Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (2) – upad u kut (62.)

Još smo kod odgovora na prilaz kutu po trećem redu 'tsuke-nobi'-jem. U prošlom postu smo vidjeli standardni pristup raspodjelom interesa po stranicama.
Ovaj puta ćemo pogledati kako ide razvoj ako se napadač odluči, nakon početnog razvoja, uskočiti u kut. Umjesto produženju prema kutu, nakon izmjene poteza G4, F5, bijeli će ovaj puta pokušati direktno zahvatiti i lijevu stranicu igrom na 1.C4. Upad na C3 dao bi crnom mogućnost igre na C4, čime bi si jako učvrstio utjecaj po lijevoj stranici prema gore, a bijeli bi morao braniti valjanost upada u kut. To bi rezultiralo gubitkom inicijative u razvoju bijelome. Stoga je aktivnije ovako s C4. Sada su mogučnosti razvoja na dvije strane i to prema gore ili dolje od toga kamena.
Crni zaustavlja razvoj prema gore, jer je tamo veće područje širenja i veći izgledi dobre igre za bijeloga. Igra 2.C5. Tu je sada raznih kombinacija i većina bijelom ne odgovaraju. Najčvršće i sigurnmo je igrati na 3.C3. Tim potezom se pokušava čvrsto uhvatiti kut i spojiti se s F3, ili pokušati izaći prema gore.
Onemogući li crni spoj po doljnjoj stranici igrom na 4.D3, bijelom ostaje problem stvaranja žive grupe u kutu i nekoliko poena prostora kuta. Prvo treba iskoristiti preostalu mogućnost spoja s F3 igrom na 5.D2. To bijeli radi kako bi aktivnom igrom osigurao prostor koji mu garantira život grupe u kutu. Slijedi razmjena poteza koji traže jedan drugoga.
S 6.E2 crni nastoji zaustaviti spoj po doljnjoj stranici, a ujedno priejti narednim C2 staviti D2 pred pad.
Bijeli to brani s 7.C2. sada ostaje mogućnost bijelome da igra na E3 natkriljenjem crnoga na E2 i njegovim stavljanjem u svoj posjed. Crni to spriječava igrajući na 8.E3. Time je završena sekvenca na doljnjoj stranici u pokušavanju spajanja s F3 i izlaza na doljnju stranicu. Inicijativa ostaje bijelome, što je bio jedan od najvažnijih elemenata odluke za ovaj dio razvoja.
Slijedi finalizacija upada u kut na ovaj način. Bijeli sada razvija igru prema gore od kuta s 9.B5. Crni mora sigurno razvijati utjecaj prema sredini s 10.C6, a bijeli još produži na 11.B6, a crnom ostaje još jedan stabilan odgovor na 12.C7. Odigra li umjesto toga na B7, bijeli bi mogao početi igrom na C7 slabiti crni zid i razvijati se po lijevoj stranici prijetnjama na slab kamen na B7 i grupu koja od njega nastaje. Razvoj je završio i na potezu je bijeli i to je 'sente'.
Interesantna je odluka kretanja na spoj po doljnjem redu s D2 prije nego razvoj prema gore s B5. Da se krenulo s B5 prije, crni bi imao mugućnost odmah nakon B5 igrati na B6 i u nekim situacijama izvesti za njega povljnu kombinaciju koju smo ranije već radili. (B5, B6, C6, D5, B7, B4, A6, B3 i zarobljavanje bijelih na C-vertikali bilo bi neobranjivo. U situaciji koju smo radili to nije moguće, jer nakon C3, bijeli bi imao C2.

Ako ćete se odlučiti za go, kao igru koju ćete igrati, ovaj materijal će vam dobro doći. Ako ne, znam da vam ovo neće biti jasno niti potrebno. Za usporedbu s životom, možda bljak. Ljepota muhi je odvratna većini drugih živih bića. Sve je, nekako, relativno u životu. Tražiti ljepotu življenja moguće je i tamo gdje većina ništa ne vidi, pa čak i zazire od toga. Ipak, ovo što nam go nudi posebna je ljepota, kroz koju se sposobnost čovjekova uma razvija u smjeru dobra. Što je to što većinu odvraća od toga. Treba se potruditi i shvatiti da puno toga što mislimo nije dobro. Ono što je na prvi pogled ugoda, ima cijenu u našem razvoju ili njegovom usporavanju.

Blogao i dalje bloger Mladen


Post je objavljen 13.09.2004. u 12:56 sati.