Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogtemazo

Marketing

Kad mi se digne (živac)

Već duže vrijeme proganja me jedna glupost koja mi ponekad tako digne živac, i jedva se nekako skuliram prije nego izgubim kontrolu. Radi se o najobičnijim bravama i ključevima.

Ponekad se vratim kući rukama krcatim nekim vrećicama, torbama, raznim glupostima, i kako bih dohvatio ključeve iz džepa sve vrećice nekako okačim preko prstiju naprežući ih do krajnjih granica, nebih li oslobodio makar kažiprst i palac koji će uz malo sreće dohvatiti ključeve koji su naravno zapleteni u hlačama pod najzajebanijim kutem, gotovo kao da su tvornički ušiveni. Pri takvim naporima sa čela curi znoj, u zubima stišćem jednu od vrećica, a pazuh koji isto nešto pridržava, nemilosrdno se znoji.

I napokon, ključevi su vani. Sa dva pokušavam izdvojiti onaj pravi između glupih privjesaka i glomaznog ključa od auta. U trenutku mi skoro ispadnu iz ruku ali ih nadljudskim refleksom uspjevam noktom zadržati. Sa uzdahom olakšanja uguram nekako pravi ključ u bravu, okrenem ga, i brava napravi škljoc. Izvadim ključ, zavučem prsten privjska na kažiprst i naslonim se na kvaku.
Vrata se ne miču. Zaključano!
A pas mater!!!
I to je ono što mi diže živac! Koji paranoični kreten okreće ključ u bravi dva puta?! Čemu??? Zašto ga moraš vrtit sve dok ne osjetiš da ne ide dalje? Pitao sam svoje ukućane zašto to rade i nisam dobio odgovor. Makar ne razuman odgovor.

Nisam bravar i stvarno ne znam iz prve ruke da li zaključavanje vratiju 'dva puta' ima ikakvog učinka. na sreću, dovoljno sam inteligentan da malo profilozofiram o tom pitanju, a u korist mi ide i činjenica da imam i svoj blog gdje glasno mogu izraziti svoje mišljenje:)

Dakle, moje mišljenje je: Ako već neko želi provaliti kroz zaključana vrata učinit će to silom ili nekim specijalnim alatom kojim će obiti bravu. Koliko je velika razlika u sili koju morate upotrijebiti da bi razvalili vrata zaključana jednom ili dva puta? Vjerujem da nije pre velika. Okini nogom ko najveći kreten u područje brave i vrata će se razvaliti bez obzira koliko puta je ključ okrenut. Isto će tako kvalitetna vrata i kvalitetna brava izdržati jačinu udarca bez obzira na broj okretaja ključa u istoj.

Drugi slučaj je da provalnik ima onu čarobnu spajalicu, špangicu, ili jednu od onih specijalnih igračaka koje gurne u bravu, malo prčka i otvori vrata bez po' muke. Onaj koji je izmislio tu spvavicu vjerovatno je mislio i na situaciju kada je ključ možda okrenut i dva puta. Ja još nisam na filmu vidio da se netko od stručnjaka usred posla okrenuo, odmahno glavom, i rekao: E jebiga, ništa od ovog. Zaključali su dvaput. Bad luck. Idemo dalje.

Možda ja samo gadno brijem. Možda stvarno pomaže zaključati vrata dva puta, a ja sam totalni kreten jer to ne mogu shvatiti. Ako je tako, ajmo sad na brzinu sagledati stvar iz drugog kuta.

Zašto se izrađuju brave koje dozvoljavaju okretanje ključa dva puta? Mislim, ako je dva puta više sigurno nego jedamput, zašto uopće proizvoditi tako kompliciranu bravu? Zašto ne napraviti odmah bravu kojoa će već pri prvom okretu zavući onaj komad čelika pola metra u štok vratiju, pa smo sigurni od svega?

Ne ide mi u glavu zašto bi netko želio imati kao opciju samo jedan okret ključa ako zna da to nije dovoljno sigurno. Gledam na to kao da dođete u apoteku i kažete da imate neku bolest, i dobijete lijek, i teta vam kaže ako želite samo djelomićno ozdraviti, ali ne skroz, onda popijte samo pola bočice. Međutim, ako želite skroz ozdraviti, onda popijte čitavu bočicu. U oba slučaja nema nus pojava. Zašto bih želio ostat malo bolestan? Radi bolovanja?:) Možda je jedan okret ključa namjenjen za izvlačenje para od osiguranja?:)

Da li me kužite što želim reći? Pa naravno da ću pokušati zaštiti svoju kuću najbolje što mogu, a ako to znači okretati ključ dva puta, zašto postoji prvi stupanj? Ne vjerujem da je samo stvar tehničkog problema, i da nema drugog načina nego vrtit ključ u bravi pola sata, i pritom probudit pola kuće zveketom ostatka ključeva i privjeskom. Ako stvarno nema drugog načina da se vrata dobro zaključaju osim ako ne izvrtite ključ do besvjesti, zašto vas onda ne upozore prilikom kupovine brave, ili zašto ne napišu disklejemer tipa - Warning: Jednim okretom ključa vaša vrata su samo prividno zaključana. Ukoliko volite opasanost i život na rubu, jedan okret ključa je pravi izbor za vas. Ako vam je vaša sigurnost na prvom mjestu, ključ okrenite 125 puta.

A jesam zakomplicirao a? :)


Post je objavljen 27.05.2005. u 21:26 sati.