Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Ne mora to biti baš tako (55.)

Sjećam se svojih školskih dana. Bilo je to vrijeme autoriteta po imenu u mom životu. Vrijeme kada se trebalo učiti, kada je sve bilo, tako, kako drugi kažu. Tada sam imao često svoja skrovita mišljenja i pomalo se plašio da ne ispadnem glup pred onima koji 'znanje' imaju. Podosta sam i ja pokupio. Uobičajeno sam šutio i promatrao.
Prošlo je podosta vremena od tada i vidio sam raznih stvari, pa i one gdje su autoriteti radili gluposti i stvarali katastrofe. Vidio sam kako neuk narod slijedi i takove do u propast. Već 41 godinu igram go i naučio sam nešto igrajući ga. Ne mora to biti baš tako!

Vrijednosti su u Vama. Otvorite oči, jer svijet je i Vama podaren u svojim vrijednostima. Kroz njih Vi možete potvrditi sebe sebi. I nije bit u tome, da se to pripisuje Vama i imenu Vašem, već da stvarate i proživite ljepotu života.
Ako pogledate razne igre, posebice one uvažene, a šah kod nas prednjači u tome, one imaju razrađeni sustav teorije igre. Tu su razne pisane varijante. Sljedbenici vrijedno uče i stiču znanje i kvalitetu igre. Naletite tako na turniru na nekoga nakljukanog teorijom, on Vas rasturi. Problem je njemu kada neznate teoriju, a imate svoj pristup, pa mu izletite iz varijante. Go je u tom smislu malo drugačiji. Varijanti u otvaranju je nebrojeno više i teorija se svodi na upute o vođenju igre, o dobrim razvojima u kutu (joseki), o strateškim pristupima, o završnim potezima partije.... Što se toga tiče često se neke varijante izboljšavaju, pa ranije budu kazivane kao slabija rješenja.
Što želim ovdje reči? Važno je imati svoj način igre, svoje zamisli, svoje namjere.... Ako učite josekije napamet, uz skromno znanje njegovih primjena u cjelovitoj poziciji, nema pravog napretka. Tada igrate po preporuci drugih i u toj igri nema pravoga zadovoljstva, a niti otkrivanja ljepote ove igre. Takovu igru ne igrate Vi.
I u ovoj 'Školi go-a' na blogu ja Vam iznosim ono što sam naučio, a prije svega Vas želim naučiti da mislite svojom glavom. Pogledajte što sam napisao, stavite to na ploču i ne vjerujte mi 100%, već promislite jeli to to, jer ne mora to biti baš tako. Postoje i drugi putevi, ali ovaj preporučeni nije loš i tako se obično igra. Ako imate svoj pristup, možete ga mjenjati, a time i izboljšavati. Ako ga nemate, što mijenjati? Igrajte svoju igru.
Često u razvojima imate više mogućnosti, a njihova upotrebljivost ovisi o postavi kamenova u okruženju. Nema formule za kut, ali preporuka za igru uz razne uvjete iz ostatka pozicije, ima. To znači da Vi procjenjujete i odlučujete. Go je igra koja traži od igrača da se okrenu sebi i svojim mogućnostima. Pisana teorija je samo na pomoć u tome. Ako neznate što igrati, a na potezu bolje je ništa, dok nešto ne smislite, a ako nemate vremena trebali bi ipak nešto pomisliti. Stavljanje kamenova bez veze je baš bez veze. Ovo je igra u kojoj čovjek igra svojim mislima. Bez toga to je osakaćena igra.
Igrajući tako svojim razmišljanjima i odlukama, pomalo ćete se mijenjati. Mijenjanjem sebe mijenjati će se vaš odnos prema igri. Sve više ćete nalaziti one skrivene ljepote, kroz koje se vide i ljepote dometa misli. Go je tisućama godina bio vrhunska misaona igra na prostorima gdje se igrao. Pokušajte i Vi i vidjeti ćete.

Doblogao i ovo razmišljanje i kazivanje bloger Mladen


Post je objavljen 01.09.2004. u 13:39 sati.