Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Je li Hrvoje Petrač financirao Antu Gotovinu preko Davorina Firisa?


Update: Davorinu Firisu otkazale kočnice na motoru i poginuo na mjestu

Još jedan svjedok manje slučajno ili ne!

Prvobitno objavljeno - 03.06.2005 u 12:53:


Ahmet Hamoglu bivši suvlasnik casina Vega kojeg je Hrvoje Petrač izbacio iz igre, nakon čega je Davorin Firis postao direktor kockarnice u Sheratonu


Treća skupina dokaza, kako doznajemo iz izvora bliskog hrvatskoj Vladi, najviše je zadovoljila Carlu del Ponte jer se među njima nalazi jedan od tragova dosad sasvim nepoznat hrvatskoj javnosti. Naime, nedavna obrada direktora kasina u Sheratonu izravno povezanog s Hrvojem Petračem, pokazali su, navodno, njihovu izravnu vezu s generalom Gotovinom. Hrvatska će Vlada, priopćeno je Carli del Ponte, sljedećih dana nastaviti otpočete i poduzeti nove akcije.

Večernji list, 03. 06. 2005.


Pošto se, osim Davorina Firisa, više nitko javno ne spominje kao direktor Petračevog kasina u Sheratonu, za zaključiti je da je Ivo Sanader Carli del Ponte ponudio izviješće policije neki dan prezentirano u medijima:

Direktor Petračevog casina utajio porez

ZAGREB – Direktor casina »Maestral« u vlasništvu Hrvoja Petrača Davorin Firis prijavljen je zbog utaje 672 tisuće kuna poreza na dobit. Prema kaznenoj prijavi direktor casina »Maestral« zloupotrijebio je svoj položaj u gospodarskom poslovanju, odnosno osnovano se sumnja da je kao odgovorna osoba umanjio osnovicu za obračun poreza na dobit društva za 2003. godinu u iznosu od 3,36 milijuna kuna. Naime, Firis je prema kaznenoj prijavi sastavio poslovne isprave odnosno račune dobiti i gubitka te prijavu poreza na dobit za 2003. godinu unijevši u njih neistiniti sadržaj. Na taj je način izbjegao plaćanje poreza na dobit u iznosu od 672 tisuće kuna, pribavivši time nezakonitu dobit firmi kojoj je na čelu. Policija je račune casina »Maestral« »pročešljala« na zahtjev USKOK-a.


Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kako policija i POA dokazivati da se tim "utajenim novcem od poreza" finacirao bijeg Ante Gotovine.

Neki izvori bliski ICTY-u kažu i da se novcem od otmice sina Vladimira Zagorca trebao financirati bijeg Ante Gotovine.

Davorin Firis imao je zapaženu ulogu u skupljanju novca za otetog Zagorčevog sina:

...
Direktor casina Maestral Davorin Firis posvjedočio je da ga je Hrvoje Petrač, osumnjičen za sudjelovanje u otmici, poslao u Hypo-banku kako bi pružio garanciju generalu Zagorcu da može podići milijun i pol eura za plaćanje otkupnine otmičarima, doznaje se od izvora koji nije želio biti imenovan.

Prema istom izvoru, Firis je rekao da je otišao u banku jer je dugovao uslugu Petraču.

U banci je navodno sreo odvjetnika Peru Lozicu i Romana Bindera, direktora poduzeća 'PZ Ulaganja', koji su također pomagali Zagorcu oko dobivanja novca od banke, a tu su bili i policajci te Petračev sin Novica, jedan od desetorice osumnjičenih za otmicu.

Novica je, po svjedokovu iskazu, tada rekao kako je 'dobro da policija zna za sve ovo, samo da ne saznaju i novinari'.

Lozica i Binder su u iskazu istražnom sucu rekli da su banci dali zadužnice kako bi Zagorec mogao 'otići u minus' po tekućem računu u iznosu od milijun i pol eura...


Post je objavljen 19.08.2005. u 20:33 sati.