Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal

Marketing

Mind Twister (42): Buntovnik bez razloga

Jeste li kad upoznali osobu koju biste mogli nazvati buntovnikom bez razloga? Ja jesam. Zanimljivi su to ljudi. Svi su povezani istim karakteristikama i jednostavno se razlikuju. Osjetite to. Oni su upravo to, buntovnici. Revolucija je njihova profesija. Ali rijetko se upuštaju u revolucije pravih razmjera i rijetko su ustrajni u svom stavu. Danas će se protiviti jednom mišljenju da bi ga sutra prešutno usvojili i odmak navalili na kontrom. Gotovo uvijek smatraju da imaju dobre razloge za to. A nemaju ih gotovo nikad, osim kad im se posreći. Tada se ne osjećaju dobro. Jednostavno im nije ugodno kad se većina slaže s njihovim mišljenjem. Baš se tu osjećaju mali i beznačajni. Timski rad za njih je nužno zlo, i ne vole ga. Oni su samotnjaci koji tek povremeno sretnu kakvu srodnu ušu s kojom mogu uskladiti mišljenja i skovati plan za novu mini revoluciju.

Slaganje sa svima njima umanjuje osjećaj različitosti, posebnosti i ekskluzivnosti. Opravdavaju svoje stavove potrebom da pokrenu i drugačije mišljenje u cilju općeg poboljšanja. Ono što ne valja je njihov nedostatak dosljednosti u stavu. Može li se s takvim ludima razgovarati? Može, ali teško. Ovisi o tome kakvi smo sami. Ako ste energični otvoreni i uvjerljivi imate problem s njima. Oni će promijeniti nekoliko tema i svaku će završiti u točci kad su najviše bili u pravu. Buntovnici bez razloga vas često ostavljaju s osjećajem da ste natkriljeni u svakom pogledu.

Oni se znaju izražavati jer je to ključ njihove uvjerljivosti. Generalno, ako vas nerviraju možete ih izbjeći. Oni nisu problem nama nego sebi samima. Njima nikad neće nešto biti dobro, uvijek će imati primjedbe. U polovici života postat će zaista nezadovoljne osobe a njihovo buntovništvo nerijetko će biti lišeno svake pravde. Postat će navika i sebi i drugima. I tada će njihova različitost postati nešto što JESTE ali je već svima normalno. Njihovim povećanjem nervoze smanjuje se naša i život ide dalje. To i jeste pravedno. Buniti se bez pravog razloga ne donosi ni kratkoročne ni dugoročne rezultate. Donosi samo sve učestalije gaženje vlastitih riječi, netrpeljivost i nepažnju prijatelja. Ono donosi sasvim suprotan efekt od željenog. Umjesto velikog, sveznajućeg, promišljenog, načitanog i zapaženog kritičara buntovnici bez razloga postaju mala, nezapažena, dosadna gunđala koje nitko više ne shvaća ozbiljno. Tako mislim, pa sam odlučio da se nikad neću buniti bez razloga. Ponekad se čak ne bunim i kad imam razlog, ako se ne isplati.

Jeste li već upoznali kakvog buntovnika bez razloga? Možete li mu pomoći? Možda bi ih trebalo potaknuti u nečem drugom, kako bi uvidjeli da im neka pozitivna razmišljanja donose više bodova nego puko gunđanje koje nitko ne želi slušati. Osobno poznajem dvojicu koje bih mogao bez grižnje savjesti nazvati buntovnicima bez razloga. Ne izbjegavam ih, ali pokušavam kroz druženje potražiti u njima ono pozitivno što ih također čini posebnima, samo što oni to ne vide. Tko zna, ako ustrajem možda jednostavno shvate da njihov stav upravo njima donosi najmanje koristi.

Post je objavljen 13.07.2004. u 17:45 sati.