Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) – tsuke pod hoshi (67)

Pokušamo li uči u kut igrom uz kamen na 'zvijezdi' doći će do tvrđe igre. Takav prilaz nudi više kombinacija, jer se izravno sučeljavaju kamenovi.
Bijeli kreće s 2.D3. Kamen na zvijezdi ima slobodu manje, a bijeli nastoji nastaviti dalje prema kutu po trećem redu. Crni štiti kut i igra 3.C3.
Sada je bijeli kamen na D3 ostavo na dvije slobode i tako je izložen napadu. Zbog toga bijeli nastavlja s 4.D2. Kamen na D3 više nije izložen napadu. Da ovo nije odigrano, crni bi mogao na D2 i napadom na kamen na D3, uz prijetnju uzimanja na E3, osigurati kut. Nakon odigranog D2 bijeli prijeti uči u kut, a istovremeno se obranio od spomenutog crnog na D2. Crni sada osigurava kut s 5.C2.
Bijeli sada konsolidira postavu s 6.E4. Tim potezom stvara prijetnju na C4, nakon čega bi bili ugroženi kamenovi na C2 i C3. Crni ito osigurava, ali sada s 7.D5. Slijedi proširenje bijeloga tromjesnim skokom na 8.J3.
U ovom razvoju crni je imao prvi potez u ovom kutu na zvijezdi, a bijeli je prišao na F3. Na kraju ovoga razvoju isti je broj bijelih i crnih kamenčića. Približno je jednak nadzor nad poenima. Crni je na potezu. To znači da se može govoriti o uravnoteženom razvoju.

Da li se moglo igrati što bolje? Sve ovisi o tome što se htijelo, tj. kakva je postava kamenova u okruženju kuta. Ako jednom od igrača razvoj posebno odgovara, to znači da drugom ne, ako se gleda globalno. Za gubitke u jednom dijelu ploče, uz ispravnu igru, treba postojati kompenzacija u nekom drugom dijelu. Možda to nisu neki poeni u prostoru. Velika je stvar povečanje mogućnosti, jer tako se stvara dobra igra u kasnijem dijelu igre.
Post po post blog Mladen


Post je objavljen 06.10.2004. u 15:13 sati.