Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novarevolucija

Marketing

Pristanu li SAD da se imunitet od izručivanja ne odnosi na sve njihove građane, Hrvatska bi mogla početi konkretno pregovarati o sporazumu za neizručivanje američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (MKS) u Haagu, kazao je jučer našemu listu izvor blizak državnom vrhu, potvrđujući tako da Hrvatska želi riješiti jedan od problema koji odnose sa SAD već mjesecima drže u stanovitoj bilateralnoj hibernaciji.
Bilateralni sporazum o neizručivanju Amerikanaca sudu u Haagu, poznat i kao 'slučaj članka 98. Rimskog statuta ', Amerika je dosad potpisala sa stotinu država, jer ih je uspjela uvjeriti kako je njen pravosudni sustav dovoljno vjerodostojan da mu ne treba tutorstvo – možda i političko – novostvorenog međunarodnog suda za ratne zločine. Hrvatska je odbila potpisati taj sporazum, tvrdeći da svojoj javnosti ne bi mogla objasniti kako vlastite građane mora izručivati Haškome sudu (ICTY), a Amerikance ne smije MKS-u. Taj hrvatski stav, zajedno s odbijanjem da hrvatski vojnici sudjeluju u Iraku, zamrznuo je odnose do mjere koju član Izvršnog odbora SDP-a i nacionalni koordinator za NATO u vladi Ivice Račana Zoran Milanović ocjenjuje »najnižom tehničkom razinom«.
Novi list


pristane li država u kojoj živimo na takav sporazum s Amerikom, biti će to jedna velika sramota za sve nas... želimo li tu državu? ne! želimo li državu sličnu njoj? ne!



Post je objavljen 23.05.2005. u 22:14 sati.