Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnostj

Marketing

Emfizem

Definicija
Emfizem je stanje trajnog proširenja zračnih prostora distalno od terminalnih bronhiola, udruženo s razaranjem alveolarnih septi. Postoji nekoliko stanja koji su karakterizirani proširenim zračnim prostorima, ali bez prisutne destrukcije stjenki, i njih je pravilnije nazvati prenapuhanost (hiperinflacija). Ovakva definicija emfizema je morfološka, za razliku od definicije bronhitisa koji je karakteriziran kliničkim obilježjima (kašljanje, zaduha).
Emfizem je bolest koja najčešće ide zajedno s kroničnim bronhitisom, iz razloga što je kod obje bolesti glavni uzrok pušenje.

Podjela emfizema
Postoje tri glavna tipa emfizema: centroacinarni, panacinarni i distalno acinarni. (acinus je dio pluća koji se nalazi distalno od terminalnih bronhiola).

Epidemiologija
Smatra se da oko 5% ljudi starije dobi ima promjene na plućima koje se opisuju kao emfizem.

Uzrok nastanka bolesti
Novije teorije opisuju bolest na molekularnoj razini gdje postoje dva mehanizma koja su normalno u ravnoteži. Tu se radi o proteazama (enzimi koji razaraju i rastvaraju bjelančevine u organizmu, tj. u plućima) i antiproteazama, enzimima koji blokiraju i zaustavljaju djelovanje spomenutih proteaza. Vjerojatno se radi o prejakoj aktivnosti proteaza ili elastaza koje nemaju odgovarajuću antiproteaznu regulaciju. Pojačano djelovanje proteza javlja se npr. u upalnim procesima. Također, pušenje je jako povezano uz pojačanu aktivnost proteaza i elastaza. S druge strane, smanjena aktivnost antiproteaza može biti nasljedna (genetski faktor) ili pak stečena.

Klinička slika
Osobe koje boluju od emfizema su uglavnom astenične konstitucije (mršavi, suhonjavi). Simptomi bolesti se ne javljaju dok nije oštećena najmanje 1/3 plućnog parenhima. Prvi znak bolesti je zaduha koja se javlja u početku tijekom težeg napora, a kasnije i u mirovanju. Kasnije se javlja i kašalj, ali s oskudnim iskašljajem. Pacijenti često sjede na krevetu, nagnuti prema naprijed, stisnutih usana. Mršavi su, raširenog bačvolikog prsnog koša, blijedo-ružičastog izgleda lica, izdišu zrak kroz stisnute usne. Od tuda dolazi i naziv za ove bolesnike "ružičasti puhaljko" ("pink puffer").
Perkusija pluća daje hipersonoran zvuk, zbog hiperinflacije plućnog tkiva.
Sekundarni emfizem koji nastaje u sklopu kroničnog bronhitisa, skriven je pod kliničkom slikom bronhitisa ("blue bloater")

Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i RTG-nalaza. Za konačnu potvrdu dijagnoze emfizema pluća potrebno je bolesnika podvrgnuti funkcionalnim testovima pluća.

Liječenje
Izlječenje emfizema nije moguće. Međutim, kod prepoznatog emfizema moguće je usporiti i zaustaviti napredovanje bolesti ispravnim mjerama i mijenjanjem životnih navika. Tu se prije svega misli na prestanak pušenja.
Značajan vid terapije emfizema je respiratorna kineziterapija. Ona se temelji na učenju relaksiranja mišića, postavljanja u drenažni položaj, pravilne uporabe dijafragme (ošita) u disanju, ali i vrlo važnim tehnikama izdisaja koje ne dopuštaju kolabiranje malih dišnih putova i posljedičnu opstrukciju prolasku zraka (stisnute usne).








Post je objavljen 06.11.2004. u 16:51 sati.