Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hipokampus

Marketing

PUN KUFER - MAME I BEBE (Menart)


Kome je svega pun kufer? Razne postave dolaze i odlaze ali šef parade ostaje Daniel Biffel - kultiviran, šarmantno mrzovoljni mizantrop s mnogo prvoklasnih albuma američkog rocka u kućnoj kolekciji...
Zašto čovjek takvih kredita (i autor koji vjerojatno napamet zna svaku Dylanovu pjesmu) za svoj treći album nije smislio tekstove bolje od capri hlaćice / i tanga gaćice ostat će jedna od većih misterija modernog hrvatskog rocka. Žuta minuta koja se protegla na pola sata? Druženje s pogrešnim ljudima? Teško je reći, no navoditi stihove iz pjesama poput "Lijepa kopija" ili "Na plaži" (obje melodijski intrigantne) značilo bi odsklizati s onu stranu dobrog ukusa.

Tako je preostalo glazbi da izvuče stvar i prosjek popravi do razine solidnog. Uvodna "Norma Belle", sada već pretposljednji singl, pulsira zaraznom melodijom kakva se iz domaćeg pera nije izmigoljila još od zlatnih dana Štulića? Stjublika? Teško. Biffelovi aduti inspiraciju manje crpe iz domaće, a mnogo više iz bogate američko-kanadske kantautorske/roots rock-tradicije koja podrazumijeva mnogo akustičnih gitara, suptilnih klavirskih dionica, usne harmonike i nešto umiljatih ženskih back-vokala.

Da je Daniel Biffel znao prepoznati crtu koja vulgarno dijeli od provokativnog, "Mame i bebe" bi konkurirao za jedan od najzapaženijih albuma godine. Ovako, sve miriši na polupropuštenu priliku. Konzumirati s oprezom. (D. L.) (3)




Post je objavljen 06.11.2004. u 15:07 sati.