Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) – prilaz kutu po drugom redu (66)

Nakon manje stanke nastavlja 'škola goa'. Ovo je mjesto gdje će se, malo po malo, stavljati materijali u svezi tehnike igre. Sada je faza opisa uz obrazloženja igara u kutovima. Sve to se obrađuje u doljnjem ljevom kutu, a prim,jena je na svim kutivima uz uračunate simetrije oko dijagonale ploče. Prvi dio razmatranja ovih otvaranja odnose se na početni kamen na 'hoshi' (zvijezda ili 4-4 točka). Velika je to naterija i ovdje će biti navedeno samo nekoliko razvoja koji su češći i koji se igraju u ovim vremenima. I u gou postoje neke pomodnosti, a time se češće odugravaju kombinacije koje su aktuelene u svijetu goa. Sve to nekako proizlazi iz čestih kopiranja jakih igrača. Neki to zovu teorija. Po meni je ipak važno razumjevanje, a tada su moguće i originalnosti. Ako je tako čemu onda ovi opisi popularnih i dobrih otvaranja. To je stoga da se kroz objašnjenja uči razmišljati na način goa, da se uočavaju vrijednosti, da se vidi kako se upotrebljavaju tehnike i grade sustavi razmišljanja. Već iz navedenoga je jasno da ovaj materijal nije općeg karaktera, već se nalazi u sustavu učenja goa i nalazi se u nekom slijedu koi podrazumjeva prethodna znanja i načine razmišljanja i predstavljanja vrijednosti.
U poslijednji razvojima u kutu smo gledali 'tsuke' odgovor na kamen bijeloga na F3. Naravno, jasno je da je u našim primjerima prvi kamen na hoshi, crni, a u praksi to može biti i bijeli uz izvrnute boje u razvoju.
U primjeru u ovom postu crni reagira razvojem po ostavljenoj lijevoj stranici. Crni to čini igrom na treći red s 1.C6. Zanmo da je treći red red sigurnosti, red prostora na stranici. Na ovo opredjelenje bijeli nastavlja ostavljenim mu pristupam prema kutu i igra na 2.D2. Njegova namjera je zahvatiti cijeli kut, crnome nebi ostali ništa od njega, a mogao bi samo nastaviti dalje prema gore po stranici. Tu crni zaustavlja napredovanje igrom na 3.C3. Timpotezom stavlja bijeloga pred potrebu igranja u ovom kutu, jer bi vdje 'tenuki' ostavi preslabu formu bijelome. Stoga bijeli osigurava svoj interes po doljnjoj stranici igrom na 4.J3.
Ova postava je uglanom uravnotežena Ranijih vremena uobičajeno je bilo nakon crnog 'tenuki' – a bijelom igrati na C2, na što crni odgovori na B2. U novije vrijeme se taj dio ostavlja za puno kasnije, pa se čak desi da crni prvi igra na C2, ako mu je potrebno osigurati kut.
Bio je ovo miran razvoj i podjela interesa. Sve to ovisi o postavi u okruženju kuta.

Idemo dalje s novim razvojima, a za sada toliko i pozdrav bloger Mladen


Post je objavljen 05.10.2004. u 14:15 sati.