Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/markopudina

Marketing

MALI PRINC




Mali princ

Nije lako napisati članak o knjizi i liku koje svatko doživljava na svoj način, emotivno, subjektivno. Svatko tko priču gleda s pozitivne strane i duboko proživljava, gleda je kao posebno intimno blago, drugima nepristupačno i nedodirljivo, pa osvrti i kritike gube smisao. Zato ovo shvatite kao podsjetnik ili prikaz junaka dobro nam poznate bajke


Na početku moramo raščistiti probleme i zablude oko naslova knjige. Orginalan francuski naslov glasi 'Le Petit Prince' (koliko god vam to značilo). Na hrvatskom jeziku postoje dva prijevoda, dva različita izdanja. Za prijevod starijeg izdanja, kojim smo se služili u osnovnoj školi, pobrinula se Mia Pervan koja je knjigu naslovila 'Mali princ'. Devedesetih je osvanulo novo izdanje s novim naslovom 'Mali kraljević' u prijevodu Ivana Kušana. Uz dužno poštovanje Kušanu, također priznatom dječjem piscu, mi ćemo koristiti onaj stariji naslov, možda zbog nostalgije, možda zbog pristranosti.




TKO JE MALI PRINC:

Tko je mali princ? Mali princ je dječak (grubo bi rekli vanzemaljac) koji je na Zemlju vjerojatno došao s planeta, tj. asteroida B 612. Tako je barem zaključio pripovjedač koji ga upoznaje u Sahari gdje mu se dogodio kvar na avionu pa je bio prisiljen sletjeti i popraviti ga. Pripovjedač se javlja u prvom licu, a s obzirom na biografiju autora Antoinea de Saint-Exupéryja, priča djeluje poluautobiografski.


Neobičan susret događa se dok pripovjedač pokušava zategnuti vijak na avionu kad mu priđe dječak obučen u bijelo odijelo prekriveno zelenim plaštem i moli ga da mu nacrta ovcu. Međutim, likovne sposobnosti pilota nestale su još u djetinjstvu, nakon što nitko nije prepoznao njegov crtež slona u boi. Budući da je to jedino što zna nacrtati, pruži mu crtež, ali mali princ se prenerazi (na još veće čudo pilota) i odbije bou i slona. To je trenutak kad se među njima stvara
veza, povezanost koja će se razvijati zajedno s pričom.

Tko je Leon Werth? Osoba koja je zaslužila jednu od najljepših posveta ikad napisanih, francuski je esejist, novelist i kritičar. Osim toga, stariji je dvadeset dvije godine od Exupéryja i bio mu je najbolji prijatelj od 1931. godine. Na kraju Drugog svjetskog rata, koji pisac nije dočekao, Leon Werth je izjavio: 'Mir bez Tonija nije potpuni mir.' Leon nije uspio vidjeti rukopis knjige koja mu je posvećena nego je tek pola godine kasnije dobio primjerak posebnog izdanja.


Kroz razgovore pilota i malog princa polako saznajemo odakle je i kako neobični dječak došao. On je jedini stanovnik planeta toliko malog da se može prijeći u nekoliko koraka. Jednom je prilikom u jednom danu pogledao četrdeset tri zalaska sunca samo pomičući stolicu ukrug. Osim relativno beskorisnog bilja, na njegovom su planetu postojala i dva aktivna vulkana i jedna ruža. Ruža je jednoga jutra, vjerojatno donesena vjetrom, proklijala iz sjemena, a mali se princ u nju zaljubio. Brinuo se o njoj neprestano, ali ga je njen bezobrazluk natjerao na bijeg. Čini se da je iskoristio prelet ptica da se sam odseli.

Na njegovom putu upoznajemo šest planeta (jednako malih kao i njegov) i šest osoba - kralja, oholicu, pijanca, poslovnog čovjeka, lučonošu i zemljopisca. Od svih njih jedini koji se bavi nečim drugim osim samim sobom je lučonoša i on mu se najviše i svidi. Sedmi planet je bila Zemlja.




'Mali princ' je svevremenska priča o ljudskosti, prijateljstvu, duhovnim vrijednostima i bezazlenosti. Dječak s asteroida B 612 djeluje na čovjeka kao voda u pustinji, kao nepresušno vrelo inspiracije i života u svoj svojoj jednostavnosti. Zbog toga je postala klasikom i izdvojila se iz okvira dječje književnosti kao podsjetnik koji bi s vremena na vrijeme trebalo uzeti u ruke da vas probudi iz kolotečine.

Još jedan dovoljno dobar razlog da ga se sjetimo je što je nedavno definitivno utvrđeno da su ostaci aviona pronađeni u blizini Sardinije pripadali francuskom pilotu, koji je 31. 7. 1944. pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima izgubio život, Antoineu de Saint-Exupéryju. Njegovo malo djelo ostalo je veliko i besmrtno.


Post je objavljen 28.09.2004. u 23:32 sati.