Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/runaway

Marketing

Kako nastaje štrudla od jabuka...zapravo

PRVI NAČIN

1.KORAK: Kupite «kore za savijaču od jaja» odnosno «kore za savijaču bez jaja», ovisno o tome jeste li/niste na dijeti (ali, ako jeste, koji kurac uopće jedete kolače?!) i o tome jeste li/niste vegan («osoba koja iz dnevne prehrane izbacuje meso, mliječne proizvode i jaja; u tom slučaju vas usrdno molim da se okanite ovog teksta jer je namijenjen mantalno zdravim osobama! hvala.)
Kore možete nabaviti na svakoj tržnici, ili ih možete naći doma u frižideru, ako živite sa roditeljima.

2. KORAK: Odgađajte pravljenje štrudle koliko god je moguće (otprilike, tjedan dana), tako da se kore poprilično strvrdnu i dostignu gotovo neupotrebljivu fazu. Vaši će Vam ukućani sa guštom svakodnevno to napominjati i šiziti jer ste lijeni, ne znajući da Vi zapravo samo želite istrenirati njihovu strpljivost.

3. KORAK: Prekopajte sve ormare u kuhinji u potrazi za ribačem, jer ga je netko stavio na krivo mjesto. Izribajte jabuke i potrudite se pritom da si zarežete barem jedan prst. Stavite hanzaplast i nastavite sa ribanjem, dok ne dobijete masu veličine nogometne lopte...

4. KORAK: U izribane jabuke dodajte mineralnu (ukoliko je netko nije u međuvremenu popio) i šećer. Neka Vam ga se, slučajno, istrese previše (od viška glava ne boli), jer su preslatki kolači više zasitni, pa će štrudla duže trajati. Zabunom dodajte mljeveni kakao umjesto cimeta (jer kutije u kojima stoje nisu označene!!)-s obzirom da su iste boje, neće se primijetiti. Sve dobro promiješajte.

5. KORAK: Odvajajte koru po koru, koje će se tome odlučno opirati i raspadati se među prstima. Prvih par komada smijete baciti ili pojesti-ukoliko volite sirovo tijesto. Svaku dobro nauljite, pritom nauljujući i vlastite hlače i kuhinjski pod.

6.KORAK: Jabuko-šećero-kakao/cimet smjesu stavljajte u kore i zatim ih zamatajte kao da zamatate palačinke, ne trudeći se da proporcionalno razdijelite količinu smjese sa količinom kora. Ako u tome budete uspješni, vjerojatno će vam prva dva-tri zamotuljka biti pretpana, a ostalih pet-šest oskudna. No, naknadno ćemo već naći način da riješimo i taj problem (jerbo-pekarska umjetnost zahtjeva kreativnost i zavidan kvocijent inteligencije), Zamotuljke slažite u tepsiju, koju obavezno zaboravite nauljiti, po principu sardini u konzervi. Dobro ih nabijte jedne na druge: nema ljepšeg osjećaja od gledanja kako se ukućani muče da ih izrežu i odvoje, kada dođe vrijeme jedenja istih.

7. KORAK: Kako prethodni korak nije nimalo jednostavan, ovdje si možete dati malo oduška. Razbijte par čaša, zapalite cugaretu, proderite se nekoliko puta iz sveg glasa i iskalite svoj bijes na kuhinjskim elementima. Osjetit ćete vidno olakšanje. Sada možete nastaviti.

8. KORAK: Dakle, tepsija je tek napola puna, kora je ostalo na pretek, ali smjese više nema. Preokrenite frižider naopačke i povadite sve namirnice koje možete zamisliti u štrudli. Budite maštoviti! Neki će pozorni čitatelj možda primjetiti da u tom slučaju, «štrudla od jabuka» prelazi u novi oblik koji više nema veze sa jabukama. Točno. Ali, ovi savjeti su za amatere, a od njih ne očekujem da kompliciraju oko takvih banalnosti. Ako ste po prirodi cjepidlaka i naslov recepta vam bode oči, jednostavno ga izbrišite i nastavite sa radom. Pomirite se s tim da ništa nije savršeno.

9. KORAK: Kada ste sve kore napunili po volji odabranim smjesama, sjetite se, iznenada, da ste potpuno zaboravili prethodno upaliti pečnicu da se zagrije. Izaberite par psovki koje vam odgovaraju i upalite konačno tu pećnicu. Za vrijeme dok čekate da glupa sprava poprimi temperaturu od 150 stupnjeva (što će, vjerujte, uz sav tehnološki napredak, ipak potrajati!), nemojte se začuditi ako vam se ono u tepsiji splasne i razmoči. Ionako se u želucu sve pomiješa i raskaši.

10. KORAK: Stavite štrudlu da se peče i zabavite se gledanjem televizije ili surfanjem po netu. Te će Vam aktivnosti dovoljno odvući pažnju da posve zaboravite na kolače koji se peku. Podsjetit će Vas miris zagorenog tijesta koji će doprijeti do Vas skroz iz kuhinje. Izvadite tepsiju, računajući s tim da ćete opeći barem dva prsta (ako ste sretnik). Stavite još hanzaplasta, ovisno o potrebi. Neka se vidi da ste marljivi i da radite nekog vraga doma!

11. KORAK: Kuhinju, koja, nakon svega ovoga, vjerojatno izgleda kao da je krdo divljih svinja protutnjalo kroz nju, ostavite upravo takvu kakva jest. Vi ste svoj dio posla obavili-red je na ostalima. Uz to, valjda želite da ostane svima vidljivo kakav je, nadasve kompliciran i prljav, posao iza Vas...

12. KORAK: Ako ne volite štrudle ili ako su vam se zamjerile u postupku pravljenja, sjednite podalje i promatrajte kako ukućani gutaju rezultat vašeg napornog rada. Na kritike vezane uz zagorenost, spomenite svoju informiranost o «najnovijim istraživanjima američkih znanstvenika koja dokazuju kako je to zdravo za jačanje organizma».
Pobrinite se, prethodno, da Vam je broj dežurne ambulante pri ruci.


DRUGI NAČIN


1.(I JEDINI) KORAK: Kupite prokletu štrudlu u najbližoj pekarnici.


Sretno!



Post je objavljen 26.08.2004. u 23:36 sati.