Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starwarsfan

Marketing

Postanak Star Wars-a!

Godine 1977. George Lucas poziva grupicu bliskih prijatelja, uključujući Stevena Spielberga i Briana De Palmu, u svoj studio u San Anselmu kako bi pogledali grubu verziju Star Wars-a, filma na kojem je marljivo radio prethodnih par godina. De Palmina reakcija nakon filma - 'Ovo je prava glupost!' nije dala naslutiti da će taj nekonvencionalni uradak u budućnosti doživjeti kultni status.

Ideje autora u počecima početaka bile su snimiti film temeljen na stripovima o Flash Gordonu. Kako su prava na film već bila prodana, odlučio se Lucas osmisliti vlastitu priču. Našlo se tu elemenata iz raznih legendi, samurajskih filmova,vesterna, nekoliko svjetskih religija i sl.
Prva svemirska saga polako se rađala. Lucas je cijelu priču podijelio na devet filmova, od kojih je publici odlučio prvo predstaviti samu srž - središnju trilogiju (Epizoda 4: Nova nada, Epizoda 5: Imperij uzvraća udarac, Epizoda 6: Povratak Jedija) koja je označila prijelaz iz 70-ih u 80-te godine prošloga stoljeća, te ostavila trag na mnoge kasnije SF filmove.

Godinama nakon što su Ratovi zvijezda ušli u povijest, saga se vratila svojim počecima. 1999. imali smo napokon priliku pogledati začetke priče u Fantomskoj prijetnji (Epizoda 1), a slijedila je i Epizoda 2: Rat klonova. Iako filmovi nisu pretjerano zadovoljili niti fanove, niti 'laike', zaradili su sasvim dovoljno (431 i 331 milijun $) da se nađu među najgledanijim filmovima ikad snimiljenih!

Post je objavljen 06.06.2005. u 10:57 sati.