Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/epikur

Marketing

Kako iz beda

Depresija, melankolija, apatija, bed ili jednostavno - loše raspoloženje ...
Kako god to nazvali, svatko od nas povremeno se nađe u takvom stanju. Sve nam je bez veze, niiiiišta nam se neeeeeda, najradije bismo ujutro ostali u krevetu i prespavali dan, sljedeći dan, nekad i godinu. No, ostati u krevetu zasigurno je posljednja stvar koju treba činiti. Još je gora, ne poduzeti ništa. Evo što biste mogli i trebali umjesto toga:

- Radite nešto, bavite se nečim što će vam odvući pažnju od crnih misli: čitajte, gledajte film, razmišljajte o prošlom i sanjarite o budućem godišnjem odmoru, prelistajte fotografski album, nađite se s prijateljima. Bježite od teme koja vas je dovela u bed.

- Vježbajte. Brzo hodajte, igrajte badminton, gimnasticirajte u sobi. Depresija je, naime, stanje niske pobuđenosti organizma koju svakako treba povećati. Aerobic, trčanje, plivanje - što god izabrali, bolje je od ležanja. Osim toga, tjelesna aktivnost i pobuđenost potiče i izlučivanje hormona raspoloženja (endorfin) pa ćete, htjeli ili ne htjeli, nakona toga biti bolje raspoloženi. Probajte, "šljaka" sigurno.

-Omogućite sebi uspjeh, makar i mali. Ostvarite dio (etapu) onog što ste imali u planu. Ako ne možete obaviti "generalku" cijelog stana, pospremite jedan dio. Ako ne možete napisati cijeli izvještaj, napišite kratko poglavlje. Ako ne možete vježbati punih sat vremena, odvježbajte 10 minuta. I mali uspjeh može pomoći otjerati loše raspoloženje.

- Pogledajte s druge strane - pozitivne - situaciju koja vas tako muči. Većina životnih situacija su takve da u njima ima i nešto dobro, a što je možda jako vrijedno, samo vi to ne vidite.

- Posvetite se molitvi, ako ste vjernik. Kod istinskih vjernika ona pomaže.

- Pomažite drugima kojima je teže i gore. A takve znate. Ovo je jedan od najefikasnijih načina borbe protiv depresije, iako ga ljudi jako rijetko koriste.


Post je objavljen 31.05.2005. u 09:51 sati.