Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Veselo pljeskanje

Mlade Britance zahvatila manija maltretiranja nasumice odabranih žrtava, napadaju s leđa i sve snimaju kamerom

Velikom Britanijom se širi novi vid delinkvencije mladih - happy slapping (veselo pljeskanje), čija su pravila jednostavna - nasumice odabrana žrtva napada se s leđa, sve se snima mobilnim telefonom, a snimak se šalje na internet.

Prvi slučajevi zabeleženi su pre šest meseci u Londonu, a od tada su se proširili na celu zemlju. Izvršioci su, uglavnom, maloletnici.

Londonska štampa pisala je o izvesnoj Karolini Monk (35), koja je bila žrtva sličnog napada dok je s majkom šetala Prajmrouz hilom, otmenim delom Londona. Mladi nasilnici su je tako snažno udarili da je pala na zemlju, posle čega su je slikali mobilnim telefonima. Iako samo lakše povređena, mlada žena je doživela pravi šok, jer smatra da su je napali zato što joj je kosa opala posle hemoterapije.

Zatim slučaj 16-godišnje devojke koja je u Mančesteru 9. maja napala svoju vršnjakinju Beki Smit. Snimak napada, u kome je žrtva zadobila tešku povredu glave, kružio je zatim među đacima Betine škole.

Londonska policija istražuje 200 sličnih incidenata, zabeleženih u poslednjih šest meseci. Neki od tih napada bili su veoma brutalni.

Početkom maja dva osamnaestogodišnjaka zapalila su jednog beskućnika u Mančesteru i to snimili mobilnim telefonima. Osuđeni su na šest i po meseci zatvora. Na delu snimka sa njihovih telefona, prikazanom tokom suđenja, čuje se kako viču da je to "najsmešnija stvar koju su ikada videli... Ubićemo ga... On gori".

Jedan profesor univerziteta Ist London smatra da mladi na taj način žele da postanu popularni među vršnjacima. Neki od aktera "happy slapping" objasnili su da je veoma zanimljivo kada se iznenada udari neko ko to ne očekuje i kada se snima njegova reakcija. Mladi agresivci se čak nadmeću u brutalnosti napada.


Post je objavljen 24.05.2005. u 13:40 sati.