Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal

Marketing

Mind Twister (8): The Big Game

Smije li netko ustvrditi da u životu postoje strogo određena pravila igre, po kojima svi moraju živjeti? Ne? Pa zašto ih se onda držimo? Zato jer ne želimo ljuljati čamac. Bojimo se da će se u drugima slika o nama pronijeniti budemo li drugačiji. Zato se držimo gomile. Zato stižemo kuda i gomila. Nikamo!
Jedno je činjenica. Pravila po kojima ćemo igrati igru života smijemo odrediti i sami. I u tome je ključ. No, u današnje vrijeme nerijetko se vidi da je čovjek u stanju postaviti svoja pravila da rade protiv njega. Ili se jednostavno drži trenda. I gubi igru. Nije uspjeh dobiti u životu dobre karte, uspjeh je dobro odigrati s lošima. U lošim kartama je čar igre jer sve ovisi o nama, i možemo malo i gubiti, ali nemamo koga drugoga kriviti do nas samih. Na kraju krajeva, laka pobjeda daje manje ponosa i ima manju vrijednost. S vremenom možemo postati stručnjaci u igranju lošim kartama, možemo izvući maksimum iz sebe, možemo pobijediti protivnika koji je očito imao dobar deal. Naša pravila igre, nažalost su sasvim pogrešno nastala temeljem stalnog buljenja u prošlost i prisjećanja na izgubljene partije. Smatramo da smo mjerodavni suditi samom sebi "jer imamo iskustva" u gubljenju - i odustati.
Jeste li kad izgubili, bilo što, partiju, bitku, djevojku, novac? Znam da jeste, ali koga briga! Važno je jeste li što naučili iz toga. Zabluda na koju damo krivi odgovor postaje pogreška, a neuspjeh je stalno ponavljanje istog tog odgovora. Iskustvo nije ono što nam se događa, već ono što mi činimo s onim što nam se događa. Vidite li razliku? Sva naša sreća i depresija, uspjesi i porazi, bogatstvo i siromaštvo sve je to u našoj glavi, između dva uha. Tu se kuhaju naša pravila igre.

Kako ćete znati da vas neko pravilo ograničava i da ga je potrebno promijeniti? Vaše vas pravilo sputava ako:
1. ...ga je nemoguće zadovoljiti (ako su vaši kriteriji toliko složeni, brojni ili strogi da jednostavno ne možete pobijediti u igri života)
2. ...nešto čime ne možete upravljati određuje je li vaše pravilo zadovoljeno (odnosno, ako drugi ljudi moraju reagirati na određeni način da biste vi bili sretni)
3. ...vam pruža samo nekoliko načina da se osjećate dobro i mnogo načina da se osjećate loše (odnosno, ako se osjećate dobro samo ako se sve dogodi onako kako ste očekivali, a ako se dogodi nešto drugo osjeća ćete se loše)
Anthony Robbins

Vrlo je zanimljivo stvarati i usvajati vlastita pravila igre. Nezanimljivo je živjeti po tuđima. Više od polovice ukupnog trajanja života provedemo spavajući, čekajući kod lječnika, na semaforu, Hraneći se, sjedeći na školjki, a ostatak vremena potrošimo uglavnom na rad. Ono malo vremena što je preostalo za igru treba odigrati svim snagama. Hej, znam da imate loše karte! Takvi se danas traže. Ali oni s dobrim kartama su već odavno prazni od svakog iskustva i od svakog izazova. Lako se može pobjediti.
Stavimo uloge i počnimo. The Big Game!

Post je objavljen 21.05.2004. u 02:53 sati.