Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (5) – dvostano uklještenje (65.)

Radeči razvoje u kutu na startni kamen na zvijezdi prorađujemo ih na način da vidimo koji su elemanti važni za odluke o njima. Svaki potez ima veliko značenje. Prorađujući partije profesionalnih igrača nailazih često na slijedeće otvaranje kuta.
Crni je krenuo zvijezdom na D4, bijeli igra prilaz trećim redom u odskoku na F3. Na to crni reagira širim pritiskom na taj kamen na J4. Bijeli sada, vođen nekom ne velikom ugroženošću kamena na F3, donosi odluku uklještenjem kamena na zvijezdi i igra na C6. Uklještili se međusobno. Na potezu je crni i odabire nastavak 'tsuke nobi' na 1.F4. To je ujedno i tema slijeda sadašnjih postova ovoga bloga.
Bijeli bira upad u kut uz dvostruku mogućnost izlaza uz podršku svoja dva kamena na F3 i C6. Znači bijeli ide na 2.C3. Crni ima pred sobom izbor puštanja razvoja bijeloga iz kuta. U ovakovim situacijama se tjera protivnika na slabiji kamen. Na taj način će mu slabiti jači kamea, a veza sa slabijim će donijeti slabiju razvojnost nastale postave razvojem od kamena na C3. To vodi crnoga na odluku za 3.C4. Bijelom ne ostaje do osiguranje po trećem redu uz doljnju stranicu s 4.D3. Nastavak s 5.E3 nosi nastojanje stvaranja slabih točaka bijelome na F2, D2 i G3. Veza bijeloga se čuva s 6.E2, a crni ga mora sačuvati i igra na 7.E4. Bijeli sada treba osigurati postavu u odnosu na slabe točke koje su maloprije spomenute. To čini s 8.F2. Na taj način, koliko-toliko, ojačava mogućnosti na desnu stranu.
Crni je stvorio liniju na četvrtom redu koja je jaki utjecaj prema gore i po lijevoj stranici. Bijeli je uhvatio desetak poena u kutu uz lagani izlaz na desno. Prava vrijednost je sada crnome stvaranje daljnjih uvjeta za razvoj po lijevoj strani prema gore, pa se 9. igra nešto više na toj stranici. Bijeli još odigrva sente razvoj pokušajem izlaska na stranicu s 10.B4, crni štopa s 11.B5 i bijekli osigurava s 12.B3. Crnome još ostaje spriječavanje hvatanja svoga kamena na B5 uz igranje na 13.C5. Bijeli je sačuvao inicijativu što je vrlo značajno, ali je crni dobio jaki utjecaj. Tu je i ponešto poena u kutu za bijeloga.

Odabir ovoga razvoja crnome se isplati, ako ima gore na desnoj stranici već nešto, jer tada ovaj utjecaj dobiva na vrijednosti, ali bijeli će tada nastojati ne uči u te kombinacije. Pri odlučivanju o razvoju u kutovima vodi se borba za koju treba znanja i vještine u prepoznavanju vrijednosti. Značajno je da kombinacije imaju poteze koji imaju lokalnu vrijednost, koju možete vidjeti kroz ove komentare, a o široj primjeni se odlučuje odabirom razvoja. Ova igra je prema tome spoj lokalnog i globalnog značaja igre. Ne podsjeća li vas to na nešto?

Ima toga još u svezi tsuke-nobia. O tom po tom.
Raste materijal a Mladen vas opet pozdravlja


Post je objavljen 17.09.2004. u 15:35 sati.