Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Kulturni centar Banski dvor u Banjoj Luci

Koncert Dragane Jugović del Monako
BANJA LUKA - Mecosopran Dragana Jugović del Monako, u pratnji pijanistice Tatjane Drobni, održala je u ponedjeljak naveče koncert u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjoj Luci.

Banjolučkoj publici interpretirane su kompozicije "Ako me voliš" G.B. Perloglesija i "Žaru srca mog" i arija Orfeja "Ja izgubih Euridiku" C.V. Gluka.

Dragana Jugović del Monako izvela je i "Šesnaest godina" autora A. Dargomizeskija i kompozicije P.I. Čajkovskog: "To beše u rano proleće", "Zaboraviti tako brzo" i "Na balu". Na programu koncerta našle su se i pjesme J. Marinkovića "Pod prozorom", S. Hristića "Bila jednom ruža jedna", Isidora Bajića "Veruj da te ljubim" i "Karmen", arije Habanera i Segedilja G. Bizeta. Publika je imala priliku da čuje i kompoziciju za solo klavir "Intermeco" iz opere "Kavaleria Rustikana" P. Mascagnija.

Dragana Jugović del Monako diplomirala je na Odsjeku za solo pjevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 1987. godine sa naboljim ocjenama uz specijalnu premiju. Dvije godine poslije, kao stipendista italijanske vlade, usavršavala se na Konzervatorijumu "Đuzepe Verdi" u Milanu, a koncertnu karijeru je započela sa ansamblom "Renesans", s kojim je nastupila širom svijeta. Na operskoj sceni debituje u ulozi Rozine u "Seviljskom berberinu" na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a od 1990. godine solista je Državnog teatra u švajcarskom gradu Lucernu, gdje započinje svoju internacionalnu karijeru. Već deset godina je stalni gost Državne opere u Bonu, gdje se proslavila u operama "Seviljski berberin", "Hofmanove priče", "Pikova dama" i "Romeo i Julija.

Jugovićeva 1995. godine kao Šarlota u "Verteru" na sceni SNP u Novom Sadu dobija godišnju nagradu za izvanredno umjetničko ostvarenje, a isti uspjeh ponavlja dvije godine poslije sa operom "Karmen". Unazad pet godina je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. U narednoj sezonu karijeru nastavlja angažmanima u Oslu u "Trubaduru", u decembru će nastupiti na gala koncertu sa Praškim simfonijskim orkestrom i tenorom Peterom Dvorskim, a u maju 2005. godine učestvovaće u operi "Biti bog" posvećenoj Salvadoru Daliju i Barseloni.

A. Basara


Post je objavljen 13.10.2004. u 15:54 sati.