Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bulletproof

Marketing

the game _ the west is getting restless

Image Hosted by ImageShack.us

'Dre found me in a slum, sellin' that stuff with one hand on my gun...'
(Dre me našao na ulici, dok sam prodavao te stvari sa jednom rukom na pištolju...)


S visinom od metar i 95, Jayceon Taylor a.k.a. Game dolazi iz mjesta gde je rođen gangsta rap – Comptona. Bio je predodređen za košarkašku karijeru, i čak je dobio košarkašku stipendiju za University of Washington, koju je smatrao prvom stepenicom za NBA karijeru. Inače on je bivši gangster koji se posvetio repu nakon što je upucan 5 puta i pao u komu. Suradnja sa Dr.Dreom na debitantskom albumu dovoljno govori da je Game veoma ozbiljan.

Prvi album po imenu The Documentary najavljuje dolazak jednog od najznačajnijih
West Coast gangsta repera još od Snoop Dogga i ranije.
Sa gostima kao što su 50 Cent, Nate Dogg, Tony Yayo, Eminem, Nate Dogg, Mary J. Blige, Busta Rhymes kao i producentima Dr.Dreom, Kanye Westom i Just Blazeom, dovoljno govori o ovom albumu.

“ Mnogo današnjeg repa je čisto sranje koje ne govori i ne znači ništa likovima koji žive u getu“- kaže Game koji ima 25 godina i tetovažu od člana grupe NWA Eazy E-a na desnom ramenu. “ Svi repaju o nečemu ali u stvari ne govore ništa. NWA, Biggie, 2Pac, Snoop Dogg i Jay Z su likovi koji su onda nešto govorili, tada su Biggie, Pac i Eazy E umrli i to je zaista bilo strašno. Umalo smo dozvolili da rep nestane sve dok nije došao Eminem a posle njega i Fifty koji je ponovo probudio gangsta rep. Osećam da je sada došao red na mene.”

Ono što Game, Eminem i 50 Cent imaju zajedničko je upravo Dr.Dre – osnivač NWA.“Najbolji trenutak koji sam imao u rap muzici je bio 2002. kada sam ušao u Dreov studio. On mi je tada rekao da je preslušao moj mixtape sa freestyleovima i da hoće da potpišem ugovor.“- kaže Game. “Dre je skoro 20 godina na vrhu. On mi je kao otac kojeg nikad nisam imao. Jedini idoli koje sam imao pored Jordana su bili NWA.”

Game nosi ovaj nadimak jer je stalno igrao basket, vozio bicikl, trčao i zezao se po ulicama. Problemi u porodici vezani za njegovog oca su doprijeli da se u 3. razredu osnovne preseli u hraniteljski dom gdje je bio sve do srednje škole.
“Moje djetinjstvo je bilo sjebano, ali se nisam razlikovao od likova koji su živeli
u kraju.”


Image Hosted by ImageShack.us

Čim se vratio da živi sa majkom jedan od njegove starije braće Jevon je ubijen. Game je tada počeo slijediti drugog brata Fase-a koji je bio član Bloodsa bez obzira na to što su živeli u kraju gde su se skupljali Cripsi. (Bloods i Crips su 2 najveće gangsterske grupe u SAD-u). Fase je pokušao odvratiti Gamea od gangsterskog života ali je postalo jasno da će Game ostati gangsteri kako preživi na ulici.
Kada je Game 1999. završio srednju školu još jedan njegov brat -Charles je ubijen. Inače Game je bio srednjoškolska košarkaška zijezda, pozicija shooting-guard. Dobijao je ponude i besplatne školarine od nekih kolega ali nije htio da nastavi dalje jer se već uveliko počeo baviti krađama automobila, dilanjem droge i pucnjavama. Njegova majka ga je tada izbacila iz kuće. 2000.godine Game i brat se sele u blokove obližnjeg grada i nastavljaju dilati.

U kolovozu 2001. Game je bio sam u stanu kada je neko pokucao na vrata, Game je otvorio i tada je bio upucan 5 puta u dilerskom obračunu i jedva preživio. “To je bilo najveće iskustvo u mom životu. Ovo zvuči ludo ali cijenim to što mi se desilo jer bi sad već bio mrtav. Svatko ko je upucan i preživi se osjeća veoma sretno.”

Image Hosted by ImageShack.us

Game je odlučio prestati se baviti kriminalom i počeo razmišljati o tome da postane reper. Poslao je brata da kupi nekoliko najboljih albuma kao što su Dre-ov "The Chronic", Biggy-ev "Ready to Die", "Reasonable Doubt" od Jay Z-a, "Death Certificate" od Ice Cube-a, Snoopov "Doggystyle", "All Eyez On Me" od 2Paca i sve albume od NWA i Kool G-a. Te albume je preslušavao oko 5 mjeseci i počeo repati. “Mixao sam sve stilove i tako sam došao do svog stila. Zbog toga mnogi misle da zvučim kao da dolazim sa East Coasta, bez obzira što repam o Westu.“ Tada je njegov mixtape stigao do Drea i Game je dobio ugovor. Nadao se da se svrha njegovog albuma neće shvatiti drugačije.

A kako Game reagira na taj uspjeh? "Nikad mi nije palo na pamet repati, zbilja. Mislim, samo sam se zajebavao po kvartu, a onda su odjednom došli pozivi da se Dre želi sresti sa mnom." A košarka, žali li za njom? "Ma dajte, nemojte ni pitati. LeBron James, Shaq - biti na parketu s njima? Za to bih sve dao. Nije da ne volim ono što sad radim i da ne cijenim šansu koju sam dobio, ali to mi je najveća žalost u životu, što sam uprskao svoju stipendiju. Ali, što je tu je, nema se smisla osvrtati."

Image Hosted by ImageShack.us

“Ja govorim svoju priču, ne govorim nikome da dila drogu. Dok sam se ja time bavio, radio sam to jer nisam mogao ništa drugo, imao sam 4 sestre i starijeg brata. Jeli smo čips za Dan Zahvalnosti. Kad sam uzao pištolj u ruke, to sam napravio jer mi je život bio u opasnosti. Ako ne želite to čuti onda nemojte ni da slušate moj album. Ja ne slavim život koji sam živio zato što ne želim da se nekome to dogodi. Ja sam samo običan čovjek koji je odrastao u getu i želio više od svega da iz njega izađem.” -kaže Game. “ Dao sam sve za ovaj album, to sam ja. Uživajte u njemu jer je ovo posljednji put da ga ja proživljavam. Sljedeći album će biti o tome kako živim sada.”

Game je tek počeo.....


Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 29.05.2005. u 19:26 sati.