prvi put i da, ali kasnije, uvijek ponešto dodam ili oduzmem. Mislim da je to zbog toga što vremenom upoznajem i Biljke. Što se više družimo, više se osjećamo i sigurnija sam da će djelovati u onome što spravljam.
Čujem ih, divim im se,volimo se, prepoznajemo se.
Idealno bi bilo za svakoga da pronađe svoj kutak čiste zemlje s koje će brati ljekovito bilje za čaj.
Pitanje je da li sami pronalazimo taj prostor ili prostor dozove nas. U svakom slučaju, tamo gdje nas vodi, treba pogledati oko sebe i skupljati ono što nam treba.
Ista stvar je i sa sadnjom biljaka. Uvijek dobivamo savjete, načine kako nešto napraviti. Sve je to u redu isprobati, ali što se dulje bavimo Zemljom i Biljkama, rađa se jedna nova tehnika, naša.
To me stalno fascinira. Imam osjećaj da nema šanse da se neke stvari rade orginalno jer ljudi su već sve radili, ali uvijek postoji taj jedan način koji nitko drugi nije koristio – moj način.
Divno.
Sve te priče o bilju zapisujem u razne bilježnice, nekoliko sam već zagubila, pronalazim konačne načine da ih stavim na jedno mjesto, a sada ću ih pisati ovdje.
Ponajprije za sebe, onako kako ih pronalazim i redam. Pročita li ih netko od vas, pomognu li te priče i recepti nekome, potaknu li vas na šetnje Prirodom i branje Biljaka, i slušanje što vam govore – diiiiivno.
Nema dovoljno riječi da potaknu Ljude da gledaju oko sebe, primjećuju, osjećaju, komuniciraju, uče, uživaju, poštuju i cijene Svijet oko sebe.
Zemlja kojom hodamo i koja nas iscjeljuje, recimo joj hvala.

E sad, vrijeme je prehlada, gripa i sličnih zimskih stanja. Mojoj ekipi doma obavezno kuham sirup kojim se rješavamo kašlja.
Bilo je prije bronhitisa, suhih i dugotrajnih kašljavih stanja, ali ovaj sirupić stvarno pomaže. Mi smo isprobali i djeluje brzo. Super ga je kuhati s klincima, oni uživaju i puno prije ozdrave.
Pravi recept
- 500 gr šećera, najbolje smeđeg, ali ako koristite bijeli, može i to
- 1 velika žlica sljeza, nevena, kamilice
- 3 limuna, ogulite zbog špricane kore, čisti naravno s korom
- 1 l vode
Limun izrezati , dodati svo bilje, preliti vodom i kuhati dok tekućina ne ispari do pola. Ocijediti i piti po 1 veliku žlicu.
Moj recept
- 250 g smeđeg šećera
- 2 velike žlice lišća bijelog sljeza
- 1 vž nevena
- ˝ nane i meslise
- 3 limuna
- 1 l vode
Kad tekućina ispari, dodati 250 g meda. Ima solucija da se samo doda, ali može i kuhanje od 15-20 min jer onda med postane izvrstan baš za kašalj. Pokušajte sami. Može se dodati i malo propolisa.
Ogromnu biblioteku o ljekovitom bilju, receptima i svim takvim divotama daje mi g. Milan Božičević. Cijeli svoj život skuplja ju i obnavlja, a meni stalno donosi i posuđuje. On je moja knjižnica i beskrajno hvala na tome.

- 20:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.03.2011.

Radionica izrade kreme od nevena

01.03.2011. „Centar za rehabilitaciju Komarevo“
Jutros smo konačno uspjeli realizirati radionicu izrade nevenove kreme u Centru.
Naš glavni i odgovorni kuhar Neno donesao je sa sobom svoje lonce, mjerice, pčelinji vosak, pomogli smo s kutijicama, a ekipa iz „Centra za rehabilitaciju Komarevo“ dala je nevenovo ulje.

Photobucket

Prošle su godine sušili neven i latice namočili u maslinovo ulje, a danas smo to iskoristili i napravili poprilično kreme od nevena.

Photobucket

Ozračje je kao i uvijek bilo ugodno i dobro smo se osjećali. Korisnici Centra uvijek se raduju novim aktivnostima , mada se kod njih stalno nešto događa.
Bila je gužva, svi su pomalo gledali što se danas radi, netko se uključio, a netko stajao po strani, ali tako i samo tako i mora biti.

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Teta Anita je s nekolicinom bila u pripremi maski za maškare, a teta Đurđica i Domagoj pokazali su nam flance koje su vrijedno već posijali i planiraju još puuno vrtnih aktivnosti.

Photobucket


Danas smo održali i mali radni sastanak s ravnateljicom Tatjanom i dogovorili najosnovnije aktivnosti za početak godine, a onda je i ona sudjelovala u izradi kreme.

Iznenadili smo se jer Centar sad radi punom snagom i ima dosta novih korisnika.

Photobucket

Pročitali smo predivne, ali stvarno predivne pjesme jedne djevojke koja sad živi u Centru. Zaista zaslužuju objavu.

Razgovarali sa svima o vrtu, pitali su nas kad idemo raditi na vrt, gdje su bubnjevi i kad ćemo opet svirati.

Da, divno je bilo...

- 21:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se