Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/niktheslik

Marketing

Heaven or Hell?

Evo ispit iz fizike za oko 45 minuta, u 8 ujutru po mom satu (GMT-8). UCSD, kraj prve godine faksa. Prosto k'o pasulj, cujem. Kao "lako" jer nije na Balkanu. "Lako" jer nije u Njemackoj. "Lako" jer je u USA skola laka. Ko to kaze? Oni koji nikad nisu morali provesti neprospavanu noc za ispit u Americi. Oni koji su to isto morali izvoditi za svoje ispite na Balkanu i u Njemackoj, pa misle da je to najteza stvar na svijetu. Oni koji gledaju previse filmova. Oni koji znaju premalo ljudi koji bi im mogli ispricati pricu iz prve ruke.

Nije sve tako medeno u "najslobodnijoj zemlji na svijetu." Ne poricem da je vjerovatno mnogo lakse nego vecini, al' mi jako smeta ljudski idiotizam koji dopusta takve predrasude.

Srednje skole u USA su druga prica. Prelake, neadekvatne za buducnost. Zato je najteza godina fakulteta prva, jer prilagoditi se na kolicine obaveza je mnogo teze nego to samo nastaviti, kako situacija nalaze jugoistocnoj Evropi. Nagla promjena tvrdo ukorijenjenih navika je veliki sok za mnoge. Zato mi koji prezivimo imamo necim da se ponosimo. Cak i gimnazija na stari balkanski nacin nije mogla da mi ukorijeni navike koje 2 i po godine americke srednje skole nisu mogle iskorijeniti i zamijeniti katastrofalnim. Nazalost. Al' bice OK. Ucio sam. Trudio sam se. Potrudicu se i u slijedecih par sati. Jer tako se mora.

Tako se mora. Svuda.

Bas svuda.

Because there's no such thing as a free lunch.

Post je objavljen 07.06.2005. u 16:12 sati.