Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maksim

Marketing

Bumbarov let medu zvijezde

Znao sam da ce koncert biti dobar jer sam se za njega odlicno pripremio. Ali da ce svi gledatelji na kraju koncerta ustati i pozdraviti me ovacijama, tome se ni u najludim snovima nisam nadao. Morao sam se uštipnuti da budem siguran da ne sanjam - govori 28-godišnji pijanist Maksim Mrvica, koji je 14. svibnja na svjetskoj premijeri u londonskoj dvorani The Roundhouse predstavio svoj album "The Piano Player" u izdanju diskografske kuce EMI Classics. "The Piano Player" izlazi 9. lipnja u Velikoj Britaniji, potom i u cijelom svijetu, a EMI Classics je osim prava za objavljivanje pet Mrvicinih albuma, vec sada otkupio prava za objavljivanje kompilacije njegovih najvecih hitova.
Kad se Maksim, odjeven u crne hlace i košulju bez rukava s dizajnerskim potpisom Jeana Paula Gaultiera, pojavio na sceni Roundhousea, dvoranom, u kojoj su karijeru zapoceli i cuveni Rolling Stonesi, Jimi Hendrix te Pink Floyd, zavladao je muk. Jer, svih sedam stotina gledatelja, medu kojima su bili predstavnici diskografske kuce EMI i medija iz cijelog svijeta, bili su svjesni da prisustvuju velikom dogadaju - promociji Maksima Mrvice u svjetsku pijanisticku zvijezdu. Koncert je s jedanaest kamera snimala televizijska ekipa, a njegova snimka ce se na DVD-u pojaviti u prodaji istodobno s izlaskom albuma, ali ce se koristiti i za promociju Mrvicina albuma na televizijskim postajama.
Javna je tajna, naime, da se objavljivanje prvog albuma pijanistickog cuda iz Šibenika u krugu top-menadžera diskografske kuce EMI smatra jednim od najvažnijih dogadaja godine, a u njegovo su snimanje i predstavljanje producenti i diskograf dosad uložili stotine tisuca funta. Uostalom, prava na snimanje pet albuma s Maksimom Mrvicom EMI je dobio lani, pošto je Mrvicinu producentu Melu Bushu ponudio bolje uvjete od konkurenata iz Sony Recordsa i Universala, koji su takoder željeli potpisati ugovor sa šibenskim pijanistom. Kako je ulog izniman, niti jedan detalj u tako velikoj produkciji nije prepušten slucaju.
Dogadaj godine
Gledatelje su na ulazu u dvoranu docekivale hostese, koje su uzvanicima dijelile caše s pjenušcem. Dvoranu je ljubicastim zastorima i velikim zrcalima ukrašenim mozaicama uredio scenograf koji suraduje i s pop-zvijezdom Robbiejem Williamsom. Svi clanovi Mrvicina benda, na celu s klavijaturistom Ianom Wherryjem, sjajni su glazbenici, koji su u karijeri suradivali sa zvijezdama poput Eltona Johna i pop-skupine A-ha. Maksimove fotografije za album snimila je fotografkinja Daniela Federici, koja je portretirala i najvece holivudske zvijezde i top-modele poput Melanie Griffith te Naomi Campbell. Uz to, britanski redatelj Sven Harding, autor spota "Harder" skupine Kosheen, u ožujku je na Kubi snimio videospot za Maksimov prvi singl "Bumbarov let", cija je premijera bila 12. svibnja na MTV-u i otad se prikazuje na TV postajama diljem svijeta.
Iako ulaznice nisu bile u prodaji, koncert je ipak oglašen kao dogadaj: plakati s fotografijom Maksima Mrvice mogli su se vidjeti na svakom koraku u Londonu. Uzvanicima su pozivnice poslane pocetkom travnja, a oni su svoj dolazak u "okruglu kucu" trebali potvrditi do 28. travnja. Medu sedamsto gledatelja bio je 21 direktor EMI Classicsa i novinari iz cijelog svijeta, te direktor cijele grupacije EMI Alan Levy, koji je prijatelj Mrvicinog menadžera i producenta Mela Busha, jednog od pedeset najimucnijih ljudi u Velikoj Britaniji.
Mel Bush je u karijeri suradivao s najvecim imenima pop i rock glazbe, poput skupine Led Zeppelin kojima je organizirao prvi koncert na stadionu Wembley, te pjevaca Eltona Johna, Carlosa Santane, Tine Turner i Davida Bowieja. Posljednjih godina Mel Bush se uglavnom posvetio promociji izvodaca sve popularnije cross over glazbe, poput violinistice Venesse Mae te gudackog kvarteta Bond, koje kao i naš pijanist Maksim Mrvica izvode techno i pop-obrade tema iz klasicne glazbe.
S Makismom Mrvicom slavnog je producenta upoznao splitski skladatelj Tonci Huljic, koji je s Melom Bushom suradivao kao skladatelj na dva albuma skupine Bond, prodanih u milijunskoj nakladi.
- Za mene je bio presudan susret s Toncijem prije tri godine, koji je brigu o mojoj karijeri preuzeo kad mi je bilo najteže. Iako sam dotad pobijedio na nekoliko pijanistickih natjecanja u Hrvatskoj i Parizu, te nastupio u dvorani "Lisinski" u Zagrebu, morao sam posudivati novac od prijatelja, zaposlenog u restoranu, da bih imao što jesti. Sad je sve drukcije: u brizi za mene agencije se, doslovno, nadmecu da mi ispune svaku želju - kaže Mrvica, koji je sretan što se medu obradama klasicnih tema poput "Bumbarovog leta", HŠndelove "Sarabande", te Chopinove "Revolucionarne etude u C-molu", na njegovu albumu nalazi i pet skladbi splitskog skladatelja.
Kao na iglama
Dvije Huljiceve skladbe nama su dobro poznate: "Croatian Rhapsody" zapravo je obrada "Hrvatske rapsodije", pjesme s kojom se skupina Magazin prije tri godine predstavila na Dori, a "Wonderland" je varijacija Vanninih "Struna ljubavi". Skladbu "Hana's Eyes" Huljic je, pak, posvetio svojoj kceri, tinejdžerici Hani, a "Claudine" kceri Mela Busha, koju je njen decko Jason, nogometaš u engleskog cetvrtoj ligi, zaprosio upravo uz tu skladbu: vjencanje je zakazano 7. lipnja.
Zbog toga nije cudo što su Mel Bush i Tonci Huljic koncert odslušali na nogama: od siline emocija i treme zbog Maksova nastupa nisu mogli mirno sjediti.
- Nisam bio nervozan sve do veceri uoci koncerta. Tu noc sam cijelu probdio u polusnu, neprestano u glavi zamišljajuci svoj nastup - kaže Maksim, s kojim smo razgovarali u petak, dva dana nakon koncerta u njegovu domu, smještenom u cetvrti Westminster, u ulici koja izlazi na londonsku žilu kucavicu - Oxford Street. U tom stanu Maksim vec cetiri mjeseca živi sa suprugom Anom, apsolventicom prava, s kojom je u vezi 10 godina. Ana je, kaže Maksim, jedina osoba koja ga u potpunosti razumije i uspijeva smiriti u trenucima najvece napetosti. Kako bi se što bolje koncentrirao za nastup, Maksim je na dan koncerta 40 minuta meditirao, a nekoliko tjedana uoci nastupa poceo je uzimati biljne homeopatske pripravke za smirenje.
Iako je na svoju svjetsku promociju pozvao roditelje, majku Slavicu i oca Karmela, te bracu Stipu i
Slavka, obitelj mu je ipak ostala u Šibeniku - previše su strepili za Maksimov uspjeh. No, u publici je bilo gostiju iz Hrvatske. Uz hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji Josipa Para, te Floru Turner, savjetnicu za kulturu u našem Veleposlanstvu, pjevac Petar Grašo iskoristio je stanku za snimanja svog novog albuma u Londonu da s Toncijem Huljicem i njegovom suprugom Vjekoslavom dode na koncert. Huljicev gost bio je i estetski kirurg dr. Siniša Glumicic, koji tih dana poslom boravio u britanskoj metropoli. Na koncertu smo zamijetili i Renatu Štrok, suprugu poduzetnika Gorana Štroka, te slikara Duška Šibla, koji veci dio godine živi i radi u Londonu.
- Kad sam izašao na scenu, pogledom sam u publici potražio Anu, ali je nisam uspio naci, jer nije sjedila na mjestu predvidenom za nju. No, to me nije obeshrabrilo. Sjeo sam za klavir Fazioli i prepustio se igri prstiju i glazbi. Jer, kad sviram, ništa oko sebe ne primjecujem. Ana mi je poslije ispricala kako je u publici umirala od straha. Dosad je Ana na svakom mom koncertu sjedila u garderobi i hrabrila me, a sad je prvi put bila u publici, gdje su Tonci i Vjekoslava morali hrabriti nju - smije se Maksim Mrvica, koji je na partiju nakon koncerta primao cestitke sa svih strana.
- Maksimova izvedba je bila briljantna, ispunio je apsolutno sva naša ocekivanja. Vjerojatno ni sam nije svjestan koliki su teret i odgovornost veceras bili na njegovim ledima - rekao nam je Mel Bush blistajuci od srece.
Gužva tek pocinje
No, Maksimu su najdraže bile cestitke roditelja i profesorice klavira Marije Sekso iz Šibenika, koji su o njegovu uspjehu culi u vijestima Hrvatskog radija. A dan poslije, umjesto da se odmara, Maksim je proveo razgovarajuci s novinarima u hotelu Metropolitan.
- Dao sam intervjue za japanski MTV, americki CNN, njemacku novinsku agenciju, te brojne magazine i novine. Producent mi je rekao da se moram naviknuti na gužvu jer me pravi napori tek ocekuju, kad album izade. A nakon njegove promocije, pocetkom iduce godine, krecem na koncertnu turneju - govori Mrvica, kojem je najveca želja da se prije putovanja na Daleki istok i promocije albuma u Japanu, Tajvanu i Južnoj Koreji potkraj lipnja, nekoliko dana odmori u rodnom Šibeniku.
- Ana i ja tri mjeseca nismo bili doma i vec smo ludi od nostalgije. Objasnio sam Melu koliko bi mi pet dana u Šibeniku znacilo da se opustim i napunim baterije. Nadam se da cu vec iduci vikend biti doma i prošetati šibenskom rivom - govori Mrvica, koji ce prvi pijanisticki koncert u Hrvatskoj održati 12. srpnja, na njemu najljepšem mjestu na svijetu, šibenskoj Tvrdavi sv. Nikole, s koje pogled puca na more.
Dotad ce Maksim vjerojatno i na lasersku operaciju ociju, za koju proteklih godinu dana, zbog pretrpanih termina, nije imao vremena.
- Nakon jednog fotografskog snimanja Mel Bush je primjetio da su mi oci crvene, te da mi se refleksno zatvaraju od premorenosti i previše svjetla. Kad sam mu ispricao kolika mi je dioptrija, te da mi se vid posljednjih 14 godina progresivno pogoršava, odmah je želio zakazati operaciju. Zahvata na ocima se ne bojim, ali bi me oporavak sigurno omeo u pripremi koncerta: zbog toga sam sve odgodio - zakljucuje Maksim Mrvica.
Tonci Huljic preuzeo je brigu o mojoj karijeri prije tri godine, kad mi je bilo najteže: tada sam, da bih imao što jesti, morao posudivati novac od prijatelja
Pozornica u londonskoj dvorani The Roundhouse, koja je bila ukrašena ljubicastim zastorima i zrcalima s mozaicima
Nježne strune: medu clanicama gudackog orkestra koje su pratile Maksa
Uz Maksima su tu vecer bili supruga Ana, producent Mel Bush, splitski pjevac Petar Grašo te Vjekoslava i Tonci Huljic, autor pet skladbi na Mrvicinu albumu
Prvi put Ana nije bila uz Maksa u garderobi, hrabreci ga prije nastupa, nego je umirala od straha u publici

Post je objavljen 06.08.2004. u 00:57 sati.