Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

AXUM


Kada saznate da se na samo 150 km od vas nalaze dvije kamene ploce na kojima je Bog napisao Deset Zapovjedi sto drugo uraditi neg' otici i vidjeti to mjesto. Znao sam da nije moguce vidjeti ploce, no svejedno je dobro zvucalo da cu obici grad gdje se cuvaju.
Kaze se da je sin Kralja Solomona (Izrael) i Kraljice Shebe ( Axum) donio Zavjetnu skrinju sa Deset Bozijih Zapovjedi u Axum.
Skrinja se cuva u kapelici koja je napravljena za vrijeme Haile Sellassiea 1965 u sklopu manastira Sv.Marije.

Odredjen je jedan svecenik koji smije uci u kapelicu i vidjeti Skrinju, a prije svoje smrti on je taj koji ce odrediti svoga nasljednika na duznost cuvara Skrinje.
Axum je cuven po svojim Obeliskima, kraljevskim nadgrobnim spomenicima izgradjenim od kamena iz jednog komada teskima i preko 500t - visokima preko 20m
Uz pomoc slonova ovi kameni spomenici su dovlaceni sa udaljenosti oko 10 km a nacin na koji su ti masivni spomenici mogli biti uspravljeni i do dana danas je nerazjasnjen.
Najveci spomenik nazivaju Stela 3 i jedini je koji jos uvijek stoji uspravno. Visok je 20 m, a na njemu su uklesani prozori i vrata i predstavljaja kucu u obliku tornja.
Stela 2 je kazu drugi po velicini. Po zapovjedi Musolinija, za vrijeme okupacije ovih krajeva, komadi ovog spomenika su odneseni u Rim i tamo ponovno sastavljeni.
Napokon je dogovoreno da se ukradeni spomenik vrati u Axum, a vodic nam je rekao da je vec spreman za transport na aerodromu i da ce ovih dana biti vracen.
Jos jedan slican spomenik, za koji kazu da nikada ni podignut nije bio je procijenjuje se visok 33m i tezak 520 tona, lezi polomljen.
Slicnih spomenika, no znatno manjih i uglavnom ne ukrasenih, ima preko dvadesetak u blizini a podignuti su za obicne ljude.

Interesantno je kupaliste Kraljice Shebe koje je u stvari jezero dobuko oko 12m. Prljava voda ne predstavlja problem za mjestane koji kazu da je to Sveta voda i koriste je i za pice.

Djelovalo bi prilicito anticki da nije stepenica koje su izgradjene u novije doba. Jezero nije nikada presusilo i iz njega su se mjestani Axuma snabdjevali vodom.
Tu su i ostaci dvoraca Kraljice Shebe i dvorca Kralja Kaleba, najcuvenijeg kralja Axuma u cije je vrijeme kraljevstvo bilo najmocnije i sirilo se cak i preko Crvenog mora.

Vjeruje se da postoje podzemni tuneli koji su dugacki i po nekoliko kilometara a sluzili su za odbranu grada. Bio sam na mjestu gdje je ulaz u te tunele no tako zatrpani ocekuju arheologe da pocnu sa iskopavanjima ako bude moguce, no sumnjam da ce to netko uraditi u skorije vrijeme.



Post je objavljen 14.10.2004. u 02:54 sati.