Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/laos

Marketing

Vientiane


Vientiane znaci grad sandalovine, a izgovara se Wieng Chang. Danasnji naziv je prilagodjen frankofoncima zbog dugogodisnjeg utjecaja Francuza.Glavni grad Laosa na samoj obali mekonga tik uz granicu sa Tajlandom. Vientiane je mjesavina Lao,Vietnama Francuske,Amerike i naposljetku Sovjeta. Mali grlavni grad od oko 140 000 stanovnika. Nastanjen jos 1000godina prije Krista,kontroliran od Vietnamaca,Burmazana, i Kmera u 14 stoljecu gubi status centra koji se prebacuje u Luam Prabang.

Dizemo se u Vang Vienu rano ujutro (ovaj put smo zeznuli pjetlove) i budimo gazdu koji spava sa zenom i djecom na podu u hodniku. Zahvaljujemo se i ostavljamo mu malu napojnicu jer je stvarno bilo neugodno platiti toliko malo za 3 dana spavanja.

Bus dolazi na vrijeme. Jutarnji radnicki. Krcaju nam Ruksake na krov a mi sjedamo na drvenu klupicu. koja poskakuje pri svakoj rupi. Zaustavljamo se na nekom mostu i vojnik sa kalasnjikovim ulazi u bus. Svadja se sa nekim putnikom ali nisam uspio dokuciti zbog cega. Nama se samo krezubo nasmjesio. Nastavljamo dalje i uz samo jedno zaustavljanje radi popravka busa stizemo za 3 sata u Vientiene.


Post je objavljen 28.08.2004. u 14:19 sati.