Pripadan tebi

nedjelja, 31.03.2013.

ČESTITKA


Sretan Uskrs.


- 10:56 - Ostavi trag (6) - Isprintaj - #

srijeda, 27.03.2013.

GARAVUŠA




Čitam jučer Brodov post i baš sam se obradovala inicijativi za osnivanje Športsko Šparogarskog Društva. Naravno da sam se odma predbilježila za članstvo. Ma zamislite, lipo legalno idete šparogirat, natječete se. I ne morate više mantat svit okolo kako ste kao išli fotoaparatom tražit proliće, ili kao nešto slikat crkvice, kamenolome. cerek








Naravno da ponekad triba prihvatit savjet i poslušat one malo mlađe pjeva pa krenit na terensku nastavu i pripreme. Mislin, nisan ja išla brat šparoge, a ne, ne.... išla sam malo na brdarenje. Čisto onako radi obilaska, vježbanja i oblikovanja nogu a dobro dođe za skinit koji dek.

I usput sam tila vidit kakvo je stanje nakon prošloljetnih požara. Stanje je naravno za plakanje. Sve crno, prigoreno. Na pojedina mista imam osjećaj da je i kamen izgorija, razdvaja se, lomi. Pa se onako lipo posklizneš, usput uvatiš za ove crne grane. Ako imaš sriče čak se uspiješ i zaustavit, ako ne, lipo prizemljiš u koji bušak, zapetljaš se u tetiviku i malo izgrebeš.




















A da sve ne bude baš apokaliptično crno ja sam pronašla jednu malu pandu.





Nježan dodir.





Poluizgorene šiške.











I malo zelenila.





A kakva sam izašla sa ovog brdarenja bolje da ne pišem..... garavuša, garava.
Ajte, bog.
Iden lobirat za misto poslovne tajnice. mah

- 10:41 - Ostavi trag (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.03.2013.

ŠUPLJA CRKVA




Teče tako rijeka, brzo, šuškavo. Prislonim se i gledam. Prvo šta mi pada na pamet je kako ovi ljudi šta stoje tu, priko puta, mogu spavat.
A ja je slušam, slušam i uho se brzo privikne.
S druge strane, rijeka mirna, možeš se ogledat. Na vrh stine sidi curica, čita, gleda, gušta u suncu. Neobično je vidit.
S noge na nogu idemo dalje.








I onda se samo čulo moje aaa.
Nisam znala da je to tako blizu.
Eh, da, ja i moje čitanje karti. Dobro nisam išla skroz na drugu stranu. nut






I pokušavam se sitit šta uopće znam o Šupljoj crkvi. Nalazi se uz sami tok rijeke Jadro. Narod je crkvu nazvao tako zbog razbijenog krova i zvonika . Posvećena je Svetom Petru i Mojsiju a u njoj je okrunjen hrvatski kralj Zvonimir.
I nije baš nešto, jel da? Ali nema veze, znanje ćemo obnovit priko Mister Gugala i nastavit gledat slije.




















I uživat u tišini.




- 18:42 - Ostavi trag (9) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.03.2013.

LJUTE NARANČE

Evo malo kužinavanja dok ne napišem nešto. wink

Prije nekoliko dana dobila sam ljute naranče. A te ljute naranče su toliko ljute da kad ih zagrizeš suze ti odma kliznu niz lice.
I mislim se tako šta napravit s njima. Vrtim malo po internetu i na kraju se odlučim za marmeladu. Pronašla sam nekoliko recepti, čitala, mozgala i na kraju nešto smučkala.
Dakle
Ljute naranče ogulimo.





Koru potopimo u vodu.





Iz pulpe naranče izvaditi koštice i skuhati ih u pola litre vode oko pola sata i ostaviti u frižderu 24 sata.





Pulpu razdvojiti na kriške, raspoloviti ih i dodati cukar i ostaviti pokriveno 24 sata na sobnoj temperaturi. U originalnom receptu stoji kil naranača – kil ipo cukra. Ja sam smanjila i dodala kilo – kilo.














Nakon 24 sata koru isprati i narezati na rezance.
Koštice isprati i dopuniti količinu vode do pola litre.
Pomješati vodu od kuhanja koštica sa pulpom, usitnjenom korom i sokom od tri limuna pa kad sve provri kuhati pola sata uz povremeno mješanje.











Vruču marmeladu uliti u staklenke.





I onda naravno namazat na kruv.




- 11:16 - Ostavi trag (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.03.2013.

MLINICA




Kad ih se zapita na što bi potrošili dobiveni đek pot, ljudi pod obavezno navedu putovanje na Karibe, Bahame, Sejšele i raznorazne druge zvučne destinacije.
Kad bi ja dobila, a neću jer ne igram, ja bi recimo išla na Vis, povela prijatelje i počastila jastozima. njami
Ma samo sam tila reč da je lipota svud oko nas, samo se tribamo malo okrenit, prošetat, zavirit iza kantuna.

A mi smo i ovaj put otišli na rijeku. Patka nas je opet dočekala a mi smo malo šetuckali šetnicom. I odma tu, iza kantuna dočekala nas je Gašpina mlinica.

















Gašpina je mlinica jedna od rijetkih još sačuvanih mlinica na rijeci Jadro. Građena je početkom 18 st. a u dokumentima se prvi put spominje 1711. godine.
Građevinski sklop sastoji od četiri kamene prizemne zgrade pokrivenim kamenim pločama. Tijekom stoljeća ovaj se sklop dograđivao i doživljavao je razne građevinske preinake što se može uočiti na pročelju u naknadno otvaranim prozorima.





Voda se kroz jaže (kolovaje) s istočne strane slobodnim padom usmjeravala do donjih dijelova mlinova.
Mlinarstvo će dugo godina biti unosan obrt, a koncem 19. stoljeća počinje se naslućivati njegov suton. Pa ipak, Gašpina će mlinica mljeti žito sve do šezdesetih godina 20. stoljeća, a tridesetih je godina u njoj bila i brusionica stakla.














Potom je napuštena i kraj 20. stoljeća dočekuje urušenog krova i devastirane unutrašnjosti.
Grad Solin u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture uskoro započinje njezinu obnovu te nakon pet godina u rujnu 2008. daruju Solinjanima i njihovim gostima zgradu kojoj je vraćen negdašnji sjaj.
( Podaci skinuti sa interneta. )




- 14:57 - Ostavi trag (7) - Isprintaj - #

petak, 15.03.2013.

TRAŽENJE




Izgubilo se proljeće ovih dana.
Tražim ga
Između kišnih kapljica
Udara juga
Bure
Naleta hladnoće
I poneke pahulje
Iza izgorenog panja
U kamenu nekom.











Nalazim tek obrise
Naznake
U glavici plavoj
I biloj











Pupićima nekim
Bocavoj travi
I haljini liloj.














- 11:31 - Ostavi trag (4) - Isprintaj - #

srijeda, 13.03.2013.

U JEDNOM MALOM MISTU




Jedan galeb začuđeno gleda
Šta se to s njegovom stinom
I mistom zbiva.








Dok sunce sramežljivo kroz oblake viri





Stari ribar mrižu baca.





A u kamenjaru,
odma pokraj mora,
u suživotu žive
kositernica i smokva jedna .























A neki drugi galeb,
na plaži nešto čopa.





- 12:56 - Ostavi trag (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.03.2013.

6-900




Život nas vodi pravo, krivo, zavojito, tajnovito i zakučasto. Često ondje gdje ni sanjali nismo.
Jedan takav tajnoviti putić prije nešto više od šest godina doveo me do naslovnice blog.haera.
Gledala sam, čitala, anonimno pisala, smijala se.





Pa sam prije ravno šest godina otvorila ovaj moj “ Pripadan tebi „ blog. Pronašla sam dobru ekipu, upoznavali smo se, družili. Neki su još uvijek tu, neki na fejsu.





Nanizalo se od tada ponešto riječi, malo više slika, dosta komentara, mojih i vaših. Doduše, u početku puno, puno više, i otkačenijih i otvorenijih. Ali eto, vrime čini svoje. Ali, fale mi, baš mi fale ti nekakvi početni dani, komentari i zafrkancija.





U sve ove godine bilo je kod mene nekih čak i jako popularnih postova, nekih meni jako dragih, puno, puno osobnih i dosta samo onako novinarsko slikovitih.
Nakupilo se evo ravno 900 postova.
I nakon te brojčice, šta reč?
Moglo je bolje, naravno. Ali važno je da je meni još uvik gušt lipit slije i povremeno nešto napisat. nut
I hvala svima vama šta me još uvik gledate i čitate. kiss





- 11:19 - Ostavi trag (8) - Isprintaj - #

petak, 08.03.2013.





Sretan Vam Dan žena!














- 10:29 - Ostavi trag (5) - Isprintaj - #

srijeda, 06.03.2013.

KUPUSIĆ

Vrime je nekako šućmuć, nema šetuckanja a većina poslova je obavljena.
Zato imam pet minuti za posložit slije i napisat pet šest riči.
Dugo se ovde kod mene nije ništa kužinalo. Neće ovo bit neki turbo cool recept, pogotovo se ne može mirit sa Geomirovim šparogama ali je njami njami.

Kelj pupčar nije baš svima omiljena hrana. Obično ga pripremam onako na lešo, začinjenog sa maslinovim uljem. Za promjenu, probala sam kakav je zapečen u pečnici.
Dakle
Očistimo vanjeske listiće, operemo i kratko prokuhamo prokulice. Ocijedimo vodu.








Prokulice posložimo u škrovadu.
Slaninu narežemo na kockice i ubacimo između kupusića.








Sve prekrijemo naribanim sirom.





Ubacimo u pećicu i zapečemo.
njami







Praznu škrovadu nisam slikala.cerek

- 12:52 - Ostavi trag (15) - Isprintaj - #

petak, 01.03.2013.

PROLIĆE JE......













Zaredalo je nekoliko lipih, sunčanih dana. Sunce mami na izlazak. Mendule su se rascvitale. U vrtovima mirišu ljubičice, narcisi. Po poljima i vrtlima čuje se šušur. Obavljaju se rezidbe, polivanja, sade kumpiri. Ali o radu i padu ćemo neki drugi put. Možda.
Sad ćemo samo guštat u mirisu prolića.














I prvim šparogama.





- 12:59 - Ostavi trag (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (1)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (7)
Veljača 2014 (4)
Siječanj 2014 (2)
Prosinac 2013 (7)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (5)
Rujan 2013 (6)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (5)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (8)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (8)
Siječanj 2013 (5)
Prosinac 2012 (7)
Studeni 2012 (9)
Listopad 2012 (9)
Rujan 2012 (8)
Kolovoz 2012 (9)
Srpanj 2012 (11)
Lipanj 2012 (15)
Svibanj 2012 (19)
Travanj 2012 (12)
Ožujak 2012 (7)
Veljača 2012 (13)
Siječanj 2012 (12)
Prosinac 2011 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Malo priče o meni, malo o Gradu, moru, povremeno grintanje, radost i smijanje i sve uglavnom popračeno fotografijom.

    mojeciovo@net.hr

Moja lista

Sličice

  • "Fotografija je jedini medij koji svojim samim nastajanjem ima status autorskog djela.
    U momentu pritiska na okidač osoba koja je pritisnula okidač postaje autor fotografije i njegovo je djelo pod zaštitom Zakona o autorskom pravu.
    Osoba koja javno koristi autorsko djelo dužna je pri svakom korištenju naznačiti autora.
    Fotografija je uvijek autorsko djelo pa prema tome ne mora biti posebno označena da bi bila zaštićena, ona je uvijek zaštićena."


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Tajanstveno


    Divlje


    Zgužvano


    Usamljena


     Tajne su skrivene


    Korčulanska ćelica


    Lila šeširić


    Boc boc


    Lastovska maginja


    Drveniški šipak


    Pjesma agava


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Najlipši cvit


    Moj grad




  • ŽELJA

    Želio sam te danima, želio godinama
    i želja je bivala sve veća, a nada sve manja
    i umirao sam pomalo od želje i beznađa
    i umro sam sasvim i više me nema,
    a želja je moja uvijek živa ostala
    i bez mene živi, u zraku izgubljena.

    Nikola Milićević



    LJUBAV

    Zgasnuli smo žutu lampu,

    Plavi plašt je pao oko tvoga tijela.
    Vani šume oblaci i stabla,
    vani lete teska bijela krila.

    Moje tijelo ispruženo podno tvojih nogu.

    Moje ruke svijaju se, žude, mole.

    Draga, neka tvoje teške kose
    Kroz noć zavijore, zavijore

    kroz noć
    Kose moje drage duboko šumore
    kao more.

    A. B. Šimić



    ZVIJEZDE U VISINI

    Ne ljubi manje koji mnogo ćuti
    on mnogo traži, i on mnogo sluti,
    i svoju ljubav (kao parče kruva
    za gladne zube) on brižljivo čuva
    za zvijezde u visini
    za srca u daljini.

    Ćutanje kaže: u tuđem svijetu
    ja sanjam još o cvijetu i sonetu,
    i o pitaru povrh trošne grede,
    i o ljepoti naše svijetle bijede,
    i u zar dana i u plavet noći
    snim: ja ću doći, ja ću doći.

    Tin Ujević

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se