Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mreznica

Marketing

Dressinzi za salatu
Čuveni grčki Umak tzatziki paše uz gotovo sve vrste sirovog sezonskog povrća.
Uz riblje salate i salate od glavonožaca, mekušaca i rakova preporučamo Coctail umak, Tartar umak, i Tunirani umak.
Uz salate od gljiva i sreva predlažemoUmak od kapara ili Umak od oraha.

Uz salate s tamnim mesom možete probati Umak od naranča i šljiva ili Umak od jabuka i kokosa.
Umaci Citronett i Robert pašu uz sirovo i kuhano povrće. Zeleni umak dobro se slaže sa salatama od bijelog mesa.
Umak od sira preporučamo uz salate s jajima i povrćem.

Đurđevačka salata (salata),
Specijalitet slavonske kuhinje

Sastojci:
Za 4 osobe:
30 dg graha
1 glavica luka
20 dg zelenog kupusa
1 dcl bučinog ulja
1/2 dl octa
sol i papar

Opis:
Grah namočiti preko noći u vodi. Ocijediti ga i skuhati, potom ponovo ocijediti. Isjeckati luk, kupus narezati na rezance i izručiti u zdjelu s grahom. Posoliti i popapriti. Začiniti bučinim uljem i octom. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Salatu poslužiti uz hladnu svinjsku pečenku.
Panzanella (salata),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
Sastojci za 2 osobe:
4 kriške domaćeg kruha
6 očišćenih i izrezanih rajčica
1/2 krastavca
1 glavica slatkog luka
peršin, isjeckani
2 žlice crvenog vinskog octa
5 žlica maslinovog ulja
bazilika
sol, papar

Opis:
Kruh izrezati na kockice i prepeći. Rajčice i krastvac izrezati, staviti u zdjelu i dodati sitno isjeckani luk. Lagano umiješat peršin, baziliku, ocat i maslinovo ulje, te posoliti i popapriti. Dodati prepečeni kruh i servirati u roku od 10 minuta.
Patliđani sa sirom (salata),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
4 patliđana
15 dg parmezana
maslinovo ulje
sol
bijeli papar

Opis:
Patliđane oprati, narezati po dužini na kolutiće i osušiti ih dobro papirnatim ubrusom. Posoliti, popapriti i zapeči sa obje strane na dobro ugrijanoj grill tavi.
Kad su gotovi posuti ih naribanim parmezanom i zalijti maslinovim uljem. Dobro ohladiti.




Salata od crvenog kupusa i jabuka
Sastojci:

Za 4 osobe:
450 g crvenog kupusa
3 jabuke, očišćene od sjemenki
2 žlice limunova soka
1 crveni luk narezan na kolute
˝ čaše suhog bijelog vina
4 žlice ulja
sol i papar
˝ žličice đumbira u prahu
275 ml vrhnja
1 žlica limunova soka
Priprema:
Tanko narežite crveni kupus i stavite 5 minuta u veliki lonac kipuće slane vode. Ocijedite u cjedilu i ohladite. Posložite luk na kriške kupusa u zdjeli za salatu. Pomiješajte vino i ulje sa začinima i đumbirom u staklenki s poklopcem na zavrtanje. Dobro protresite i prelijte preko kupusa. Pustite da odstoji u hladnjaku 30 minuta. Narežite očišćene jabuke na četvrtine, a potom na kriške i pospite limunovim sokom. Pomiješajte jabuke sa kupusom i lukom, vrhnje dodajte neposredno prije posluživanja.

Zelena salata s tjesteninom
Sastojci:
Za 4 osobe:
225 g tortelina od špinata
110 g graška
1 hrustava glavica zelene salate, oprana
1 endivija
6 žlica jogurta
2 žlice limunova soka
sol i papar
Priprema:
Kuhajte tortelline u kipućoj slanoj vodi otprilike 8 minuta ili dok ne omekšaju. Ocijedite u cjedilu i stavite pod hladnu, tekuću vodu da se ohladi. Kuhajte grašak u malo kipuće slane vode otprilike 4 minute, ocijedite i ohladite pod hladnom tekućom vodom. Razdvojite listove endivije i obložite njima posudu za posluživanje, na njih poslažite listove zelene salate i tjesteninu. Pomiješajte jogurt, limunov sok, sol i papar i, neposredno prije posluživanja, lagano pomiješajte sa salatom.
Zelena salata s gorgonzolom (prilog),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
25 dg gorgonzole izrezane na male komadiće
4 mlada luka, izrezana
mali korijen celera, izribani
10 dg šampinjona izrezanih na tanke ploške
2 žlice majineze
listove veće glavice zelene salate izlomiljene na manje komade
2 žlice ulja
2 žlice limunovog soka
sol
papar

Opis:
Gorgonzolu, luk, celer,šampinjone i majonezu lagano izmiješati i metnuti u sredinu pliće zdjele. Zelenu salatu preliti uljem, limunovim sokom, posoliti i popapriti. Lagani izmiješati i složiti oko sira i šampinjona.





















Salata Waldorf
Sastojci:
Za 4 osobe:
1 glavica celera, s uklonjenim vlaknima
2 crvene jabuke, očišćene od koštica i
narezane na kriške
2 žlice limunova soka
8 očišćenih oraha, grubo narezanih
75 g grožđica
74 g grožđa bez koštica, opranog
4 žlice punomasnog vrhnja
4 žlice majoneze
Priprema:
Narežite celer na tanke kriške i stavite u zdjelu za salatu. Dodajte kriške jabuke i prelijte limunovim sokom. Pomiješajte orahe, grožđice i grožđe s vrhnjem i majonezom. Složite tu smjesu po celeru i jabukama, ohladite i – neposredno prije posluživanja promiješajte sve sastojke salate.
Varijacije:
Zdjela se može obložiti lišćem zelene salate, a u salatu možete dodati sjeckani ananas (iz konzerve ili svježi).




«Brza» usitnjena salata
Sastojci:
za 4-6 osoba
1 slatka crvena, 1 zelena i
1 žuta paprika
˝ krastavca
2 mrkve, naribane
Ľ glavice bijelog kupusa, opranog
˝ glavice zelene salate, oprane i osušene.
Priprema:
Blanširajte paprike u loncu kipuće vode 2 minute, ocijedite i ohladite pod hladnom vodom. Uklonite peteljke i sjemenke, te prerežite napola. S najfinijim sječivom u procesoru za hranu narežite sve povrće, uključujući polovicu zelene salate. Iskidajte drugu polovicu zelene salate i obložite njome zdjelu za salatu. Pomiješajte povrće sa preljevom po svom izboru ili preljev poslužite zasebno.










Salata od kelja s prženom slaninom
Sastojci:
za 4 osobe
800 g kelja
nešto soli
svježe mljeveni papar
4 jušne žlice vinskog octa
120 g šarene slanine (hamburger–u komadu)
4 jušne žlice vinskog octa
1 jušna žlica cijelog kima
2 režnja češnjaka

Priprema:
Oprati kelj pa otkloniti vanjske i uvele listove. Odstraniti debele dijelove listova tik uz korijen te listove narezati na 2 cm široke trake. U prikladnom loncu zakuhati dosta vode, posoliti je i dodati kim. Potom dodati ocat i skuhati kelj, ali tako da ostane dovoljno čvrst. Izvaditi ga i dobro ocijediti. Kelj prenijeti u prikladnu zdjelu, posoliti ga, zapapriti i ostaviti na toplome mjestu. Očišćeni češnjak narezati na tanke listiće. Slanini odrezati kožicu pa je narezati na male kockice. Kockice slanine popržiti u tavi tako da se otopi masnoća i slanina dobije lijepu zlatno–žutu boju. Dodati češnjak, kratko zajedno popržiti te preliti po kelju. U tavi zagrijati ocat pa i njega preliti po salati od kelja uz lagano miješanje. Ovu salatu svakako poslužiti dok je još topla.



Salata od sirovih šampinjona
Sastojci:

Za 4 osobe
50 dag šampinjona
1 limun
peršinov list
maslinovo ulje, Vegeta, papar, sol

Priprema:
Šampinjone pažljivo očistite, operite i osušite. Narežite ih na listiće, a manje prepolovite po dužini, pa ih poprskajte limunovim sokom, te ih ostavite stajati oko 15 minuta. Za to vrijeme pripremite umak od ulja, limunovog soka, posolite, popaprite, posipajte Vegetom i kosanim peršinovim listom. Šampinjone istresite u zdjelu za poslu-ivanja, prelijte ih pripremljenim umakom i lagano izmiješajte.












Blagdanska salata (prilog), Specijalitet kreativne kuhinje

Sastojci:
50 g kavijara
1 glavica salate
1 mala glavica mesnatog crvenog radića
2-3 stručka divljeg radića
1 mrkva
1 krastavac
1 limun
maslinovo ulje
Opis:
Sve vrste salata očistite i dobro operite, pa ih narežite na krupne komade i složite u posudu za posluživanje.
Očistite mrkvu i krastavac, narežite ih na listiće i dodajte salati. Pospite kavijarom, ukrasite kriškama limuna i začinite uljem i soli.



Salata od brokule (prilog), Specijalitet kreativne kuhinje

Sastojci:
250 g brokole
3 žlice maslinovog ulja
malo naribanog svježeg đumbira
malo limunovog soka
malo soli i crnog papra
1 dl kiselog vrhnja
Opis:
Brokolu oprati, rastaviti na cvjetove, a stabljike izrezati na komade. U posudu s uzavrelom vodom prvo staviti kuhati stabljike. Nakon nekoliko minuta dodati cvjetove i kuhati dok ne omekšaju, ali tako da se ne raspadnu. Gotovu brokolu ocijediti i staviti u zdjelu. Malo je isjeckati. U šalici izmiješati maslinovo ulje, limunov sok, začine i vrhnje te preliti preko povrća.








Salata od školjaka (salata),
Specijalitet talijanske kuhinje

sastojci:
300 g školjki
80 g slanine
200 g bijela graha
zelene masline
crne masline
4 fileta inćuna
bosiljak
ocat od bijelog vina
maslinovo ulje

Opis:
Močite grah 5 – 6 sati, kuhajte ga (45 minuta) i ocijedite. Skuhanu tjesteninu ocijedite i ohladite pod hladnom vodom te premjestite u zdjelu. Primješajte slaninu narezanu na rezance, cijele filete inćuna, masline (malo crnih i malo zelenih), grah i nekoliko listova bosiljka. Začinite s 4 - 5 žlica ulja, žlicom octa, soli, paprom, posložite salatu na tanjur za posluživanje i poslužite.







Salata od hobotnice u ananasu (predjelo), Specijalitet kreativne kuhinje

Sastojci:
Za 4 osobe:
2 komada svježeg ananasa
0,25 kg kuhane hobotnice
0,1 kg prženih oraha
2 vezice celera
2 komada limuna
1 jaje
2 žlice šećera
1 žlica vinskog octa
2 žlice isjeckanog peršina
1 dl slatkog vrhnja
1 žlica kapara
Opis:
Ananase prepoloviti i meso ananasa isjeći na kocke. Ananas, hobotnicu, orahe i celer dobro promiješati limunovim sokom. Podijeliti u 4 polovice ananasa i ostaviti u hladnjaku. Jaje i šećer miješati u vodenoj banji. Dodati ocat i peršin i sve skupa dobro miješati da dobijemo gustu masu. Ohladiti je. Kad se masa ohladi dodati joj šlag od slatkog vrhnja, politi po ananasu i dekorirati.




Salata od jabuka (salata), Specijalitet kreativne kuhinje
Sastojci:
2 crvene jabuke
300 g listova špinata
krastavac
skuta
100 g mortadele (u komadu)
3 jaja
limun
maslinovo ulje
Opis:
Kuhajte jaja 7 minuta, ogulite ih i narežite na kolute ili kriške. Operite i očistite špinat, osušite ga i narežite na tanke rezance. Operite jabuke, nemojte ih oguliti, očistite ih i narežite na kockice, oprani krastavac narežite na kolutiće a mortadelu na kockice. Stavite špinat u zdjelu i dodajte ostale namirnice a po vrhu posložite jaja i sir.
Začinite s maslinovim uljem i soli pa poslužite s kriškama limuna.



















Salata od kivija (salata), Specijalitet kreativne kuhinje

Sastojci:
3 kivija
1 glavica salate
2 jabuke
1 limun
ulje
papar u zrnu sol
Opis:
Oguliti koru od kivija i narezati ga na ploškice. Oguliti jabuke, pa jednu narezati na kockice, drugu na ploške. Zdjelu za salatu pokriti listovima salate. Okolo poslagati u obliku vijenca ploškice kivija naizmjence s jabukama, a sredinu ispuniti kockicama jabuka. Sve preliti umakom od limunova soka, kojem se doda malo soli i papra te nekoliko žlica ulja.




Salsa od kivija (prilog), Specijalitet kreativne kuhinje

Sastojci:
1 šalica aromatičnog octa
1 manji sjeckani luk
1 sjeckana banana
2 oguljene i sjeckane naranče
4 oguljena i sjeckana kivija
malo papra
Opis:
Zagrijati polovicu količine octa. Dodati luk i lagano ga kuhati da postane mekan. Dodati banane i po potrebi octa da smjesa postane kremasta. Dodati naranče, kivi i malo papra. Kuhati dok svi sastojci ne omekšaju.
























Salata od špageta s jabukom i povrćem
Sastojci:
za 4 osobe
300 g špageta
1 crvena paprika
1/2 koromača
100 g žute repe
1/2 vezice mladog luka
100 g mahuna
2 manje, kiselije jabuke
sok 1 limuna
malo soli
svježe mljeveni papar
malo origana
4 jušne žlice maslinovog ulja
3 jušne žlice vinskog octa
malo krasuljice
Priprema:
U vrućoj posoljenoj vodi skuhati špagete “al dente”. Istresti ih u cjedilo i obilno isplahnuti hladnom vodom. Očistiti koromač, žutu repu i mahune pa ih oprati i narezati na lijepe komadiće. U posoljenoj vrućoj vodi blanširati povrće, isplahnuti ga zatim pod mlazom hladne vode i odložiti. Pomiješati ulje s octom i začinima pa dobivenu mješavinu razrijediti s malo vode. Očistiti, oprati i na manje komadiće narezati papriku. Oprati mladi luk pa i njega narezati na kolutiće. Oprati i načupati listiće krasuljice (francuskog peršina). Oguljene jabuke izrezati na četvrtine, očistiti ih od koštica pa narezati na kockice i nakapati limunovim sokom. U prikladnoj zdjeli izmiješati špagete s povrćem i narezanim jabukama, a neposredno prije posluživanja po svemu preliti pripremljenu marinadu. Naposljetku posuti listićima krasuljice.

Salata od cvjetače
Sastojci:
1 srednja glavica cvjetače izrezana na komade
2-3 žlice maslinovog ulja
malo limunovog soka
malo naribanog svježe đumbira
malo soli i crnog papra
1 dl kiselog vrhnja
malo nasjeckanog peršina
Priprema:
cvjetaču kuhamo u posudi s malo vode. Kuhanu cvjetaču ocijedimo i stavimo u zdjelu. Još je malo usitnimo nožem. U šalici izmiješamo sve ostale sastojke i prelijemo preko cvjetače.







Salata od brokule
Sastojci:
Ľ kg brokule
3 žlice maslinovog ulja
malo naribanog svježeg đumbira
malo limunovog soka
malo soli i crnog papra
1 dl kiselog vrhnja

Priprema:
Brokulu operemo, rastavimo na cvjetove, a stabljike izrežemo na komade. U posudu s uzavrelom vodom prvo stavimo kuhati stabljike. Nakon nekoliko minuta dodamo cvjetove i kuhamo dok ne omekšaju, ali tako da se ne raspadnu. Gotovu brokulu ocijedimo i stavimo u zdjelu. Malo je isjeckamo, u šalici izmiješamo maslinovo ulje, limunov sok, začine i vrhnje te prelijemo preko povrća
Salata od blitve
Sastojci:
˝ kg blitve
3 srednja krumpira
3 žlice maslinovog ulja
malo limunovog soka
malo komorača
prstohvat crnog papra i soli
Priprema:
U posudi s vodom skuhamo blitvu i krumpir. Kuhano povrće ocijedimo i stavimo u zdjelu. Blitvu malo isjeckamo, a krumpir izrežemo na kockice ili kriške i dobro ohladimo. Dodamo ostale sastojke i dobro promiješamo.

Ajvar (prilog), Specijalitet slavonske kuhinje
Sastojci:
80 dg paprike
40 dg patlidžana
6 režnjeva češnjaka
1 dl ulja
2,5 dl octa
sol i papar
Opis:
Patlidžane oguliti i narezati uzdužno na ploške. Paprike prepolovti i očistiti od sjemenka. U lonac uliti 3/4 l vode i 1/4 l octa, dodati malo ulja i zakuhati. Potom ubaciti paprike i patlidžane. Povrće kuhati pet minuta i ocijediti. Povrće zatim samljeti na stroju za mljevenje i dobro izmiješati. U pogodnu posudu staviti ulje, dodati povrće i staviti na vatru. Kuhati oko sat vremena, stalno miješati, dok se smjese ne zgusne. Desetak minuta prije kraja, dodati sjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica.
Ajvar se može pripremiti i na drugi način: paprike ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici, oguliti im koru, samljeti i kuhati na ulju s patlidžanima. Takav ajvar biti će mnogo ukusniji.
Ajvar se poslužuje kao predjelo ili kao prilog uz razna pečenja.


Patliđani sa sirom (salata),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
4 patliđana
15 dg parmezana
maslinovo ulje
sol
bijeli papar

Opis:
Patliđane oprati, narezati po dužini na kolutiće i osušiti ih dobro papirnatim ubrusom. Posoliti, popapriti i zapeči sa obje strane na dobro ugrijanoj grill tavi.
Kad su gotovi posuti ih naribanim parmezanom i zalijti maslinovim uljem. Dobro ohladiti

Francuska salata (predjelo),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
šalica bijelog graha
4-5 krumpira
korijen celera
4-5 mrkvica
2 jabuke
2 kisela krastavca
majoneza od žumanjaka
6-7 slanih sardela (fileta)
ili
umjesto slanih srdela
na kockice izrezani sir i šunka

Opis:
Skuhati šalicu bijelog graha, 4-5 krumpira, korijena celera i 4-5 mrkvica. Sve izrezati na kockice i dodati još 2 izribane jabuke i 2 isjeckana kisela krastavca. Izmiješati. Napraviti majonezu od žumanjaka. Dodati 6-7 pasiranih fileta ili na kockice izrezani sir i šunku i izmiješati ih s majonezom. Salatu se složi u staklenku ili porculansku zdjelu, naokolo ukrasi zelenom salatom ili ružicama kuhane cvjetače a odozgo se prelije majoneza.

Salata s hrenovkama (salata),
Specijalitet njemačke kuhinje

Sastojci:
(za 4 osobe)
50 dg mladog krumpira
1 glavica luka
3 tvrdo kuhana jaja
25 dg mladih listića špinata
vezica peršina
4 hrenovke
sol, papar
ulje, ocat

Opis:
Posebno skuhajte krumpir, a posebno hrenovke. Oljušteni luk narežite na kolute. Tvrdo kuhana jaja oljuštite i sitno naribajte. Pomiješajte s octom i uljem, posolite i popaprite. Ogulite i narežite krumpire, pomiješajte s hrenovkama, lukom i peršinom. Neposredno prije posluživanja, začinite

Salata od jabuka (salata),
Specijalitet kreativne kuhinje
Sastojci:
2 crvene jabuke
300 g listova špinata
krastavac
skuta
100 g mortadele (u komadu)
3 jaja
limun
maslinovo ulje

Opis:
Kuhajte jaja 7 minuta, ogulite ih i narežite na kolute ili kriške. Operite i očistite špinat, osušite ga i narežite na tanke rezance. Operite jabuke, nemojte ih oguliti, očistite ih i narežite na kockice, oprani krastavac narežite na kolutiće a mortadelu na kockice. Stavite špinat u zdjelu i dodajte ostale namirnice a po vrhu posložite jaja i sir.
Začinite s maslinovim uljem i soli pa poslužite s kriškama limuna.







Salata od kokošjeg mesa na slavonski način (predjelo),
Specijalitet slavonske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
1 kg kokošjeg mesa
1 korijen celera
2 korijena peršina
10 dg mladog graška
20 dg mrkve
20 dg cvjetače
2 krumpira
1 vezica peršina
2 dl majoneze
sol i papar
Opis:
Kokoš očistiti, oprati, preliti hladnom vodom i staviti kuhati. Nakon pola sata dodati korijenje celera, peršina i mrkvu. U međuvremenu cvjetaču narezati na cvjetiće i skuhati u slanoj vodi. Izvaditi i ocijediti. Grašak također posebno skuhati, ocijediti i izručiti u zdjelu. Krumpir skuhati u ljusci, oguliti ga i narezati na kockice. Kad je kokoš mekana, procijediti juhu, odvojiti meso od kosti i narezati na sitne kockice. Zatim narezati na kockice mrkvu, celer i peršin. Povrće izmiješati s mesom, posoliti i popapriti. Dodati grašak, cvjetaču i krumpir. Meso s povrćem dobro izmiješati s 1.5 dl majoneze, preliti preostalom majonezom i posipati isjeckanim peršinom. Poslužiti rashlađeno.




Salata od krastavaca (salata), Specijalitet slavonske kuhinje
Sastojci:
2 svježa krastavca
150 g sira ementalera
2 dl jogurta
glavica luka
1-2 kisela krastavca
komadić ljutog feferona
Opis:
Krastavce dobro opeati, odrezati im krajeve i narezati ih ih na kolutiće. Sir narezati na kockice i pomiješati s jogurtom.
Nasjeckati luk, kisele krastavce i feferon, te promiješajti s svježim krastavcima sirom i jogurtom


Salata od krastavaca s dinjom (predjelo),
Specijalitet njemačke kuhinje

Sastojci:
za 4 osobe:

1 zeleni krastavac
1 dinja
1 glavica salate putarice
100 g ovčijeg sira
4 žlice vinskog ocata (bijelog)
4 žlice maslinovog ulja extra vergine
1 žlica bundevinih sjemenki
sol
papar iz mlina

Opis:
Krastavac oprati i prepoloviti po dužini, izvaditi sjemenke i narezati na polukolutove.
Dinju prepoloviti, odstraniti sjemenke i oguljenu narezati na tanke režnjeve. Salatu oprati ocijediti i natrgati na komadiće. Salatu, krastavac i dinju poredati na tanjur, preko dodati kockice ovčijeg sira
Ocat miješati sa paprom i solju, dodati maslinovo ulje extra vergine i sa tom marinadom poprskati salatu.
Dekorirati sjemenkama bundeve.













Salata od pečenih paprika (salata), Specijalitet slavonske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
8 paprika
4 režnja češnjaka
1/2 dl ulja
1/2 dl octa
sol i papar
Opis:
Paprike ispeći na žaru, na ploči štednjaka ili u pećnici. Paprikama oguliti kožu, posložiti ih na plitki oval i posipati sitno isjeckanim češnjakom. Posoliti paprike, popapriti ih i preliti mješavinom ulja i octa. Mogu se poslužiti još tople ili ohlađene, kao prilog pečenom mesu ili jelima s roštilja.










Slavonija
Salata od govedine (salata),
Sastojci:
glavica crvene salate
glavica zelene salate
400 g mlada krumpira
350 g tanka goveđeg odreska (kao za carpaccio)
100 g sira (Bjelovarac)
rajčice
150 g gljiva u ulju
peršin
maslinovo ulje
Opis:
Oguljeni krumpir skuhajte i ohladite. Očistite salatu, odvojite listove, operite rajčice. Naglo ispecite odreske na žlici ulja (minutu sa svake strane). Narežite govedinu na rezance, sir i rajčice na kockice, krumpir na ploške pa crvenom salatom prekrijte dno i rubove zdjele za posluživanje. Posložite zelenu salatu i sve ostale sastojke. Začinite uljem, soli i sjeckanim peršinom. Poslužite s umakom od naranča i šljiva.


















Pečene paprike (prilog),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
8 paprika-babura
ulje, sol
češnjak

Opis:
Opere se 8 komada zelenih paprika-babura i stavi na tiganj ili ugrijanu čistu ploču od štednjaka ili se peku okrećući na gradelama. Kad su pečene, brzo im se oguli gornja kora (tanka kožica), povadi sjeme, položi u tanjur, polije dobro uljem, osoli i pospe isjeckanim češnjakom. Služe se samostalno ili uz kuhano ili pečeno meso.



Salata od pečenih paprika i sira (salata),
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Sastojci:
25 dg ementalera
4 svježe ispečene paprike
1 rajčica
peršin
1 režanj češnjaka
peršin
maslinovo ulje
sol
bijeli papar
Opis:
Ispečene paprike, rajčicu i sir isjeckati na sitne komadiće. Nasjeckani češnjak i peršin pomiješati sa sirom i paprikom i preljti s maslinovim uljem. Prije posluživanja dobro ohladiti.
Pečeni luk (prilog),
Specijalitet hrvatske kuhinje

Sastojci:
(za 4 osobe)
50 dg luka
ulje, papar, sol

Opis:
Luk stavite na roštilj i pecite ga sa svih strana. Pečenom luku skinite vanjske suhe ljuske, prelijte ga uljem, posolite i popaprite. Poslužite uz meso s roštilja
Salata s kravljim sirom (salata),
Specijalitet goranske kuhinje

Sastojci:
60 dg kravljeg sira
2,5 l kiselog vrhnja
3 režnja češnjaka
6 listića svježe mente

Opis:
Sir dobro izmiješati s vrhnjem da se dobije glatka masa. Češnjak izgnječiti, dodati ga u smjesu vrhnja i sira i dobro izmješati. Sve staviti u plitku posudu i posuti nasjeckanom mentom.


Salata od radića i rajčica (salata),
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
30 dg radića
30 dg rajčica
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
2 žlice ulja
2 žlice octa
sol i papar
Opis:
Rajčice narezati na tanke kriške i posložiti u zdjelu. Očistiti i oprati radić i dodati ga u zdjelu s rajčicama. Luk narezati na kolutiće, a češnjak usitniti. Salatu posipati lukom i češnjakom, začiniti mješavinom ulja i octa, posoliti i popapriti. Poslužiti uz prženu ili pohanu ribu ili uz divljač




Salata od tikvica (salata),
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Sastojci:
za 4 osobe:
1 kg tikvica
4 režnja češnjaka
sol
bijeli papar
maslinovo ulje
list lovora
Opis:
Tikvice oprati, narezati na ploške i kuhati u slanoj vodi s listom lovora. Kuhane tikvice dobro ocijediti, staviti u zdjelu, posuti češnjakom i preliti maslinovim uljem. Dobro ohladiti.








BRZA SALATA /talijanska kuhinja/
Sastojci:
salata (endivija)
crveni radić
2 tikvice
6 malih rajčica
sir Mocarela
komad deblje narezane kuhane ili prešane šunke
crne masline
1 jogurt (nemasni)
razne vrste radiča (za ukras)
zmijina trava (kozlac)
maslinovo ulje

Opis:
Operite i očistite salate i povrće. Odvojite listove salate pa ih sitno narežite i rasporedite po tanjurima.
Narežite radić na rezance, tikvice i mocarelu na jednake komade, kuhanu šunku na kockice. Veliku šaku maslina i cijele male rajčice posložite po salati. Začinite uljem, kozlacem i soli. Stavite u hladnjak sat vremena i poslužite s jogurtom u koji ste nasjeckali kozlaca.


Patliđani sa sirom (salata),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
4 patliđana
15 dg parmezana
maslinovo ulje
sol
bijeli papar
Opis:
Patliđane oprati, narezati po dužini na kolutiće i osušiti ih dobro papirnatim ubrusom. Posoliti, popapriti i zapeči sa obje strane na dobro ugrijanoj grill tavi.
Kad su gotovi posuti ih naribanim parmezanom i zalijti maslinovim uljem. Dobro ohladiti



Salata od celera (salata),
Specijalitet internacionalne kuhinje
Sastojci:
2 celerova korjena
30 dg gorgonzole ili rokfora
malo maslinovog ulja
Opis:
Oprani celer naribajti i pomiješajti s izgnječenim sirom. Sve politi s malo maslinovog ulja.







Salata od celera sa slaninom (salata),
Specijalitet internacionalne kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe)
1 celerov korijen, težak 70-80 dg
10 dg mesnate dimljene slanine
1 velika glavicu luka
za umak:
2 žlice vinskog octa
2 žlice juhe
sol, papar
ulje

Opis:
Oguljeni i oprani celer skuhajte u slanoj vodi. Narežite ga na tanke ploškice. Nasjeckanu slaninu ispržite na žlici ulja i ocijedite. Dodajte nasjeckani luk, ispržite, zalijte octom, dodajte 2 žlice juhe od kuhanja celera i prokuhajte. Posolite, popaprite i time zalijte celer. Poklopite i ostavite jedan sat da se sastojci prožmu.
Salata od jabuka (salata),
Specijalitet kreativne kuhinje
Sastojci:
2 crvene jabuke
300 g listova špinata
krastavac
skuta
100 g mortadele (u komadu)
3 jaja
limun
maslinovo ulje

Opis:
Kuhajte jaja 7 minuta, ogulite ih i narežite na kolute ili kriške. Operite i očistite špinat, osušite ga i narežite na tanke rezance. Operite jabuke, nemojte ih oguliti, očistite ih i narežite na kockice, oprani krastavac narežite na kolutiće a mortadelu na kockice. Stavite špinat u zdjelu i dodajte ostale namirnice a po vrhu posložite jaja i sir.
Začinite s maslinovim uljem i soli pa poslužite s kriškama limuna.

Salata od jezika (salata),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
2 vezice rige
350 g soljena narezana jezika
4 krumpira
polovica crvene i polovica žute paprike
100 g crvena luka u octu
crne masline
mravinac
maslinovo ulje

Opis:
Skuhajte krumpir, ogulite ga, ohladite i narežite na ploške. Operite rigu i sitno je najsjeckajte. Začinite uljem i soli te posložite na tanjur za posluživanje. Na to stavite jezik, krumpir, očišćene i narezane paprike, masline i zakiseljeni luk. Pospite mravincem i uz to poslužite umak od metvice.

Salata od piletine sa slanutkom (salata),
Specijalitet internacionalne kuhinje
Sastojci:
2 pileća prsa
150 g mahuna
4 - 5 vezica rige
crveni luk
150 g kuhana slanutka
100 g rajčica u ulju
juha od povrća
maslinovo ulje

Opis:
Pažljivo očistite piletinu od kostiju pa je narežite na odreske i skuhajte u juhi. Skuhajte i ocijedite mahune. Narezanu rigu začinite uljem i soli te je stavite na tanjur za posluživanje. Na rigu stavite piletinu narezanu na štapiće, kuhani slanutak, mahune i rajčice. Ukrasite kolutićima crvenog luka.
Poslužite salatu s zelenim umakom






Salata od radića i rajčica (salata),
Specijalitet kvarnerske kuhinje

Sastojci:
Za 4 osobe:
30 dg radića
30 dg rajčica
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
2 žlice ulja
2 žlice octa
sol i papar

Opis:
Rajčice narezati na tanke kriške i posložiti u zdjelu. Očistiti i oprati radić i dodati ga u zdjelu s rajčicama. Luk narezati na kolutiće, a češnjak usitniti. Salatu posipati lukom i češnjakom, začiniti mješavinom ulja i octa, posoliti i popapriti. Poslužiti uz prženu ili pohanu ribu ili uz divljač

Salata s kravljim sirom (salata),
Specijalitet goranske kuhinje

Sastojci:
60 dg kravljeg sira
2,5 l kiselog vrhnja
3 režnja češnjaka
6 listića svježe mente

Opis:
Sir dobro izmiješati s vrhnjem da se dobije glatka masa. Češnjak izgnječiti, dodati ga u smjesu vrhnja i sira i dobro izmješati. Sve staviti u plitku posudu i posuti nasjeckanom mentom.

Salata s piletinom (salata),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
1 pečeno pile
veliki krastavac
velika zelena paprika
5 žlica ulja
1 tikvica
vinski ocat, sol, papar
peršinovo lišće
pola žličice currya
vlasac
pola glavice zelene salate

Opis:
Hladno pile narežite, očistite od kostiju i kože. Meso usitnite. Tikvicu operite i kratko prokuhajte u slanoj vodi. Kad se ohladi, narežite je na ploškice a tako narežite i oprani krastavac. Opranu papriku očistite i narežite. Operite zelenu salatu i natrgajte listove. U zdjelu slažite u redovima povrće i meso. Nasjeckajte vlasac i peršin. Pomiješajte ulje, ocat, sol, papar, curry i začinsko bilje i prelijte preko salate prije posluživanja.








salata s mahunama (salata),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
(za 4 osobe)
60 dg mahuna
10 dg šunke (u komadu)
10 dg ukiseljenih gljiva
2 režnja češnjaka
ulje, ocat
sol, papar

Opis:
Očišćene mahune kuhajte 25 minuta u slanoj vodi. Ocijedite ih, pa pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, narezanim gljivicama, te šunkom, narezanom na kocke. Posolite, popaprite i dodajte ulje i ocat.




Post je objavljen 28.07.2004. u 15:08 sati.