Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

Susjedi

Evo samo da malo vidite kako se razgovara Eritreja sa svojim susjedom Sudanom ovih dana.


Ministry of Foreign Affairs Asmara October 20, 2004.
Rezim u Kartumu,(Sudan), koji se trenutno suocava sa velikim pritiskom zbog svoje ekstremisticke vjersko-politicke ideologije jos uvijek je ukljucen u ekstremisticke, drzavno sponzorirane ideologije, i izvan svojih granica. Prosli tjedan sluzbe sigurnosti u Eritreji su sprjecile teroristicku mrezu angaziranu iz Kartuma da izvrsi napade na civilne ciljeve i izvrse atentat na predsjednika Eritreje (Isaias Afwerki). Ovaj posljednji teroristicki pokusaj je nastavak teroristickih napada u gradu Barentu iz svibnja mjeseca, (u kome je 27 ljudi poginulo i 88 ranjeno od bombe podmetnute za vrijeme proslave Dana Neovisnosti Eritreje) koji je sponzorirao Sudanski rezim.
U posljednje vrijeme, iz dana u dan, rezim u Kartumu nastavlja sa neosnovanim optuzbama da Eritreja angazira svoje trupe na granici sa Sudanom samo da bi prikrila ciste teroristicka planove. Cak sto vise teroristicki rezim je da bi na kratko osigurao kratkorocnu diplomatsku korist je takodjer pokusao da uvjeri medjunarodnu zajednicu da je odustao od svoje ekstremisticke ideologije
Eritrea, neprestano upozorava medjunarodnu zajednicu da je rezim u Sudanu jos uvijek na istom putu terorizma. Zbog toga je razotkrivanje teroristicke mreze u proslom tjednu dodatni jos jedan cvrst i konkretan dokaz koji jasno pokazuje kakvi su planovi i namjere rezima u teroristickog razima u Kartumu.

Odgovor Vlade u Sudanu na ove optuzbe bio je da Eritreja podrzava pobunjenike u Sudanu i da je Eritreja ta koja zeli da srusi rezim u Sudanu a ne obratno.
Odnosi izmedju Kartuma i Asmare su napeti vec mnogo godina, no pogorsani su u posljednje cetri godine. Od 2002. Sudan je poceo optuzivati Eritreju da podrzava Sudanske pobunjenike i da u tome ima veliku pomoc medjunarodne zajednice.
Zbog ovoga su granice izmedju ove dvije drzave zatvorene od tog vremena.
Ministar Spoljnih Poslova Sudana, Ismail, (ne znam mu prezime), je izjavio da ako Vlada u Eritreji zaista vjeruje u ovo sto kaze treba da prihvati Arapsku, Africku ili medjunarodnu istraznu komisiju koja bi trebala da potvrdi informacije koje su iznesene.
Sve optuzbe Sudana se vrte oko potpore pobunjenicima u Darfuru, te potpori za drzavni udar na Vladu u Kartumu u korist Nacionalno Demokratske Alijanse koju podrzava Asmara.

Ovih sam dana svjedok da su ulice Asmare, ionako vec prepune raznih policajaca, dobile i znatan broj novih prolaznika sa automatskim naoruzanjem. te da su kontrole zaista pojacane no opet nista sto je toliko neobicno ili zabrinjavajuce.


Post je objavljen 24.10.2004. u 08:18 sati.