Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Ispravljene Don Kihotove greške
ponedeljak, 25. oktobar 2004.




Povodom obeležavanja 400. godišnjice objavljivanja prvog izdanja Servantesovog romana ''Don Kihot'' pre nekoliko dana predstavljeno je novo izdanje tog dela, koje sadrži beleške, kritike i filološke ispravke.

Novo izdanje objavljeno je u 2 toma na 3.000 stranica. U prvom delu je originalno delo sa beleškama, a u drugom delu su predstavljene kritike i ilustracije iz originalnog izdanja, stare mape s "cestama Manče", kao i slike srednjovekovne odeće.

Na stotine stručnjaka od Meksika do Moskve nekoliko godina je pripremalo novo izdanje ovog remek-dela sa ciljem da se greške počinjene u dosadašnjim izdanjima isprave. Greške su bile brojne i javljale su se od prvog izdanja 1605. godine , kada je iz naslova prvog poglavlja izostavljen pridev "hrabri", kojim je Servantes svog junaka želeo da opiše kao "čuvenog i hrabrog plemića Don Kihota od Manče".

Ta je greška po prvi put ispravljena u novom izdanju. Ispravljeno izdanje romana ''Don Kihot'' sa dragocenim dodacima objavio je Institut Servantes, međunarodna organizacija za unapređenje španske kulture.

K.M.



Post je objavljen 25.10.2004. u 15:13 sati.