Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (1) (61.)

Prvi 'joseki' koji sam, igrajući go, naučio, bio je 'tsuke-nobi'. Među nama koji go igramo to je uobičajen naziv i zbog čestog igranja s igračima i iz drugih zemalja praktično nam je tako ga nazivati, jer svi tako imamo isti naziv. Na japanskom, koji se u gou koristi u terminologiji goa, to znači,uz protivnički kamen s preskokom jednog sjecišta od svoga kamena. U našem primjeru prilazi se kamenu na F3, a odskok je od zvijezde D4. Dakle 'tsuke-nobi' je 1.F4.
Koja je vidljiva namjera crnoga u ovakovom odgovoru na prilaz bijeloga s F3. Prišao je s gornje strane, što znači da želi razviti interes prema sredini ploče. Ujedno pritišće bijeloga na razvoj uz doljnju stranicu.
Početnici često ovdje osjete ugroženost bijelog kamena i stoga smatraju da to treba popraviti, te se počnu hvatati doljnje stranice, nebi li osigurali život nastajućoj bijeloj grupi. Oni slobodniji gledaju šire i traže načina da kontriraju crnome i da mu se suprostave u njegovoj nakani, pa čak da pokušaju izvući i više od toga. To se postiže s 2.G4. Sada se bijeli može odcjepiti od novog bijelog kamena na G4, ali prethodni crni na F4 je još više ugrožen i može ga se odmah napadati uz namjeru zarobljavanja. Bijeli bi u takovom razvoju bolje prošao.
Tražeći čvrst i siguran razvoj, uz mogućnost stvaranja nadzora na širem prostoru, crni ima lijep nastavak s 3.F5. Kut je zasada crni, a počinje se stvarati dominacija crnih po lijevoj stranici. Ujedno je i točka G3, kao mjesto mogućeg razdvajanja bijelih kamenova, postalo aktuelno. Osiguranje od toga razdvajanja može se postići slijedećim 4.E3. Pokuša li crni razdvojiti s G3, bijeli bi igrao H3, pa bi slijedilo G2, H2, F2, E2 i crni bi kameni razdvajanja pali u naredna dva stavljanja bijelih kamenova i tako se razdvajanje nebi moglo ostvariti.
Bijeli je namjeravao nastaviti razvoj u kut, hvatanjem prostora kuta, pa to crni spriječava s 5.D3. Nakon toga poteza kreće naglašavanje slabosti bijelih kamenova. Prijetnja je daljnje igranje crnoga na H3 uz namjeru rezanja na G3, ćime bi bijeli bio razbijen, Ako se pak spoji nakon te prijetnje na G3, crni je na potezu i može prijetnjama na bijelu četvorku graditi veći interes u prostoru na desnu stranu od ovoga kuta u doljnjem dijelu ploče. To znači da je ta prijetnja crnoga jaka i da je treba poštivati. Stoga bijeli igra 6.H3. Hakon toga naglašen je bijeli interes za razvoj po doljnjoj stranici širenjem na desno (stavljanjem novih kamenova). Bijeli je sada stabiliziran i spreman na 'tenuki' (prelaz na igru na drugom dijelu ploče).
No, nije to sve jer bijeli ima još i prijetnju razdvajanja crnih, ako krene s E4. pa ako crni brani s E5, bijeli ima zanimljivo rezanje na D5. Slijedi li Crni sa D6, pa bijeli s C5, crni C6...... slijedi zanimljiv razvoj u kutu. Pogledajte sami. Da se to izbjegne, a i da se osnaži mogućnost razvoja crnoga po lijevoj stranici prema gore igra se 7.C6.

Kako vidite, svaki potez ima višestruko značenje i jake razloge njihovog odigravanja. Nisu jedini, ali u smislu namjera, oni nose razvoj igre. Na taj način to ispada načinom govora kamenčićima, pa čak i promjena. Jakim igračima ova igra je kao komunikacija. Cijelo vrijeme se iskazuju obostrane namjere. Na neke se reagira, a na neke ne. Nešto se ostvaruje, a nešto ne. Nešto se i ne vidi niti ne razumije. Sve je to slično životu općenito. Vrhunski majstori na taj način kao da stvaraju umjetničko dijelo.
Nastaviti ćemo s još nekim od razvoja po 'tsuke-nobi' potezu.
Zasada većini ovo nije interesantno štivo, ali onima, koji krenu putem goa biti će. Jednom kasnije biti će onih kojima će ovo biti dobrodošlo štivo.

Uživajte uz go bloger MladenPost je objavljen 09.09.2004. u 15:43 sati.