,angelica.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelica

Marketing

Anđeoska ukazanja u Mađarskoj i Irskoj

Tekst je objavljen u četvrtom broju časopisa Zlatno pero (1/1999), u prijevodu Jurice Beroša.

-------




Kako smo već primijetili, ne znamo za neku drugu zemlju osim Portugala, gdje se anđeo čuvar zemlje ukazao u nedavna vremena, ali su se anđeli ukazivali u davnim vremenima u Mađarskoj i u Irskoj, a obje zemlje su, također, odane anđelima.

Olibrio, Kralj Mađarske. Ova kralj je odlučio ratovati sa Tatarima, vjerujući u moćnu vojsku koju je imao na raspolaganju. Biskup mu je savjetovao da se često moli prije nego odluči napadati. Kao odgovor njegovim iskrenim molitvama, anđeo čuvar kraljevstva se pojavio i upozorio ga da ne objavljuje rat kojeg je želio povesti, jer, rekao je anđeo, “Tvoj povod nije pravedan i sigurno češ biti pobijeđen. Ne vjeruj u svoju vojsku, jer će se anđeo čuvar Tatara boriti protiv tebe, i bit ćeš pobijeđen, a ja ti ne mogu pomoći u nečemu što nije pravedno.”

Kralj je spremno slijedio ovaj savjet i sprijateljio se s Tatarima, koji su rado prihvatili ovaj obrat, jer mu je u tome pomogao njegov anđeo.

U dubokoj zahvalnosti, monarh je slavio velike proslave u čast anđela čuvara kraljevstva, i stavio je lik anđela na svoju krunu.

Od tada je postao običaj kraljeva Mađarske da mole Božju pomoć u svim trenutnim problemima preko zagovora anđela čuvara kraljevstva.

Kralj Irske i anđeo. Slavni Bede spominje da je jedan od kraljeva Irske bio jako odan svetim anđelima i da ih je često prizivao s velikim povjerenjem.

Nažalost, zahvaljujući lošem savjetu neiskrenog savjetnika, postao je nepopularan kod svojih podanika koji su se odlučili pobuniti protiv njega.

Saznavši ovo, kralj je bio jako uznemiren i gajio je veliki strah za svoj život i za kraljevstvo. Ipak mu se ukazao njegov anđeo čuvar obasjan radošću i molio ga da se ne boji, jer mu je rekao, “Zahvaljujući tvojoj velikoj ljubavi prema meni i drugim anđelima, postigli smo kod Boga da tvoji prinčevi i podanici ostanu odani i vjerni tebi. Ali, ti s tvoje strane, otpusti svog neiskrenog savjetnika i pokušaj u svim stvarima udovoljiti našem narodu.”

Kralj je zahvalno učinio što mu je anđeo savjetovao s izvanrednim rezultatom.

Ova dva događaja nas uče kako nam naši anđeli, iako nas jako vole, neće pomoći ako želimo učiniti zlo. S druge strane, oni nam žele dati svaku moguću pomoć kada tražimo nešto što je pravedno. Trebamo se čuvati govoriti zlo ili činiti zlo drugima, jer će ih njihovi anđeli braniti i osvetiti.

Naš Gospodin nas upozorava na ovu činjenicu kada nas opominje da ne udimo ili skandaliziramo djecu, jer On kaže, “Njihovi anđeli vide lice Mog Oca.”






Sv. Kolumba i anđeli. Sv. Kolumba, opat Ione, bio je jedan od najvećih od irskih svetaca. Gajio je veliku ljubav prema anđelima koji su ga stalno posjećivali. Prije njegova rođenja anđeo je rekao njegovoj majci da će roditi sina koji će odvesti brojne duše u Nebo i koji će se smatrati prorokom.

Jednom je bio optužen za zločin kojega nije nikada učinio. Hrabro je otišao na sinodu sabranu da ga osude i kazne. Kada ga je veliki sv. Brendan, koji je bio prisutan, vidio kako prilazi, otišao mu je ususret, odajući mu svaki znak poštovanja. Drugi članovi sinode su bili iznenađeni.

Odgovorio je, vidio sam vatreni stup pred ovim čovjekom kojeg ste nepravedno ekskomunicirali, i vidio sam anđele kako idu uz njega.

Kada je živio na otoku Hindba, anđeo je došao tri uzastopna puta moliti ga da posveti kralja Aedena.

Vidio je dušu redovnika Brita, zatim dušu čovjeka nazvanog Diarmid, i kasnije, dušu sv. Brendana kojega su anđeli nosili u Nebo.

Demoni, bijesni na dobro koje je učinio, žestoko su ga napali, ali ih je izbacio sa Otoka.

Dok se molio u svojoj ćeliji, iznenada je uzviknuo: “Pomoć, pomoć”, jer je vidio redovnika kako pada s velikog tornja. Anđeo je uhvatio redovnika prije nego je dodirnuo zemlju, i tako mu je spasio život.

Tražio je osamljena mjesta u šumi za molitvu, a grupe anđela su ga okruživale. Kada je umro, njegova se duša uspela na Nebo s brojnim anđelima.





Post je objavljen 04.08.2004. u 06:01 sati.