Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajra

Marketing

Bodhgaya 06.01.2004 (5. dio)

Poslijepodne dolaze Ž. i G. sa informacijom da 17. Gyalwa Karmapa, Ogyen Trinley Dorje već par dana negdje u Bodhgayi drži predavanja navečer. Spominju samostan na slovo S. u kojem odsjeda i hotel pored njega, no još ne znamo sa sigurnošću vrijeme (oko 19:00), niti mjesto, pa se bacamo u potragu. U Tibetanskom samostanu nasuprot stupe ne dobivamo nikakve relevantne informacije, pa krećemo niz glavnu ulicu raspitivati se po većim hotelima. I kako to biva već u prvom hotelu su nam rekli da je to kod njih i da dođemo nazad nešto prije 19:00.

Dolazimo dosta prije 19:00. Već se sakupilo dosta ljudi. Izuvaju se i ostavljaju cipele, sandale i ostalo po stepenicama. Spuštamo se u podrum i prolazimo pretraživanje opipom i strojem kroz koji prolazimo. T. i ja nalazimo mjesto nekih desetak metara od trona. Nakon što smo svi posjedali ulazi neki tibetanac u odijelu i pogledom pretražuje gomilu, pogled mu se zaustavlja na nekom kinezu, kaže mu da ga se ne sjeća sa prijašnjih predavanja i zamoli ga da izađe van (Kinezi su još uvijek jako ljuti na Karmapu glede njegova spektakularnog bijega sa Tibeta i rado bi ga došli glave, radi toga je osiguranje malo strože). I nakon toga dolazi On. Mladić od 19. godina iz kojeg zrači iskustvo, mir i znanje njegovih prijašnjih 16. reinkarnacija. Nitko sa toliko godina ne može posjedovati toliku mudrost pomiješanu sa duhovitošću kakvu je pokazao tijekom predavanja. A osim toga je i izuzetno lijep. 90% publike bile su žene i sve su se smješkale. Mene dere temperatura i bole me noge tako da se uglavnom ne smješkam.

A tko je u stvari Karmapa? Karmapa je po duhovnom rangu jednak Dalai Lami i trećem tibetanskom duhovnom vođi Panchen Lami. Panchen lamu su oteli Kinezi kada je imao četiri-pet godina i gubi mu se svaki trag. Kinezi su pokušali na njegovo mjesto postaviti svojeg Panchen Lamu, ali tibetanci ga ne 'šljive' (o ovome ću detaljnije neki drugi puta). Ova sadašnja 17. reinkarnacija Karmape rođen je 1985. godine, 1992. prepoznat je kao reinkarnacija prijašnjeg Karmape, Kinezi ga službeno priznaju, što je jedino službeno priznanje ikoje tibetanske reinkarnacije od strane Kineza. Nakon dojave da je ostanak na Tibetu postao opasan za njega 2000. sa par lama bježi preko Himalaje u Indiju.

Detaljnije o Karmapi možete pročitati ovdje: Karmapina biografija


Post je objavljen 06.01.2005. u 16:30 sati.